Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Premiérová účast v pohárech je blízko. Slovácko dalo doma AIK Stockholm "trojku"

Ještě nikdy základní skupinu evropských pohárů nehráli. Ke změně této statistiky ale mají fotbalisté Slovácka nyní velmi blízko. Svěřenci Martina Svědíka v úvodním utkání 4. předkola Evropské konferenční ligy doma porazili AIK Stockholm jasně 3:0 a postup mají na dosah.

V prvním poločase skóroval Milan Petržela, po změně stran zúročili velký tlak domácích Vlasij Sinjavskij a Petr Reinberk.

Odveta se bude hrát za týden na stadionu v Solně poblíž Stockholmu. Postupující tým dostane za účast ve skupině prémii 2,94 milionu eur (72 milionů korun), pro vyřazené mužstvo účinkování v této pohárové sezoně skončí.

"Ještě jsme nepostoupili, ale máme k tomu nakročeno. Odveta v bouřlivém prostředí bude velmi těžká," řekl ČT sport Petržela, autor prvního gólu a motor útočných akcí Slovácka. "Tým zápas perfektně odmakal, takhle si představuji přístup k utkání," chválil na tiskové konferenci kouč Martin Svědík.

Tým z Uherského Hradiště, který spadl do play-off Konferenční ligy po vyřazení v Evropské lize od Fenerbahce Istanbul (0:3 a 1:1), usiluje o premiérový postup do skupiny evropského poháru. AIK Stockholm v předkolech Konferenční ligy vyřadil Vorsklu Poltava a Škendiji Tetovo.

Slovácko nastoupilo i s uzdraveným tvůrcem hry Havlíkem a už po 15 vteřinách se do šance dostal Reinberk, nezamířil však přesně. Domácí tým si udržoval územní převahu a snažil se proniknout za záda elastické obrany Seveřanů. V 8. minutě se to povedlo Petrželovi, nicméně devětatřicetiletý veterán se ke koncovce nedostal.

Hosté vyráželi do rychlých brejků a v 10. minutě po spolupráci obou útočných hrotů jen těsně nedosáhl na Guidettiho přihrávku pár metrů před brankou Stefanelli. Po Larssonově rohu hlavičkoval do koše gólmana Ngyuena Collins.

Domácí celek se vedoucího gólu dočkal ve 28. minutě. Po levé straně utekl Holzer, po zemi odcentroval do šestnáctky, kam si naběhl Petržela a střelou k tyči otevřel skóre. Tlak Slovácka poté zesílil, ve 37. minutě byl druhému gólu blízko opět Petržela, v poslední chvíli mu střelu zblokovala obrana hostí. Ve 44. minutě nastřelil Petržela po Holzerově centru břevno. "Měli jsme být důslednější v pokutovém území a přidat druhý gól už do přestávky," našel Svědík jednu z mála vad na výkonu svých svěřenců.

Po přestávce tlak Slovácka nepolevil, naopak. Těsně nad opět pálil neúnavný Petržela, švédský gólman měl plné ruce práce s dělovkou Havlíka, mezi tyče se nevešla Kalabiškova střela.

Do aktiv úporně bránícího celku AIK se vešla jen střela Stefanelliho z 55. minuty, s níž si Nguyen poradil.

S přibývajícím časem se hosté z drtivého tlaku vymanili, nicméně druhý gól do jejich sítě obstarali střídající hráči Slovácka. Kohút na hranici ofsajdu poslal míč před branku, kde jej do sítě uklidil Sinjavskij. Vzápětí se stadion rozburácel potřetí, když si gólman Nordfelt srazil za záda střílený Reinberkův centr. "Tři nula je krásný výsledek, ale stále je to jen poločas," řekl Svědík. "Fotbal se hraje 90 minut a my se nevzdáváme," konstatoval kouč hostí Bartosz Grzelak.

1. FC Slovácko - AIK Stockholm 3:0 (1:0)

Branky: 28. Petržela, 77. Sinjavskij, 81. Reinberk. Rozhodčí: Fesnic - Avram, Cerei (všichni Rum.). ŽK: Trávník (Slovácko). Diváci: 6032.

Slovácko: Ngyuen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška (86. Duskí) - Havlík, Daníček - Petržela (86. Tomič), Trávník (76. Kohút), Holzer (70. Sinjavskij) - Mihálik (76. Šašinka). Trenér: Svědík.

AIK: Nordfeldt - Lustig (85. Mbunga Kimpioka), Papajannopulos, Collins (46. Mendes) - Ring (74. Bahoui), Larsson, Ayari (57. Elbouzedi), Hussein, Björnström - Stefanelli (82. Ahmed), Guidetti. Trenér: Grzelak.

Martin Svědík (trenér Slovácka): "Předvedli jsme v zápase to, co jsme si předsevzali, i když jsme se někdy nevyvarovali chyb v útočné fázi, z čehož v úvodu pramenily brejky hostí. Hráli jsme hodně po křídlech, po takové akci jsme dali první gól a mrzí mě, že jsme ještě do přestávky nepřidali další. V pokutovém území jsme měli být důslednější. Po přestávce jsme pokračovali ve stejném duchu, a i když soupeř hrozil z brejků, korunovali jsme náš výkon dalšími góly. Celý tým makal, ale musím ocenit Milana Petrželu, ve 39 letech byl prostě úžasný. Tři nula je pěkný náskok, ale je to jen první krok. V odvetě nás čeká těžká práce, musíme na ni být maximálně zkoncentrovaní."

Bartosz Grzelak (trenér AIK Stockholm): "Jsem velmi zklamán. Odehráli jsme velmi těžké utkání s výborným soupeřem. Do zápasu jsme nevstoupili dobře, nehráli jsme svoji hru. Přesto jsme měli dvě velké šance na otevření skóre. Kdybychom je dali, vývoj utkání by byl jiný. Sedmdesát procent času jsme bránili a to nám vzalo moc sil. Po přestávce jsme podle mě byli silnější, ale zase jsme dostali dva góly a bylo velmi těžké na to reagovat. Odveta bude velmi náročná, ale fotbal se hraje 90 minut a stát se může všechno."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články