Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavii los 2. předkola EKL přál, Spartě už méně. Letenští vyzvou norský Viking

Jako obrovský favorit půjdou do 2. předkola Evropské konferenční ligy fotbalisté Slavie. Sešívaní narazí na vítěze dvojutkání mezi severoirským Larne a St Joseph's z Gibraltaru. K druhému pražskému celku Spartě byl los v Nyonu méně přívětivý, jelikož Letenští vyzvou norský Viking Stavanger.

Je nám líto, video expirovalo.
České kluby vyhlížejí soupeře v evropských pohárech

První zápasy jsou na programu 21. července, odvety se odehrají o týden později. Zatímco sparťané začnou doma, Slavia zahájí dvojutkání venku.

Oba pražské kluby musejí na cestě do skupiny přejít přes tři předkola. Jakékoliv zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahrají. Finále Evropské konferenční ligy se uskuteční 7. června v Edenu, kde hraje své domácí zápasy Slavia.

Tým Larne skončil v domácí lize pátý a následně vyhrál play-off o Evropskou konferenční ligu. Proti severoirskému soupeři v samostatné historii hrála v pohárech jen Sparta, která vyřadila v roce 1996 Glentoran. Na celek z Gibraltaru dosud české kluby nenarazily. Tým St Joseph's obsadil v uplynulé sezoně domácí ligy třetí příčku.

"Osobně jsem si přál irského nebo severoirského soupeře. Iry jsem měl vždy rád a hráli jsme hodněkrát v Anglii, v Irsku ne. Takže jsme s losem spokojeni. Spíše favorizujeme severoirský tým," uvedl pro klubovou televizi trenér Jindřich Trpišovský.

Sparta při losu takové štěstí jako Slavia neměla a hned ve 2. předkole ji čeká poměrně těžký soupeř. Viking skončil v norské lize, která se hraje systémem jaro–podzim, na třetím místě a stejná příčka mu patří i po jedenácti zápasech letošního ročníku.

S celkem ze Stavangeru v roce 2005 remizovala Slavia 2:2 ve skupině Poháru UEFA, v sezoně 1976/77 Viking vypadl s Baníkem Ostrava. Sparta se v pohárech s norským klubem utkala dvakrát – v roce 1967 vyřadila Skeid a v roce 1984 Valerengu Oslo.

Z hostování v německém Schalke se vrátil do Sparty norský obránce či záložník Andreas Vindheim. "Viking rozhodně nebude jednoduchý soupeř. V téhle sezoně se jim docela daří. Je třeba říct, norská liga už nějakou dobu probíhá a to může být jejich výhoda. Bude to zajímavý duel," uvedl Vindheim pro sparťanský web.

"Doma jsou silní. Mají stadion s umělým trávníkem, to je také jejich výhoda. Je to tým, který je zvyklý hrát ve velké intenzitě. Jsou běhaví, chtějí hrát fotbal, nenakopávají moc dlouhých míčů. S některými hráči se znám. Norskou ligu neustále sleduji. Ne, že bych se díval na každý zápas, ale sleduju všechny sestřihy," doplnil šestadvacetiletý hráč na dresu Vikingu, kde v minulosti působil český záložník Martin Fillo.

Český fotbal kvůli poklesu v žebříčku národních koeficientů vyšle v nadcházející sezoně do pohárů čtyři místo dosavadních pěti klubů a kvalifikaci o nejprestižnější Ligu mistrů si zahraje jen Plzeň. Slovácko se jako držitel domácího poháru z 3. předkola Evropské konferenční ligy posunulo do 3. předkola Evropské ligy díky umístění AS Řím, vítěze EKL, v domácí soutěži.

Los 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy (první utkání 21. července, odvety 28. července):

Hlavní část:

Sparta Praha - Viking Stavanger, Larne (Sev. Ir.)/St Joseph's (Gibr.) - Slavia Praha, Gzira (Malta)/Atlétic d'Escaldes (Andorra) - Radnicki Niš (Srb.), Gomel - Aris Soluň, Botev Plovdiv - APOEL Nikósie, Fehérvár - Gabala (Ázerb.), Istanbul Basaksehir - Maccabi Netanja, Aris Limassol - Neftči Baku, Velež (Bosna) - Alaškert (Arm.)/Hamrun Spartans (Malta), Saburtalo (Gruzie)/Partizani (Alb.) - FCSB, CSKA Sofia - Makedonija Skopje, Hapoel Beer Ševa - Dinamo Minsk/Dečič (Č. Hora), Zira (Ázerb.) - Maccabi Tel Aviv, Vllaznia (Alb.) - Craiova, Ararat Armenia - Dinamo Tbilisi/Paide (Est.), Kajrat Almaty - Kisvarda, Borisov - Konyaspor, Sepsi (Rum.) - Olimpija Lublaň/Differdange (Luc.), Kyzylzhar (Kaz.) - Osijek, Liepaja/Gjilani (Kos.) - YB Bern, Rapid Vídeň - Lechia Gdaňsk/Akademija Pandev (Sev. Mak.), Flora Tallinn/Seinäjoki (Fin.) - Lilleström, Breidablik (Isl.)/Santa Coloma (And.) - Budučnost Podgorica/Llapi (Kos.), Saint Patrick's (Ir.) - Sfintul Gheorghe (Mold.)/Mura (Slovin.), Trnava - HB Tórshavn (Faer. os.)/Newtown (Wales), Suduva (Litva) - Viborg, Víkingur (Faer. os.)/Europa (Gibr.) - Dunajská Streda/Cliftonville (Sev. Ir.), Štětín/KR Reykjavík - Bröndby Kodaň, Tre Penne (San Marino)/Tuzla (Bosna) - Alkmaar, Motherwell - Bala Town (Wales)/Sligo Rovers (Ir.), Molde - Elfsborg, Koper - Vaduz, Banja Luka (Bosna)/B36 Tórshavn (Faer. os.) - Tre Fiori (San Mar.)/Fola Esch (Luc.), Ružomberok/Kauno Žalgiris - Derry City (Ir.)/Riga, Basilej - Magpies (Gibr.)/Crusaders (Sev Ir.), Antverpy - Turku/Drita (Kos.), Floriana (Malta)/Petrocub Hincesti (Mold.) - Laci (Alb.)/Danilovgrad (Č. Hora), Lucemburk - Čukarički, Levski Sofia - PAOK Soluň, Guimaraes - Puskás Akadémia, Rijeka - Djurgarden, AIK Stockholm - Vorskla Poltava, Valmiera (Lot.) - Škendija Tetovo (Sev. Mak.)/Ararat Jerevan, Čenstochová - Astana, Kuopio/Dila Gori (Gruzie) - Panevežys (Litva)/Milsami Orhei (Mold.).

Mistrovská část:

La Fiorita (San Marino)/Inter d'Escaldes (And.) - Ballkani (Kos.)/Žalgiris, Malmö/tým z předchozího předkola - The New Saints (Wales)/Linfield (Sev. Ir.), Ludogorec Razgrad/Sutjeska - Bodö/Glimt (Nor.)/KÍ Klaksvík (Faer. os.), Shamrock Rovers (Ir.)/Hibernians (Malta) - Levadia Tallinn/Víkingur Reykjavík, Diddeleng (Luc.)/Tirana - Zrinjski Mostar (Bosna)/Šeriff Tiraspol (Mold.), Lech Poznaň/Karabach - Slovan Bratislava/Batumi (Gruz.), Pjunik Jerevan/Kluž - tým z předchozího předkola, Kostanaj (Kaz.)/Ferencváros Budapešť - Škupi (Sev. Mak.)/Lincoln Red Imps (Gibr.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články