Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia bude v Edenu hájit loupež z Istanbulu, Sparta musí v Bělehradě dotahovat

Odvetná střetnutí čekají pražská "S" v Evropské konferenční lize. Mnohem lepší výchozí pozici si vypracovala Slavia, která před týdnem zaskočila Fenerbahce vítězstvím 3:2 a k místence v osmifinále jí stačí v Edenu i remíza. Sparta naopak kousala domácí porážku 0:1 s Partizanem a na stadionu vedoucího mužstva srbské nejvyšší soutěže musí zabrat. Přímý přenos utkání Slavia - Fenerbahce sledujte od 20:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Fotbalisté Slavie se radují z gólu v Istanbulu
zdroj: AP

Slávisté v pohárech dotáhli k postupu 9 z 10 dvojzápasů, v nichž vyhráli v prvním duelu venku. Naopak Fenerbahce vypadlo v soutěžích UEFA ve všech dvojutkáních, ve kterých na úvod doma prohrálo.

"Přivezli jsme si z Istanbulu to, co jsme chtěli. Věřím, že s podporou našich fanoušků to dotáhneme k postupu," uvedl pro klubovou televizi asistent trenéra Slavie Jaroslav Köstl, který v Istanbulu zastoupil nemocného Jindřicha Trpišovského. Hlavní kouč se už ale při nedělním ligovém vítězství 1:0 nad Bohemians 1905 vrátil na lavičku.

Červenobílí doma v pohárech prohráli jediný z posledních 12 střetnutí. Po rozvolnění diváckých opatření proti koronaviru bude moci být stadion v Edenu zaplněn z více než poloviny, stejně jako při nedělním derby s Bohemians. "Pro nás je to jednoznačně pozitivní zpráva. Už to bylo vidět v zápase s Bohemkou, v němž nám fanoušci pomohli, ať už při standardkách, při postupném útoku... Ten ohlušující jásot, když vezmeme balon a vedeme ho dopředu, dodává víc sil a sebevědomí," upozornil Köstl.

V Turecku mohli jeho svěřenci zvítězit i vyšším rozdílem, druhý gól inkasovali až v 83. minutě. "Fenerbahce má strašně zajímavé hráče. V lize teď protočili sestavu, takže to určitě ještě nevzdali. Velmi dobře proti nám hrál Zajc, který je pro odvetu vykartovaný. Nejvíc na mě zapůsobil levý bek Kadioglu. Přesto, že jsme se na to připravovali, že si bude hodně brát balony do osy hřiště, tak jsme ho tam několikrát nechali jít. Bohužel jsem potom z té situace i inkasovali," uvedl Köstl.

Do slávistické sestavy se může po karetním trestu vrátit dánský bek Alexander Bah. Naopak kvůli zranění bude nejspíš Pražanům chybět důležitý střední záložník Petr Ševčík. V jednadvacítce hráčů Fenerbahce nominovaných k odvetě scházejí největší hvězdy, záložníci Mesut Özil s Luizem Gustavem i český reprezentační bek Filip Novák.

Pátý celek turecké ligy se na odvetu naladil domácím vítězstvím 2:0 nad Hataysporem. Trenér Ismail Kartal stále věří v postup. "Oba týmy si v prvním zápase vytvořily stejné množství šancí. Pojedeme do Prahy zvítězit, ještě není konec. Věříme, že postoupíme," uvedl Kartal, který převzal Fenerbahce v lednu.

Slavia loni došla až do čtvrtfinále Evropské ligy, což se jí povedlo i v roce 2019. Maximem Pražanů je semifinále Poháru UEFA z ročníku 1995/96. Fenerbahce dokráčelo v pohárech nejdále v sezoně 2012/13, kdy na cestě do semifinále Evropské ligy vyřadilo Plzeň.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Traoré, Holeš - Schranz, Plavšič, Olayinka - Sor.

Fenerbahce: Bayindir - Sangaré, Tisserand, Szalai, Kadioglu - Yandas, Sosa - Osayi-Samuel, Tufan, Pelkas - Valencia.

Sparťané chtějí v Bělehradě odčinit domácí porážku. "Šance určitě žije. Cítím, že soupeř se dá přehrát. Kdybychom tam hráli jako na Letné v úvodu zápasu, tak to můžeme zvládnout. Samozřejmě tam budou mít podporu domácího publika, ale zvládnout se to dá," řekl záložník Adam Karabec v rozhovoru pro klubový web. Kvůli pandemii koronaviru může Partizan naplnit stadion z poloviny.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Partizan Bělehrad

Pražané neskórovali v evropských pohárech ve třech z posledních čtyř duelů. "V podzimní části jsme byli, co se týče ofenzivy, výrazně lepší a měli více pokusů. Teď se do šancí nedostáváme a nevím, proč to tak je. Nedaří se nám ani prosazovat individuálně. Jsem z toho nešťastný a zklamaný," prohlásil sparťanský trenér Pavel Vrba, který s Plzní v únoru 2018 vyřadil Partizan ve 2. kole Evropské ligy.

Zatímco Letenští nedělní ligový duel v Jablonci kvůli nezpůsobilému terénu nehráli, Partizan se na vzájemný souboj naladil vítězstvím 2:0 nad Radnički 1923. V této sezoně srbské ligy ve 23 utkáních neprohrál a 21 z nich vyhrál, tabulku vede o pět bodů před městským rivalem Crvenou zvezdou, na jejímž hřišti se představí v neděli.

"Moc dobře víme, že doma nás čeká velmi těžká odveta," prohlásil trenér Partizanu Aleksandar Stanojevič. "Souhlasím, že v Bělehradě bude zápas ještě těžší a složitější než v Praze," uvedl záložník Saša Zdjelar.

Bělehradský celek vyřadil v dvojutkáních evropských pohárů z českých týmů pouze Spartu v březnu 1966 ve čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů). V ročníku 2002/03 v Poháru UEFA (dnes Evropská liga) neuspěl se Slavií a před čtyřmi lety s Plzní. 

Naopak Letenští v evropských dvojzápasech přes srbského soupeře dosud nepřešli. Kromě souboje s Partizanem před 56 lety nezvládli ani předkola Evropské ligy v letech 2017 a 2018 proti CZ Bělehrad a Spartaku Subotica. V Srbsku prohráli všechny tři pohárové duely s celkovým skóre 0:9.

Předpokládané sestavy:

Partizan: Popovič - Živkovič, Vujačič, Saničanin, Uroševič - Zdjelar, Jojič - Terzič, Natcho, Menig - Gomes.

Sparta: Holec - Wiesner, Vitík, Panák, Hancko - Pešek, Pavelka, Dočkal, Hložek, Haraslín - Čvančara.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články