Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fungování policie na stadionech není žádoucí, říká Synecký

Praha – Po několika klidných měsících opět začalo českým fotbalem rezonovat téma násilí a výtržností na stadionech. O poslední diskutovaný incident se postarali fanoušci ostravského Baníku, kteří řádili v Mladé Boleslavi a po potyčkách s pořadatelskou službou se jim dokonce "podařilo" na několik minut přerušit samotný fotbalový zápas. "Změna je potřeba," je přesvědčen bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky Martin Synecký. Problém vidí zejména v legislativě a neschopnosti postihovat výtržníky.

Fanoušci Baníku napadli pořadatele
zdroj: ČT4

Incident z Mladé Boleslavi je v šetření, vyhodnocují se záběry z bezpečnostních kamer i záběry České televize. "Pro mě je nejdůležitější, aby z toho, co se tam stalo, vzniklo nějaké poučení. Nejen kvůli případné změně legislativy, která by měla nastat, ale zejména proto, aby při případných dalších utkání podobného charakteru měly bezpečnostní agentury lepší šanci se na to připravit. Je třeba se poučit z toho, co bylo dobře, i z toho, co bylo špatně," vyzývá Synecký.

Dřívější ministr vnitra Ivan Langer stáhl policii ze stadionů, nyní na pořádek dohlíží primárně pořadatelská služba. Synecký si návrat starých časů nepřeje. "To by byl obrovský krok zpátky. Fungování policie přímo na stadionech není žádoucí, protože to vždycky vede k tomu, že policie nakonec zastupuje pořadatelskou činnost. Tímto směrem by se český fotbal neměl ubírat."

Zřejmým problémem je současná legislativa a její vymáhání. "Věřím, že nějaká změna v tomto směru přijde. Problém je, že se to pokaždé začne diskutovat na politické scéně až v době, kdy se stane nějaký incident. Ale než se zákon dostane do sněmovny k tomu, aby se schválil, problémy mezitím ustanou a lidé necítí tak silnou potřebu je řešit. Změna je potřeba. To, co se děje na stadionech, ukazuje, že současná legislativa zřejmě nemá potřebnou oporu v zákoně a soudci to neumějí 'napasovat' na problém tak, aby to postihovalo cílovou skupinu," upozorňuje Synecký.

Otázkou pak je, co by efektivně pomohlo v co nejkratším čase. "Českému fotbalu by nejvíce pomohlo eliminovat nežádoucí fanoušky ze stadionů. Zejména striktně dodržovat zákazy vstupu na sportovní akce. Stejně jako to mají v Německu, Holandsku nebo Velké Británii. Aby se více využíval ochranný dohled, kdy fanoušci odsouzení za tyto delikty měli povinnost se v určitou dobu hlásit na určitém místě," říká Synecký s tím, že by se problémoví fanoušci tím pádem nemohli v době utkání dostavit na stadion.

Synecký vidí v neposlední řadě problém i v zahalování fanoušků, které následně znesnadňuje jejich případnou identifikaci. "Zahalování se do kukel na veřejných místech by samo o sobě mělo být důvodem k tomu, aby dotyční měli zákaz vstupu na stadion. Nikdo po fanoušcích nechce, aby seděli během zápasu na zadku a tleskali jako v kině. My chceme, aby se fanoušci bavili. Ale pokud někdo nasadí kuklu, je podezření, že se něčeho chce dopouštět."

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Synecký ve Studiu 6
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články