Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Fotbalistky USA chtějí mít stejně jako muži, rozdíl dělá 66 milionů dolarů

Chlapi na fotbale, ženské u plotny. Takhle už to dávno nefunguje. A tak se například v Americe, kde je ženský fotbal hodně populární, tamní reprezentantky, jež jsou počtvrté mistryněmi světa, dožadují stejných odměn jako jejich mužské protějšky.

Tahounka USA Megan Rapinoeová slaví branku se spoluhráčkou
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Žalobu podaly loni a žádaly nahradit rozdíl proti mužům, který vyčíslily na 66 milionů dolarů (1,64 miliardy korun), a dovolávaly se zákona o stejném odměňování.

Jenže to nedopadlo. Soud rozhodl, že odměny, které hráčky dostaly, odpovídají realitě. Navázal tak na právní názor, jehož se držel i prezident tamního fotbalu (socceru) Carlos Cordeiro. Ten ale v březnu rezignoval, když neustál tlak poté, co souhlasil s názorem právníků USSF, že práce fotbalových reprezentantů USA vyžaduje vyšší nároky na dovednosti založené na rychlosti a síle než u jejich ženských protějšků.

Američtí reprezentanti však své kolegyně v únoru podpořili. Vydali prohlášení, v němž se uvádí, že federace stále diskriminuje ženy v oblasti platů a pracovních podmínek.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále MS žen se stalo nejsledovanějším fotbalovým zápasem v USA

Jenže ani rozhodnutím soudu spor ještě nekončí. Molly Levinsonová, jež hráčky zastupuje, uvedla, že se proti němu odvolají. "Jsme šokováni a zklamáni," řekla s tím, že se nevzdají a chtějí za tvrdou práci dostávat stejnou odměnu. "V našem případě jsme si jistí, že dívky by neměly být hůř odměňovány jen kvůli tomu, že jsou ženy," dodala.

Za fotbalistky se postavil i Joe Biden, kandidát na prezidenta USA v letošních volbách. Ten dívky vyzval, aby neztrácely naději: "Nevzdávejte se, ještě to neskončilo," řekl ke sporu.

A nejlepší hráčka loňského šampionátu Megan Rapinoeová na sociálních sítích potvrdila, že to hráčky myslí smrtelně vážně: "Nikdy nepřestaneme bojovat za rovnost." A další ofenzivní hráčka amerického týmu Alex Morganová dodala, že ani tahle negativní zpráva je neodradí.

Vedení amerického socceru vydalo prohlášení, že hodlá pokračovat v podpoře ženského týmu, aby se prosazoval stále více doma i na mezinárodní scéně. "US soccer je už dlouho lídrem světového ženského fotbalu a chceme dál pracovat na tom, aby se stále zlepšoval." O odměnách reprezentantek se ale nezmiňuje.

Vypadá to, že fotbalistky se vydaly stejnou cestou jako před časem například tenistky, které už nyní mají na mnoha turnajích shodné podmínky jako tenisté.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články