Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Fotbalisté se loučí s kvalifikací a možná i s trenérem

Praha - S minimálními šancemi na postup dnes vstoupí čeští fotbalisté v pražském Edenu do posledního dějství kvalifikace pro mistrovství světa proti Severnímu Irsku. Duel s houževnatým ostrovním soupeřem bude především bojem o pověst českého fotbalu a také loučením. Na poslední zápas bohaté kariéry v národním týmu se chystá Marek Jankulovski a svou trenérskou epizodu pravděpodobně uzavře i předseda svazu Ivan Hašek. Zpravodajský server ČT24 přinese z utkání on-line reportáž. Další informace najdete také na webu fotbalživě.cz.

Aby Češi postoupili do listopadové baráže, musejí vyhrát a zároveň jejich rival Slovinsko nesmí zvítězit v San Marinu. Jenže tomu věří málokdo, a tak český tým téměř určitě dopadne nejhůř od MS v roce 1998, kdy naposledy nepostoupil ani do baráže.

To však neznamená, že by nebylo o co hrát. Hráči chtějí dál vylepšovat svou pověst, která v nepovedené kvalifikaci hodně utrpěla. Ve hře je i koeficient pro losování příštího evropského šampionátu, podle nějž má Česká republika stále ještě šanci dostat se do prvního koše, a tak se v boji o účast na závěrečném turnaji v Polsku a Ukrajině vyhnout nejtěžším soupeřům.

Haškův tým půjde do utkání v plné síle, žádný hráč si nestěžoval na zdravotní potíže a nikdo nemá disciplinární trest. Trenér mužstvo udržuje ve stejném napětí jako před sobotním zápasem s Polskem. On sám se pravděpodobně chystá na své poslední utkání v dočasné dvojroli. Alespoň tak o tom hovořil, když mužstvo přebíral. Teď debaty na toto téma zatím odmítá. "Po zápase oznámím, jaké plány máme s obsazením trenéra do budoucna," řekl.

Jako nejpravděpodobnější se jeví varianta, že na hlavního kouče povýší asistent Michal Bílek, ale podle zákulisních informací není vyloučeno ani to, že Hašek trenérem zůstane. Ať už v příští kvalifikaci povede mužstvo kdokoli, zdědí tým, který nebude muset příliš měnit. Loučení slibuje jen Jankulovski a končit zřejmě bude také Štajner, všichni ostatní budou pro příští kvalifikační cyklus k dispozici.

Fotbalisté Severního Irska nejsou mužstvem, které by chtělo jen skromně asistovat při českém loučení a vylepšování koeficientu. Kdykoli s nimi Češi hráli, vždy to byl až do poslední minuty otevřený boj. A všichni ještě mají v živé paměti loňskou bezbrankovou remízu v Belfastu. Hosté sice mají také ještě teoretickou naději proklouznout do baráže, ale sami tomu příliš nevěří a zápas berou jako začátek nové éry.

Zápas začne ve 20:30 a budou ho řídit tři Francouzi. Vzhledem k mizivým šancím na postup a nevlídnému počasí se Synot Tip Arena sotva zaplní. Pořadatelé očekávají asi 12 000 diváků.

Předpokládané sestavy:

Česká republika: Čech - Grygera, Hubník, Sivok, Jankulovski - Sionko, Rosický, Hübschman, Plašil - Baroš, Necid

Severní Irsko: Taylor - McAuley, McGivern, Hughes, Craigan - Johnson, Baird, McCourt, McCann, Davis - Healy

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články