Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbal si užívám jako nikdy předtím. Jediná změna jsou u mě vypadané vlasy, řekl o návratu Černý

Po roce a půl je zpět v české reprezentaci a návrat si Václav Černý užívá. Po operaci kolene se navíc cítí skvěle, a jak sám přiznal, fotbalem se baví jako nikdy předtím. Čtyřiadvacetiletému ofenzivnímu univerzálovi nizozemského Twente Enschede proto vůbec nevadí, že si protáhne sezonu o další dva týdny, ve kterých národní tým čekají čtyři zápasy Ligy národů. Je připraven na jakýkoliv post.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Ligy národů nezasáhne zraněný Petrášek, vrací se Černý

"Pocity jsou pozitivní. Jsem strašně rád, že jsem zpátky v reprezentaci. Skvělý závěr sezony pro mě," řekl Černý, který se s národním týmem v Praze chystá na čtvrteční úvodní utkání skupiny A2 Ligy národů se Švýcarskem.

Za reprezentační "áčko" si dosud připsal jen dva starty předloni v listopadu. Někdejší velký český talent si následně znovu vážně poranil koleno, musel na operaci a necelý rok nehrál. Na trávníky se vrátil na konci loňského listopadu.

"Doufám, že charakterově jsem se (od posledního srazu) nezměnil, jsem pořád stejný. Jinak jsem o rok starší a vypadly mi nějaké vlasy, což asi vidíte," uvedl s úsměvem. "Užívám si fotbal jako nikdy jindy. Protože to zranění je nepříjemné, to ví každý fotbalista, který zažil, když je to takhle dlouhé," doplnil příbramský odchovanec.

Na sraz reprezentace přicestoval s výbornou náladou. S Twente skončil v nizozemské lize na čtvrtém místě tabulky a čeká ho kvalifikace Evropské konferenční ligy. "Velký úspěch. Hráli jsme o Evropu, udrželi jsme se ve špičce. Zvládli jsme to skvěle, i když to bylo nečekané. Po reprezentační pauze už nám začíná příprava na předkola Konferenční ligy. V klubu panovala velká radost a teď se budeme chtít dostat do skupiny," řekl Černý.

V posledních třech kolech byl v základní sestavě a jednou skóroval. "Vzhledem k návratu po zranění to byl pro mě těžký rok. Ale jak pro klub, tak pro mě osobně se sezona zakončila pozitivně. Jsem nabitý energií, silou, cítím se fajn. Jsem rád, že jsem mohl přijet, a těším se na tyhle dva týdny," uvedl Černý.

Vůbec mu nevadí, že po sezoně čekají reprezentaci nezvykle hned čtyři zápasy. Národní tým se dvakrát utká se Španělskem a jednou se Švýcarskem a Portugalskem. "V momentálním rozpoložení, v jakém jsem, že jsem přišel o rok fotbalu, mi vůbec nevadí, že musím po sezoně pokračovat. Neříkám, že jsem sám neměl náročnou sezonu s tím zraněním, ale dokážu si představit, že klukům, kteří odehráli kolem 50 zápasů, to přijde náročné a možná moc. Za sebe nemám problém," řekl Černý.

V reprezentaci je připraven na jakoukoliv roli. V systému na tři stopery by mohl nastoupit na postu halfbeka. "Žádnou zkušenost s touto pozicí nemám, vždy jsem hrál vpředu nebo podhrota. Jsem ale připraven plnit jakoukoli roli, která bude potřeba. Rád se přizpůsobím, až na gólmana odehraju podle mě cokoli," uvedl Černý s úsměvem.

Věří, že se v národním týmu zabydlí. "Myslím, že každý by odpověděl stejně: že je tady kvůli tomu, aby se ukázal v co nejlepším světle. A doufá, že se tady udrží a bude tu třeba pokaždé," řekl bývalý hráč Ajaxu Amsterodam.

V Twente s ním působí i další český reprezentant, záložník Michal Sadílek. "Jsem strašně rád, že se rozhodl pro Twente. Pro něj skvělý krok, pro klub skvělý nákup. Vycházíme spolu fantasticky, rozumíme si na hřišti i mimo něj," pochvaloval si Černý.

Na konci dubna při zápase na hřišti Heraclesu měl incident se soupeřovým fanouškem. "Derby s nimi vždy bývá vypjaté. Měl jsem potyčku se soupeřem, byli jsme blízko reklam a já byl udeřen fanouškem. Ne teda moc, protože nic mě nebolelo, ale jde o to, že fanoušek udeřil hráče při zápase. To se nesmí stávat, za tím si stojím," poznamenal Černý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články