Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fábregas oživil spolupráci s Henrym a hlásí: Cítím se jako dítě, které dostalo nové kopačky

Po 13 letech v Londýně přiznal, že v určitých ohledech je více Angličanem než Španělem. Britskou metropoli považoval za druhý domov. Přesto se Cesc Fábregas rozhodl k přesunu z Chelsea do Monaka, kde už pod vedením bývalého spoluhráče z Arsenalu Thierryho Henryho odehrál dvě střetnutí ve francouzské Ligue 1. A stěhování na Azurové pobřeží si pochvaluje.

Cesc Fábregas na tiskové konferenci po přestupu do AS Monako
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

"Cítil jsem, že přišel správný čas. Po 501 soutěžních utkáních v Anglii jsem odešel víceméně na vrcholu, což jsem si vždy přál. Monako pro mě představovalo novou výzvu a rozhodl jsem se ji akceptovat," prohlásil Fábregas, který si na startu letošního ročníku odchod ze Stamford Bridge nedokázal představit.

Klíčovou roli však sehrála minimální zápasová praxe. Italský kouč "blues" Maurizio Sarri sázel ve středu pole na jiné hráče (Kanté, Jorginho, Kovačič, Barkley) a jednatřicetiletého záložníka nominoval v lize do základní sestavy pouze jednou. Vedení klubu se mu navíc zdráhalo nabídnout delší než roční smlouvu.

I proto rodák z katalánské obce Arenys de Mar přijal Henryho volání o pomoc. Ambicióznímu AS totiž v tabulce Ligue 1 patří po 20 kolech předposlední devatenáctá pozice a flirtuje se sestupem.  

"Nebudu lhát, konečné rozhodnutí nebylo lehké. Strávil jsem v Londýně 13 let, odstartoval tam kariéru, oblékal dres dvou top mužstev, vyhrál spoustu trofejí, překonal několik rekordů, poznal celou řadu kamarádů a skvělých lidí. V určitých ohledech jsem se cítil více jako Angličan než jako Španěl, bylo to fantastické dobrodružství," vysvětlil.

Od konce minulého týdne je hráčem knížecího celku, v jehož barvách už odehrál prestižní duel v Marseille (1:1) a doma s Nice (1:1). "Vadim (Vasiljev, viceprezident Monaka) mi nastínil své vize a přesvědčil mě. Vše jsem následně probral se svou rodinou a došli jsme společně k závěru, že je to správná volba." 

S aktuálním umístěním si hlavu neláme. "Cítím se jako dítě, které dostalo nové kopačky, a doufám, že v budoucnu dokážeme naplnit klubové ambice," uvedl evropský (2008, 2012) i světový (2010) šampion.

X faktor Henry

Přestup pochopitelně ovlivnil i fakt, že koučem AS je bývalý spoluhráč Henry. Fábregas nepochybuje, že legendární kanonýr dovede Monako k záchraně. "Je sice teprve na začátku trenérské kariéry, ale je to rozený vítěz, což je schopnost, kterou v sobě buď máte, nebo ne. Způsob, jak vidí fotbal, jsem vždy obdivoval. Proto vím, že jsme v dobrých rukou."

Robin van Persie, Alexandr Hleb, Cesc Fábregas a Thierry Henry se radují z gólu
zdroj: AP autor: TOM HEVEZI

Vzhledem k pozici v tabulce chce vedení klubu z Azurového pobřeží posilovat i nadále. Mimo jiné by rádo obnovilo spolupráci Fábregase s Michym Batshuayiem - blížící se dohoda o hostování však ztroskotala na požadavku Chelsea.

"S Batshuayiem jsme se domluvili na podmínkách, ale Chelsea jeho angažmá u nás zablokovala," konstatoval Vasiljev během prezentace další nové akvizice – brazilského stopera Nalda z Schalke 04. "Chelsea se k hostování tváří zdrženlivě a preferuje přestup. Vše se nicméně může velmi rychle změnit," dodal šéf Monaka.

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian, YouTube, Marca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články