Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Povstání pod velením Ševčíka na Chelsea nestačilo, Slavia po bláznivé přestřelce v Evropě končí

Ofenzivní galapředstavení, sedm branek a dechberoucí atmosféra v hledišti. Odveta čtvrtfinále Evropské ligy se sice v prvním poločase proměnila v exhibici Chelsea, která vedla jednoznačně 4:1, ale po změně stran dokázala Slavia zkorigovat dvěma brankami Petra Ševčíka a v závěru se hnala za vyrovnáním. Konečný výsledek 4:3 znamená, že si semifinále zahraje velkoklub z Londýna. 

Pedro se raduje z gólu do sítě Slavie Praha
zdroj: REUTERS autor: David Klein

Lídr české ligy odehrál nejhorší první poločas ve své pohárové historii. V 17. minutě červenobílí prohrávali už 0:3 po přesném zásahu Pedra, vlastním gólu Simona Deliho a trefě Oliviera Girouda. Poté snížil Tomáš Souček, ale hned za minutu podruhé skóroval Pedro.

Ve druhém poločase dvakrát rozvlnil síť Ševčík, ale víc už hosté nedokázali. Slavia marně usilovala o vyrovnání svého nejlepšího pohárového výsledku v historii, kterým je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Čtvrtfinále si zahrála počtvrté a poprvé od sezony 1999/2000. 

"Prvních dvacet minut jsme chtěli hrát aktivně, jeden na jednoho, ale oni nás rozebrali. Pak jsme dali kontaktní gól, ale hned jsme dostali na 4:1, což nám také nepomohlo. Potom jsme ovšem sestavu přeskupili a šlo to. Byl z toho vyrovnaný zápas a měli jsme velkou šanci na vyrovnání. Škoda, že to tam nespadlo," hodnotil kapitán Slavie Tomáš Souček.

V sestavě Pražanů chyběl zraněný bek Coufal a jen na lavičce překvapivě začal Stoch, jenž v minulosti v Chelsea působil. "Blues" na rozdíl od úvodního zápasu v Edenu nasadili největší útočnou hvězdu Hazarda.

Slavia nastoupila s třemi stopery, vysoko napadala, ale úvod jí vůbec nevyšel. V páté minutě domácí zakombinovali a po Giroudově přihrávce přehodil brankáře Koláře Pedro. A za čtyři minuty už Chelsea vedla 2:0 - po Hazardově přihrávce Pedro trefil tyč opuštěné branky, od které se míč odrazil do hostujícího Deliho a pak do sítě.

V 17. minutě předvedli favorité další brejk do otevřené obrany a po Pedrově přiťuknutí nemohl minout Giroud - 3:0. Ve 25. minutě gólman Chelsea vychytal Deliho hlavičku, nicméně z následného rohu se prosadil zcela osamocený Souček, který v prvním zápase nehrál kvůli karetnímu trestu.

Jenže hned za minutu si Chelsea vzala tříbrankový náskok zpět, když balon procpal do sítě Pedro a dal druhý gól v utkání. Červenobílí poprvé v historii inkasovali v první půli v pohárech čtyřikrát; o tři branky prohráli úvodní dějství jen v roce 2007 při nejvyšším debaklu 0:7 na stadionu jiného anglického klubu Arsenalu.

Po přestávce se hostům za mohutné podpory dvou a půl tisíce fanoušků podařilo zdánlivě ztracený duel zdramatizovat. V 51. minutě napřáhl zpoza vápna Ševčík a střelou na bližší tyč zaskočil Arrizabalagu - dočkal se prvního soutěžního zásahu ve slávistickém dresu.

Stejný hráč za další tři minuty povedenou ranou z podobného místa tentokrát ke vzdálenější tyči překonal domácího gólmana znovu a hosté najednou potřebovali vstřelit k senzačnímu postupu už jen dvě branky. "Měl jsem štěstí, že mi to tam dvakrát spadlo. Odmalička jsem fanouškem Chelsea, takže pro mě to byl obrovský zážitek," řekl Ševčík.

Za chvíli měl navíc na noze hattrick, ale v dobré pozici promáchl. Chelsea, která vyhrála Evropskou ligu v roce 2013 a Ligu mistrů o sezonu dříve, se najednou začala obávat o výsledek, ale závěr zvládla.

Odvetné utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

Chelsea FC - Slavia Praha 4:3 (4:1)
Branky: 5. a 27. Pedro, 9. vlastní Deli, 17. Giroud - 51. a 54. Ševčík, 26. Souček. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Vinčič, Jug (všichni Slovin.). ŽK: Kanté, Emerson, Arrizabalaga, Luiz - Souček, Kúdela. První zápas: 1:0, postoupila Chelsea.

Chelsea: Arrizabalaga - Azpilicueta, Christensen, Luiz, Emerson - Kanté, Kovačič, Barkley (70. Jorginho) - Pedro (86. Hudson-Odoi), Giroud, Hazard (65. Willian). Trenér: Sarri.

Slavia: Kolář - Kúdela, Ngadeu, Deli - Bořil, Král, Souček, Zmrhal (85. Škoda) - Ševčík (78. Stoch), Traoré - Masopust (52. Olayinka). Trenér: Trpišovský.

Maurizio Sarri (trenér Chelsea): "V prvním poločase jsme hráli velmi dobře, ale velmi špatně jsme začali druhou půli. Nedokážu si vysvětlit proč. Chtěli jsme do toho vstoupit stejně jako v prvním poločase, a proč jsme to neudělali, to nevím. Je to těžké pochopit. Na konci prvního poločasu jsme trochu zvolnili. Asi jsme si mysleli, že už jsme postoupili. Soupeř nás potrestal. Co se týká fyzické hry, takový tým jako Slavia jsem asi ještě neviděl. Ale samozřejmě jsme rádi, že jsme postoupili do semifinále. Chceme celou soutěž vyhrát, já osobně jsem ve finále v pohárech ještě nebyl."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Jak jsme měli se Sevillou velké štěstí, tak teď s Chelsea jsme ho zase vůbec neměli. V klíčových momentech ho potřebujete. Vstup do zápasu nám vůbec nevyšel ohledně defenzivy. Byla to taková noční můra, z každého útoku jsme inkasovali gól. První poločas musím vzít na sebe, moje přesvědčení, že je můžeme honit po celém hřišti, zapříčinilo, že jsme je pustili hodně rychle do vedení. Hodně nám pomohli fanoušci, ta jejich energie za stavu 0:3, 1:4. Na Stamford Bridge rezonovalo skandování Slavie, to nás vybičovalo k vynikajícímu výkonu ve druhém poločase. Věřili jsme, že soupeře můžeme dostat pod tlak. Dali jsme dva góly po krásných dvou střelách, pak v té největší šanci jsme gól nedali. Celkově jsem zklamaný, ale na druhou stranu jsem i hrdý na tým. Asi nám to dojde časem, ale teď jsme strašně zklamaní, že jsme vypadli. Hodně jsme soupeře potrápili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články