Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Olomoucký návrat do pohárů nebude snadný. O motivaci má ale Sigma postaráno

Sigma Olomouc se vrací po dlouhých devíti letech do bojů o Evropskou ligu a návrat chce ve 3. předkole oslavit domácí výhrou nad Kajratem Almaty. Dobrý výsledek bude o to důležitější, že kazašský celek je výrazně silnější v domácím prostředí, kde na umělé trávě už 14 utkání předkol neprohrál. Přímý přenos vysílá od 19:00 exkluzivně web ctsport.cz.

Václav Jemelka
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Olomouc nezačala sezonu vůbec dobře. V lize bodovala jen v Mladé Boleslavi výhrou 4:0, doma s dvěma silnými soupeři Slavií a Plzní prohrála a ani neskórovala. "Nemyslím si, že by mužstvo porážky doma v úvodu ligy nějak poznamenaly. Myslím, že máme odhodlané mužstvo, a naopak když to čtvrteční utkání zvládneme, tak nám to může pak pomoci i do ligy," věří trenér Václav Jílek.

"Chtěli jsme se dostat do pohárů a hrajeme předkolo, takže se budeme snažit připravit hráče tak, aby to na nich žádné stopy nezanechalo," dodal.

Sigma má o motivaci postaráno, jelikož v případě postupu narazí v posledním předkole na velmi atraktivního soupeře Sevillu, přední španělský celek a pětinásobného vítěze soutěže. Naopak Kajrat si pro 3. předkolo hráči moc nepřáli a doufali spíše v souboj s Alkmaarem, který však po porážce 0:2 v Kazachstánu doma výsledek nezvrátil a výhra 2:1 mu nestačila.

Co čeká Olomouc a jaké má šance? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

"Co se týče soupeře, tak bych uvítal spíše Alkmaar jak kvůli cestování, tak i atraktivitě soupeře. Ale beru situaci takovou, jaká je. Almaty to zvládlo, takže přivítáme kazašský tým. Také to nebudou mít jednoduché, cestovali do Nizozemí a zpátky a teď poletí zase k nám. Jsem přesvědčený, že pokud zopakujeme výkon z utkání s Plzní, tak můžeme získat dobrou výchozí pozici do odvety," řekl Jílek.

Na straně Almaty bude i zkušenost

Kazašský fotbal jde v posledních letech nahoru, což potvrzuje zejména tamní mistr Astana, která si dělá jméno i na mezinárodní scéně. V minulé sezoně si v Evropské lize vyšlápla i na Slavii, s níž hrála 1:1 a 1:0. Kajrat se navíc může opřít o zahraniční posily, které jsou klíčovými hráči, zejména brazilský záložník Isael. V útoku má dobrou formu Ukrajinec Aderinsola Eseola a nejslavnějším jménem je Rus Andrej Aršavin, který byl před deseti lety šestý v anketě Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa.

V posledních pěti sezonách se pravidelně účastní pohárových předkol, zatímco v kádru Sigmy jsou jen čtyři hráči, kteří podobné zápasy zažili. Kapitán Michal Vepřek ještě pamatuje poslední účast Olomouce v pohárech před devíti roky, v jiných týmech si v Evropě zahráli Roman Polom, Václav Pilař a Martin Nešpor.

Předpokládané sestavy:

Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Plšek, Houska, Falta - Nešpor.

Kajrat: Plotnikov - Vorogovskij, Politevič, Bateau, Sujumbajev - Kuat - Aršavin, Islamchan, Juan Felipe, Isael - Eseola.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články