Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Milionová pokuta a zavřená Letná. Sparta tvrdě pyká za výtržnictví "fanoušků"

Za exces radikálních příznivců, kteří se dopustili nepřístojností v obou zápasech 2. předkola Evropské ligy proti Spartaku Subotica, odehraje Sparta Praha příští domácí utkání v pohárech bez diváků. Disciplinární komise UEFA navíc klubu z hlavního města udělila dvě pokuty 50 tisíc eur, což dohromady znamená v přepočtu přes 2,5 milionu korun. 

Fanoušci Sparty na letenském stadionu
zdroj: ČT4 autor: Šimánek Vít

První pokutu udělila UEFA Letenským za to, že v hostujícím sektoru došlo k výtržnostem po úvodním střetnutí v Novém Sadu, kde Subotica hraje domácí utkání v pohárech. V následné odvetě pak "fanoušci" vnikli ve druhém poločase na trávník ze sektoru za brankou a na několik minut přerušili zápas, což vyústilo ve druhou pokutu. 

Uzavřením stadionu na nejbližší pohárové klání nicméně potrestala UEFA Spartu za divácké nepokoje v Srbsku. Českému klubu totiž uškodilo, že už měl opakovaně na evropské scéně problémy s příznivci dříve.

Například v roce 2014 dostal po střetnutí na půdě Slovanu Bratislava pokutu asi 2,2 milionu korun a navíc měl podmínečně uzavřený stadion. Po nepokojích během duelu na San Siru v Miláně zase sparťanští fanoušci vloni v únoru nemohli cestovat do Rostova. Také v tomto případě dostali Pražané pokutu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vniknutí sparťanských fanoušků na hřiště v utkání proti Spartaku Subotica

"UEFA vycházela z toho, že v důsledku výtržností při utkání Evropské ligy v Miláně v ročníku 2016/2017 byl fanouškům znemožněn výjezd na následující zápas do Rostova. Dalším stupněm disciplinárního trestu přitom bylo právě sehrání dalšího domácího duelu bez přítomnosti diváků," uvedla Sparta v prohlášení.

Šural si čtyřikrát nezahraje

Disciplinárnímu trestu neunikl ani kapitán Josef Šural. Produktivní útočník inkasoval flastr pro nejbližší čtyři zápasy v soutěžích UEFA za vyloučení po závěrečném hvizdu domácího měření sil. To Pražané vyhráli 2:1, ale v součtu s předešlou porážkou 0:2 na kýžený postup do další fáze nedosáhli.

Právě Šural v odvetě domlouval hooligans, aby se vrátili do hlediště. Zmíněné nepokoje vyvolala penalta, kterou v 75. minutě proměnil hostující Bojan Čečarič. Gól běžel slavit přímo před domácí "kotel", jenž ho zasypal kelímky s pivem. Následně několik členů tvrdého jádra seběhlo z horních pater tribuny ke hřišti a prolomili bariéru. Nehrálo se asi pět minut.

Sparta už krátce po zápase oznámila, že bude chtít chuligánům zakázat vstup na stadion a vymáhat po nich vzniklé škody. Klub předal záznamy z kamerového systému policii a ta ve středu uvedla, že se jí podařilo vypátrat většinu příznivců. Totožnost jednoho z nich v současnosti ještě zjišťuje.

Policejní mluvčí Andrea Zoulová dnes ČTK řekla, že tento muž není posledním, o jehož identifikaci se policie v souvislosti s utkáním snaží. "My jsme schválně z taktických důvodů nespecifikovali, kolik osob máme ztotožněno, ani kolik jich je již obviněno." Dodala, že někteří už čelí obvinění z výtržnictví a poškozování cizí věci.

Výběr trestů, které UEFA uložila fotbalové Spartě Praha:

Duben 2000 - Více než milion a půl korun zaplatila Sparta za chování diváků během 12 zápasů Ligy mistrů. Důvodem k pokutám byly kromě rasistických projevů i konflikty s pořadatelskou službou či nedovolené používání pyrotechniky.

Listopad 2001 - Disciplinární komise UEFA udělila Spartě pokutu 55 tisíc švýcarských franků (asi 1,24 milionu korun) za rasistické pokřiky diváků v utkání Ligy mistrů se Spartakem Moskva.

Listopad 2004 - Disciplinární komise UEFA potrestala Spartu pokutou ve výši 39 500 eur (zhruba 1,2 milionu korun) za rasistické pokřiky na adresu hráčů Lyonu v utkání Ligy mistrů.

Říjen 2005 - Kvůli chování diváků zavřela UEFA Spartě třetinu letenského hlediště na duel Ligy mistrů s Arsenalem. Trest přišel poté, co v předchozím utkání s Ajaxem Amsterdam příznivci bučeli na hostující hráče tmavé pleti. Pražský klub tak přišel o pět milionů korun ze vstupného a navíc musel zaplatit pokutu 30 tisíc eur (téměř 900 000 korun).

Listopad 2005 - Za rasistické projevy fanoušků při zápase Ligy mistrů s Thunem musela Sparta zaplatit pokutu ve výši 60 tisíc švýcarských franků (zhruba 1,1 milionu korun). Navíc nesměla prodávat svým příznivcům vstupenky na nejbližší klání v soutěži, které hrála v Amsterdamu s Ajaxem.

Říjen 2014 - Disciplinární komise UEFA potrestala Spartu za chování fanoušků v Bratislavě při utkání Evropské ligy se Slovanem pokutou 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) a podmínečným uzavřením stadionu na jedno střetnutí s odkladem na dva roky. Zápas byl přerušen poté, co letenští chuligáni prolomili plot sektoru pro hosty a napadli domácí příznivce. Několik stovek fanoušků uteklo před násilím do prostoru hrací plochy.

Srpen 2018 - Sparta kvůli výtržnostem fanoušků ve 2. předkole Evropské ligy se Spartakem Subotica bude muset odehrát příští domácí utkání v pohárech bez diváků. Disciplinární komise UEFA navíc pražskému klubu uložila dvě pokuty 50 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun).

Zdroj
ČTK, ČT sport, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články