Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Liberec vstupuje do EL s jasným cílem: vytvořit si pohodový náskok

Liberec - Fotbalisté Liberce vstupují do Evropské ligy a sní o tom, že zopakují úspěšnou sezonu 2013/14, v níž postoupili do základní skupiny a následně až do vyřazovacích bojů. Slovan musí na cestě do hlavní fáze soutěže překonat dva soupeře, tím prvním je izraelský Hapoel Kirjat Šmona. Severočeši si doma v úvodním zápase chtějí vytvořit dostatečný náskok vzhledem k náročným klimatickým podmínkám, které je čekají za týden v odvetě. Zápas začne v 19:00 a přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web.

"Je pro nás trochu nevýhodou, že se odveta bude hrát v Izraeli. Tam v současnosti panuje vysoká vlhkost vzduchu a hrozné horko, takže bude naším cílem si doma vytvořit takovou pozici, abychom pak výsledek v tom pekle nemuseli moc honit a mohli tam hrát v uvozovkách bezpečně," řekl nový liberecký trenér Jindřich Trpišovský, který se Slovanem nejprve na úvod sezony prohrál 1:2 v Superpoháru v Plzni a v neděli zvítězil v 1. ligovém kole doma nad Mladou Boleslaví 4:2.

"Dokázali jsme otočit skóre, což je pro hráče určitě povzbuzení. Musíme se ale zlepšit v defenzivě, abychom pokud možno nedostali branku," dodal. "Bylo by dobré vyhrát o dva góly, ale neinkasovat. Takže ne 4:2, ale 2:0 by bylo určitě lepší," doplnil útočník Josef Šural.

- české kluby prohrály s izraelskými jen jediný z 8 vzájemných duelů

- Liberec už má za sebou 2 soutěžní zápasy nové sezony, nejprve prohrál 1:2 v Superpoháru s Plzní a poté o víkendu porazil v lize Mladou Boleslav 4:2

- Kirjatu Šmona ještě sezona nezačala, v generálce podlehl 0:2 Cardiffu

- Liberec si zahraje poháry čtvrtou sezonu po sobě, v minulé sezoně vypadl ve 3. předkole EL s Astrou Giurgiu

- Kirjat Šmona v minulé sezoně vypadl ve 3. předkole s Dynamem Moskva po výsledcích 1:1 a 1:2

- Liberec prohrál 3 z posledních 4 domácích zápasů v pohárech

- Kirjat Šmona nevyhrál v pohárech 11x za sebou a v EL nebo dřívějším Poháru UEFA vyhrál jen jeden z 12 zápasů

- Kirjat Šmona obsadil v minulé sezoně izraelské ligy 2. místo

Švejdík potká staré známé

Kirjat Šmona není pro české kluby neznámým soupeřem, v sezoně 2012/13 na něj narazila ve skupině Evropské ligy Sparta. Pražané doma vyhráli 3:1, venku remizovali 1:1 a jeden z gólů na Letné dala i čerstvá liberecká posila, stoper Ondřej Švejdík. "Na Šmonu mám dobré vzpomínky, dal jsem gól. Tento soupeř je hratelný a můžeme postoupit dál," uvedl Švejdík.

V kádru Sparty tehdy figuroval i nynější liberecký kapitán David Pavelka, který ale kvůli zranění ani v jednom utkání nehrál. "Už tenkrát ukázali, ze jsou v Evropě právem. Doma jsme to zvládli celkem v klidu, ale venku to bylo trochu složitější. Teď nás může čekat něco podobného. Jestli chceme pomýšlet na úspěch, musíme využít domácího prostředí," řekl Pavelka. "Oproti zápasům se Spartou je tam hodně nových hráčů. Jsou v podobné fázi jako my, probíhá tam přestavba kádru. Takže doufám, že budou mít trochu problémy se sehraností," dodal.

Zatímco Liberec už odehrál v nové sezoně dva soutěžní duely, soupeře čeká U Nisy premiéra. V pohárech jedenáct zápasů po sobě nevyhrál, Severočeši jej ale v žádném případě nepodceňují. "Je to druhý tým izraelské ligy, to nemůže být náhoda. Rozhodně nejde o slabý celek," řekl Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec se připravuje na Šmonu

Pozor na Kassia

Hlavní oporou Hapoelu je podle něj brazilský stoper Kassio. "Je to hráč, od kterého to hodně vychází. Čeká nás tým, který je kombinačně vyspělý, s velice dobrou základní rozehrávkou a fyzicky vyspělými, urostlými hráči," nastínil Trpišovský, který viděl soupeře v jednom utkání na soustředění v Nizozemsku. "Mají také nějaké slabiny, kterých se pokusíme využít. Vidím to tak padesát na padesát," dodal.

Trpišovského čeká premiéra v evropských pohárech. "Těším se na to. Mám samé premiéry, v neděli jsem měl v lize, teď mám v pohárech. Je to takový kalup, že ani není čas na nějakou nervozitu," usmál se bývalý kouč Žižkova.

Předpokládané sestavy:

Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Švejdík, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge, Šural, Kerbr - Bakoš.

Kirjat Šmona: Haimov - Elkayam, Kassio, Gutiérrez, Dalmoni - Broun - Rochet, Mizrachi, Abed, Bruno - Axebrad.

Absence: Kolář, Obročník, Sýkora, Soungole, Karišik (všichni zranění) - Manga (zranění), Gutiérrez, Borcal (oba nejistý start).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články