Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Krátká pauza, nebo smůla? Vůbec ne, rozhodly detaily, říká Lička o krachu v pohárech

Čtyři týmy, dvanáct zápasů – dvě výhry, pět remíz, pět porážek a pro všechny konec nadějí na účast ve skupinách Evropské ligy už ve třetím předkole. To je hodně skromná bilance českých fotbalových týmů po černém čtvrtku, v němž šly z (před)kola ven po už dříve vyřazeném Jablonci také Mladá Boleslav, Plzeň i Sparta. Kde je příčina? Šéf trenérské sekce fotbalové asociace Verner Lička říká: "Je to o detailech, které rozhodují."

Verner Lička
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Rozhodně si nemyslí, že na vině je třeba nezvykle krátká letní pauza, která nyní poprvé následovala po novém herním systému ligy s nadstavbovou částí.

"O únavě se vůbec nedá mluvit. Spíš změny v kádru i případná nevyrovnanost fyzické kondice poté, co někteří hráči měli ještě v létě reprezentační povinnosti a poté delší dovolenou a podobně, ale únava rozhodně ne," říká Lička přesvědčeně.

"Je půlka srpna, týmy jsou v zatížení už osm týdnů, to už je stoprocentní jistota, že se každý hráč dostane na svoji maximální úroveň," dodává bývalý reprezentant a přes vyřazení všech tří celků chválí zejména Plzeň za výkon proti Antverpám, jimž však stačila i porážka 1:2 k postupu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Plzeň - Antverpy

Všechny týmy měly velkou šanci postoupit, ale nedopadlo to. "Proč to nedopadlo? To si musejí vyhodnotit v klubech, protože to je o detailech i o zkušenostech. Třeba nešťastný odkop Ewertona, po němž dal FCSB Boleslavi postupový gól. Soupeři zkrátka ty kritické body vyřešili lépe, a proto postoupili," tvrdí Lička a nevidí v tom nějaké hlubší souvislosti, které by naznačovaly celkový pokles úrovně českého fotbalu.

"Plzeň je už třeba zkušené pohárové mužstvo, zejména zásluhou svého zázemí a podobně, ale v samotném týmu už to zase tak jasné není - protože když vezmete třeba Kayambu, Chorého, Kalvacha i Havla, tak tam úplně moc zkušeností není. A je fakt, že evropský fotbal se hraje v jiné rychlosti a chvíli trvá, než si na to naše kluby a hráči zvyknou," dodává zkušený kouč, ale přiznává, že vzhledem k soupeřům věřil v postup českých týmů.

Přesto si ale Lička nemyslí, že by o postupech rozhodlo štěstí soupeřů a smůla českých klubů. "Ve sportu tahle slova odmítám," dodává s tím, že dvojutkání, v němž při úspěchu v prvním zápase dostanete soupeře pod tlak, ukazuje pravdu.

A jak vidí uspořádání sil evropského fotbalu? "V Evropě je špička deseti patnácti klubů, které jsou schopny vyhrát Champions League nebo Evropskou ligu, a pak je minimálně další stovka týmů, které jsou na úrovni naší špičky a zápasy s nimi jsou o detailech. V každém je patnáct dvacet momentů, které rozhodují, a záleží na tom, jak je zvládnete," ukončil Lička debatu nad propadem českých klubů v pohárech, v nichž už nyní zůstala pouze Slavia.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články