Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Eriksen se vrátil a dokonce se zapsal i na listinu střelců. Dánsko přesto prohrálo s Nizozemci

Dánský fotbalista Christian Eriksen se devět měsíců po zástavě srdce vrátil do sestavy národního týmu a dvě minuty po příchodu na hřiště i skóroval. Dánsko přesto podlehlo v přípravném zápase Nizozemsku 2:4. Anglie otočila utkání se Švýcarskem a na domácím hřišti ve Wembley zvítězila 2:1. Vedoucí tým žebříčku FIFA Belgie v Irsku dvakrát vedla, ale nakonec jen remizovala 2:2.

Christian Eriksen
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Eriksenovi po červnové zástavě srdce lékaři voperovali kardioverter-defibrilátor a třicetiletý záložník se vrátil k profesionálnímu fotbalu v dresu anglického Brentfordu, za který koncem února odehrál první soutěžní zápas po kolapsu. Nyní se dočkal i velkého návratu do reprezentace, a to v amsterdamské aréně Johanna Cruijffa, ve které v dresu Ajaxu začal kariéru.

Eriksen se dostal na hřiště za potlesku celého stadionu jako střídající hráč na začátku druhé půle a záhy snížil na 2:3. Skov Olsen se prokombinoval po pravé straně a nabídl míč do "druhé vlny" největší hvězdě týmu, která s přehledem vypálila pod břevno. Na obrat to ale Dánům po nevydařeném prvním poločase už nestačilo, v 71. minutě navíc přidal pojistku "Oranjes" a svou druhou trefu v zápase Bergwijn.

Švýcary poslal do vedení Embolo, omlazený výběr Albionu ale duel otočil zásluhou Shawa a Kaneova pokutového kopu. Kanonýr Tottenhamu dostihl 49. trefou v národním týmu legendárního Bobbyho Charltona a na prvního Wayna Rooneyho ztrácí už jen čtyři góly. Anglie neprohrála v základní hrací době 21. utkání v řadě, její hráči odcházeli ze hřiště zklamaní pouze po prohraném penaltovém rozstřelu ve finále loňského Eura s Itálií.

Belgičané vyhráli jediné z posledních pěti utkání a v Irsku jim nestačilo ani dvojité vedení po gólech Batshuayiho a Vanakena. Poprvé srovnal Ogbene a útočník třetiligového anglického Rotherhamu připravil v 85. minutě Browneovi i druhý vyrovnávací zásah.

V utkání Španělsko - Albánie padly všechny tři branky v závěrečné čtvrthodině. Vítězství 2:1 zařídil semifinalistovi posledního Eura až v 90. minutě střídající Olmo. Německo si proti Izraeli počínalo přesvědčivěji, k výhře 2:0 nasměrovalo favorita už v první půli útočné duo z Chelsea Havertz, Werner.

Chorvaté přišli v katarském Rajjánu o vítězství nad Slovinskem až v nastaveném čase. Úřadující vicemistry světa poslal do vedení v 39. minutě Kramarič, v závěru ale vyrovnal premiérovou trefou v národním týmu stoper Bijol.

Oba balkánské týmy se střetly v nedávné kvalifikaci mistrovství světa, ve které pokaždé uspěl domácí celek. Duel na neutrální půdě v dějišti letošního šampionátu vítěze neměl. Oba týmy čeká v Kataru ještě jeden zápas - Chorvaté se v úterý utkají s Bulharskem, Slovinci vyzvou domácí výběr.

Právě Katar s Bulharskem na sebe narazily v druhém dnešním utkání v Rajjánu. V základní sestavě hostujícího celku nastoupil útočník pražské Sparty Martin Minčev a odehrál první poločas, z vítězství se ale radoval soupeř. V 75. minutě rozhodl kapitán Chúchi.

Přípravná fotbalová utkání:

Sinsheim: Německo - Izrael 2:0 (2:0)

Branky: 36. Havertz, 45.+1 Werner.

Amsterdam: Nizozemsko - Dánsko 4:2 (3:1)

Branky: 16. a 71. Bergwijn, 29. Aké, 38. Depay z pen. - 20. Vestergaard, 47. Eriksen.

Londýn: Anglie - Švýcarsko 2:1 (1:1)

Branky: 45.+1 Shaw, 78. Kane z pen. - 22. Embolo.

Rajján: Katar - Bulharsko 2:1 (1:0)

Branky: 27. Afif z pen., 75. Khoukhi - 60. Despodov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články