Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do divadla i kina ano, na stadion ne. Rozdílu nerozumím a rád bych viděl data, řekl Svoboda

Od pondělí začne v Česku platit kvůli koronaviru nouzový stav, což výrazně ovlivní i profesionální sport. Do ochozů totiž nebudou smět fanoušci. Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže, tento krok ale nechápe, jelikož do divadel a kin diváci nadále chodit mohou. Fotbalová asociace ČR (FAČR) organizující zápasy od třetích lig níže včetně domácího poháru je ráda, že amatérské soutěže budou pokračovat.

Koronavirus
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Vláda od pondělí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi vyhlásí nouzový stav, který zasáhne i sport. Profesionální a organizované soutěže sice mohou pokračovat, ale budou se smět konat pouze bez diváků. Naproti tomu divadla a kina mohou hrát až pro 500 lidí.

Pro profesionální fotbalové zápasy v současnosti platí od minulého týdne zpřísněný maximální počet 2000 fanoušků na stadionu, v tomto režimu se ještě odehraje nadcházející kolo první a druhé ligy. Od začátku září mohla být hlediště na několik dnů zaplněna více než z poloviny, pokud kluby dokázaly splnit požadované rozdělení do sektorů.

Je nám líto, video expirovalo.
Nouzový stav trápí sportovce

"Jsme si vědomi mimořádnosti a závažnosti aktuální situace, všichni sledujeme čísla pozitivně testovaných osob v posledních týdnech. Současně však stále nerozumím rozdílu mezi účastí omezeného počtu diváků na fotbalovém stadionu v otevřeném prostředí a sledováním divadelního představení v uzavřených budovách," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

LFA bude v nejbližších dnech na půdě Ligového výboru situaci probírat a řešit vnitřní opatření. "Stejně jako dosud i nadále jsme připraveni na konstruktivní debatu na půdě Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví. Zároveň bych velmi ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy na fotbalovém stadionu například ve srovnání s účastí na divadelním představení, abychom měli případně možnost zavést další preventivní opatření a umožnili našim fanouškům alespoň omezenou možnost návštěvy fotbalových utkání," doplnil Svoboda.

FAČR ocenila, že nadále mohou pokračovat amatérské soutěže, které řídí. "FAČR vzala na vědomí rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, včetně té části, která se věnuje výjimce pro amatérské soutěže organizované asociací. Vedení FAČR v tomto kontextu především kvituje práce Národní sportovní agentury a ministerstva zdravotnictví, které vyslyšely společně veškeré argumenty asociace pro zachování běhu amatérských soutěží," uvedl v nahrávce pro média tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

"Amatérské soutěže totiž vnímáme jako mimo jiné důležité i z pohledu zachování zdravého životního stylu a jakési základní zdravotní prevence sportovně aktivních občanů. Ceníme si tedy v tomto směru proaktivního a pragmatického přístupu Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví," dodal Jurman.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články