Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Souček vstřelil 10. gól v sezoně, Liverpool nezaváhal v Burnley a je zpět v top 4

Jubilejní, desátou branku v sezoně Premier League vstřelil v předposledním 37. kole Tomáš Souček. Český reprezentant přispěl k vítězství West Hamu ve West Bromwichi 3:1, které posunulo "hammers" na šesté místo, jež zaručuje účast v Evropské lize. Ligu mistrů má naopak na dosah mistrovský Liverpool. Po výhře 3:0 v Burnley totiž skočil na čtvrtou pozici o skóre před Leicester, který prohrál na stadionu třetí Chelsea 1:2, a situaci má ve vlastních rukou.

Fotbalisté Liverpoolu oslavují gól v utkání proti Burnley
zdroj: REUTERS

Nečekanou remízu 1:1 si připsal druhý Manchester United se sestupujícím Fulhamem. Mistrovský Manchester City dokonce prohrál v Brightonu 2:3, když hrál 80 minut bez vyloučeného Cancela. A porážku kousal i Tottenham, konkrétně doma 1:2 s Aston Villou.

Souček zavelel k obratu

West Ham mohl jít do vedení už po dvou minutách, kdy pronikajícího Antonia zastavil nedovoleně brankář Johnstone a rozhodčí Oliver nařídil pokutový kop. Z něj ale Rice trefil jen tyč. Domácí pak nečekaně udeřili ve 27. minutě. Pereira zakroutil rohový kop tak precizně a tvrdě, že proti cestě míče do sítě nezmohl nic ani brankář Randolph, ani lehce tečující Souček.

Český záložník si nicméně spravil chuť v nastaveném čase první půle. Po centru Fornalse ho našel v pokutovém území přihrávající Benrahma a bývalý záložník Slavie už z bezprostřední blízkosti nezaváhal. Platnost jeho jubilejního gólu posvětila i konzultace s videorozhodčím.

Souček pak měl další šanci i po přestávce, ale tentokrát šla jeho hlavička jen těsně mimo. Rozhodnutí proto přišlo až v závěrečných osmi minutách. Rozdílovou branku nejprve trefil obránce Ogbonna a konečný stav stanovil v 88. minutě Antonio.

Liverpool si řekl o Champions League

Liverpool využil úterní prohru Leicesteru na hřišti Chelsea. O první branku proti Burnley se na konci první půle postaral Firmino a po přestávce se prosadili Phillips a Oxlade-Chamberlain. Poslední čtvrthodinu odehrál v dresu poražených i Matěj Vydra.

V boji o evropské poháry naopak zaváhal Tottenham. "Spurs" šli proti Aston Ville už po osmi minutách do vedení, kdy se po rychlém přechodu do útoku prosadil přesnou ranou Bergwijn. Hosté ale ještě před pauzou zápas otočili a u obou branek byl obránce "kohoutů" Reguilon. Nejprve ve 20. minutě nešťastně napálil míč při obranném zákroku do své sítě a postaral se o 1000. vlastní gól v historii Premier League. Šest minut před koncem první půle pak po jeho chybné rozehrávce skóroval Watkins. 

Richarlison se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Andrew Yates

Klopýtnutí Tottenhamu využil Everton. Duel s Wolverhamptonem rozhodl ve 48. minutě po rohovém kopu přesnou hlavičkou Richarlison.

Vítězství v samotném závěru vystřílel Arsenal. Proti Crystalu Palace po první půli vedl díky trefě Pepeho, ale po hodině hry vyrovnal Benteke. Když už se zdálo, že "kanonýři" ztratí body, v první minutě nastaveného času jim vrátil vedení Martinelli a výhru zpečetil znovu Pepe. Na West Ham přesto ztrácí už nedostižné čtyři body a ve zbývajícím kole bude bojovat maximálně o sedmou příčku.

Chelsea ve šlágru přetlačila Leicester

O výhře Chelsea rozhodli ve druhém poločase Antonio Rüdiger a z penalty Jorginho. Za hosty už jen snížil Kelechi Iheanacho. 

"Blues" vstoupili do utkání skvěle. Po rozvolnění koronavirových opatření osm tisíc fanoušků na tribunách rozjásal už po 22 minutách hry Werner, nicméně jeho branka neplatila pro ofsajd. Německý útočník se pak prosadil před přestávkou ještě jednou po rohovém kopu, ale i tentokrát jeho trefa nebyla uznána pro hru rukou.

Domácí se tak dočkali krátce po přestávce, kdy si na další roh naskočil obránce Rüdiger a nedal brankáři Schmeichelovi šanci. Proti Leicesteru se trefil už potřetí v kariéře. Svěřenci Thomase Tuchela dál nepolevovali a po hodině hry se dočkali podruhé. Po faulu Fofany na Wernera nařídil rozhodčí Dean pokutový kop a z něj zvýšil Jorginho. Byl to jeho 11. gól z penalty z celkových 13, které v Premier League dal.

Chelsea si závěr trochu zkomplikovala, když po chybě v obraně snížil čtvrt hodiny před koncem Iheanacho. V závěru však už Ayoze Perez při velké šanci přestřelil a na čtvrté ligové výhře "blues" z posledních pěti zápasů už nic nezměnila ani závěrečná hromadná šarvátka.

Edinson Cavani
zdroj: ČTK/AP

Manchester United naopak ztratil i ve třetím ligovém utkání za sebou. "Rudí ďáblové" šli před zhruba 10 tisíci fanoušky do vedení už po čtvrt hodině hry zásluhou Cavaniho. Uruguayský útočník využil dlouhého odkopu brankáře De Gey, lehké teče Fernandese a pohotovým lobem překonal brankáře Aréolu. Vstřelil 10. gól v sezoně a stal se teprve třetím hráčem starším 33 let po Teddym Sheringhamovi a Zlatanu Ibrahimovicovi, který tohoto milníku dresu United v Premier League dosáhl.

Ve druhé části však další šance nevyužili Fernandes s Greenwoodem a v 76. minutě proto udeřil na opačné straně Bryan, který zužitkoval centr Reida.

Brighton si vyšlápl na City

Dobrý začátek na hřišti Brightonu měl i Manchester City, jenž se dostal do vedení ve druhé minutě zásluhou Gündogana. O chvíli později sice dostal Cancelo červenou kartu po faulu na unikajícího Welbecka, ale "citizens" dál drželi vývoj ve svých rukou.

Na začátku druhé půle jim zajistil dvoubrankové vedení Foden. Jenže v 50. minutě snížil nejprve Trossard a v rozmezí 72. a 76. minuty domácí zásluhou Webstera a Burna otočili. Již jistý anglický mistr si tak připsal šestou porážku v sezoně a druhou z posledních tří zápasů. Brighton je patnáctý.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Manchester United - Fulham 1:1 (15. Cavani - 76. Bryan), Southampton - Leeds 0:2 (73. Bamford, 90.+5 Roberts), Brighton - Manchester City 3:2 (50. Trossard, 72. Webster, 76. Burn - 2. Gündogan, 48. Foden),  Chelsea - Leicester 2:1 (47. Rüdiger, 66. Jorginho z pen. - 76. Iheanacho), Everton - Wolverhampton 1:0 (48. Richarlison), Newcastle - Sheffield United 1:0 (45.+4 Willock), Tottenham - Aston Villa 1:2 (8. Bergwijn - 20. vlastní Reguilon, 39. Watkins), Crystal Palace - Arsenal 1:3 (62. Benteke - 35., 90.+5 Pepe, 90.+1 Martinelli), Burnley - Liverpool 0:3 (43. Firminho, 52. Phillips, 88. Oxlade-Chamberlain), West Bromwich - West Ham United 1:3 (27. Pereira - 45.+1 Souček, 82. Ogbonna, 88. Antonio).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články