Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hrozil vpád fanoušků na hřiště. Policie jednala dle svých postupů, vysvětloval FAČR zásah

Důvodem zásahu desítek těžkooděnců, kteří ještě během probíhajícího finále domácího poháru mezi Slováckem a Spartou obklopili hrací plochu, byly informace, že fanoušci chtějí vniknout na hrací plochu. Informovala o tom Fotbalová asociace ČR (FAČR), která razantní krok volila jako prevenci proti předčasnému ukončení zápasu. O asistenci Policie ČR požádal za pořádající FAČR bezpečnostní manažer a následná akce už probíhala na základě interních policejních postupů.

Zásah policie na finále poháru
zdroj: ČTK autor: Uhlíř Patrik

V 70. minutě za stavu 3:1 pro vítězné Slovácko přišli těžkooděnci se psy nezvykle i před hlavní tribunu stadionu v Uherském Hradišti. Zvířata postávala podél postranních čar a před střídačkami jen pár metrů od hráčů a členů realizačních týmů a místo pokynů bylo slyšet hlasité štěkání. Po necelých pěti minutách se těžkooděnci se psy od podélných tribun stáhli a policisté zůstali jen před oběma sektory za brankami.

FAČR požádala policii o spolupráci, protože vyhodnotila duel jako vysoce rizikový. "Byla přijata řada opatření včetně zvýšeného počtu policistů připravených mimo stadion k případnému zásahu. K několika bezpečnostním incidentům došlo mimo stadion jak před utkáním, tak po něm," uvedla FAČR v prohlášení.

Už po středečním zápase vysvětloval technický delegát utkání Zbyněk Rampáček, že policie nastoupila hlavně z preventivních důvodů. "Rozhodnutí bylo učiněno na základě vyhodnocení poznatků a informací z více zdrojů, podle kterých hrozil vpád fanoušků na plochu za účelem přerušení či předčasného ukončení zápasu. Poté policisté jednali na základě svých interních postupů, které jsou v jejich pravomoci," napsala asociace.

Vedoucí oddělení Krajského ředitelství Policie Zlínského kraje Simona Kyšnerová upřesnila, že snaha o vniknutí na hrací plochu šla ze sparťanského sektoru. K narušení veřejného pořádku navíc došlo už před odloženým zápasem v původním termínu 4. května, i proto byl zesílen policejní dohled.

"V průběhu druhého poločasu zjistil bezpečnostní aparát fotbalové asociace informaci, že se sparťanští fanoušci chystají vniknout na hřiště a ukončit tím utkání. Tato informace byla nezávisle na tom potvrzena také ze strany našich kriminalistů. Chystanému útoku nasvědčovalo rovněž chování sparťanských fanoušků, kteří se začali zahalovat. V tu chvíli nás hlavní pořadatel požádal o součinnost nastoupením pořádkových jednotek, čemuž jsme vyhověli," uvedla Kyšnerová a vyjádřila se i k přítomnosti psů před oběma střídačkami. "Služební kynologie je nedílnou součástí Policie České republiky a běžně se při akcích využívá," dodala s tím, že momentálně policie vyhodnocuje kamerové záznamy.

"Z pohledu FAČR bylo na výběr ze dvou variant – buď riskovat možné předčasné ukončení zápasu, nebo preventivní zásah, aby k vpádu fanoušků na hrací plochu nedošlo. Prioritou asociace bylo v tu chvíli bezprostřední vyhodnocení rizik a přednostní ochrana života a zdraví všech účastníků utkání," stojí v prohlášení.

Finále poháru v minulosti mnohokrát provázely výtržnosti a použití zakázané pyrotechniky. Fanoušci se také tradičně snaží dostat na hrací plochu a oslavit titul s hráči svého klubu. V minulých letech se ale často hrálo na neutrálním stadionu před slabší diváckou kulisou než ve středu v Uherském Hradišti.

V letech 2020 a 2021 se finále uskutečnila kvůli koronavirové pandemii před omezeným počtem diváků. Poslední incident se odehrál v roce 2018, kdy fanoušci Slavie a Jablonce poničili při finále v Mladé Boleslavi vybavení stadionu. Také tehdy 20 minut před koncem preventivně nakráčeli za postranní lajny těžkooděnci. O rok dřív pořadatelská služba v Olomouci nedokázala zabránit při utkání Opavy se Zlínem jednomu z diváků v proniknutí na hrací plochu.

Největší incident se odehrál před 11 lety v Jihlavě, kdy došlo už během zápasu ke střetům olomouckých a mladoboleslavských fanoušků. Oba tábory navíc po závěrečném penaltovém rozstřelu vtrhly na hřiště a spustila se hromadná rvačka. Situaci se snažila vyřešit pořadatelská služba, diváky ale zahnali až těžkooděnci, kteří vběhli na trávník zhruba pět minut po propuknutí chaosu.

Také v roce 2006 rozhodovaly pokutové kopy a během vypjatého duelu Sparty s Ostravou bylo při potyčkách zraněno několik diváků i policistů. Stejní soupeři se střetli i o dva roky dřív na Strahově, kdy policejní těžkooděnci zabránili konfliktům nástupem k tribunám čtvrthodinu před koncem. Celkem 14 zraněných si vyžádaly potyčky fanoušků Ratíškovic s policisty během finále v roce 2000 proti Liberci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články