Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Češi uzavřou červnový program Ligy národů v brance s Mandousem. Zaskočí Španěly i podruhé?

Poslední z kvarteta červnových utkání skupiny A2 Ligy národů odehraje česká reprezentace ve Španělsku. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se v Málaze budou snažit navázat na remízu 2:2 z minulého týdne v Praze, kde proti trojnásobným mistrům Evropy přišli o cenné vítězství až v 90. minutě. Český kouč plánuje udělat změny na levé straně sestavy a v brance, kde dostane šanci trojka Aleš Mandous. Přímý přenos sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Češi ve čtvrtek prohráli 0:2 v Portugalsku a ve skupině poprvé nebodovali. V prvních dvou zápasech doma porazili Švýcarsko 2:1 a remizovali se Španělskem. Ze čtyřčlenné skupiny projde vítěz do Final Four Ligy národů, naopak nejhorší mužstvo klesne do divize B. Národní tým hraje elitní úroveň poprvé, zato Španělé ve druhém ročníku došli do finále.

"Máme čtyři body, což není špatné. Před začátkem bychom to brali. Musíme se co nejrychleji připravit na další velmoc. Bude to hodně složité," řekl český kapitán Tomáš Souček.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, by se měla v play-off utkat o zbývající tři místa na ME.

Reprezentace se v samostatné historii utkala se Španělskem šestkrát a ani jednou nezvítězila. Nejblíž k výhře měla v neděli v Edenu, kde dvakrát neudržela vedení. Na soupeřově půdě ji čeká ještě náročnější zápas, Španělé totiž doma od října 2018 už 21 duelů v řadě neprohráli.

"Proti Portugalsku jsme nehráli tak dobře jako proti Španělsku. Oba týmy mají skvělé hráče, rychlé, dovednostně nemají žádný problém. V Málaze to bude podobně těžké, čeká nás další velké mužstvo. Pro nás pro všechny jsou taková utkání svátkem, je příjemné se pohybovat v takové společnosti," uvedl Šilhavý.

Vyprodáno za 15 minut

Španělé, mistři světa z roku 2010, ve čtvrtek zvítězili ve Švýcarsku 1:0 a po dvou remízách si připsali úvodní triumf ve skupině. Pyrenejský gigant, který na rozdíl od českého týmu postoupil na podzimní světový šampionát do Kataru, na druhém místě tabulky ztrácí dva body na vedoucí Portugalsko a má o bod více než výběr Šilhavého.

"Naším cílem je postoupit do Final Four. Portugalsko má skvělý tým, ale teď máme před sebou české mužstvo. Musíme udělat svou práci a zvítězit," prohlásil autor vítězné branky ve Švýcarsku Pablo Sarabia. "V Málaze najdeme plný stadion, vyprodáno bylo za 15 minut," pochvaloval si španělský trenér Luis Enrique.

Jeho český protějšek udělá vzhledem k náročnému programu a čtyřem zápasům během 10 dnů více změn v základní sestavě. "Na levé straně budou samozřejmě taky. Viděli jsme, že Portugalci nám přes levou stranu útočili, udělali jsme tam zbytečné a laciné chyby," prohlásil Šilhavý. "Už minule jsem prozradil, že během srazu budou chytat všichni tři brankáři. To znamená, že to bude čekat na Mandyho (Mandouse)," doplnil šedesátiletý kouč.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: Simón - Carvajal, García, Martínez, Alonso - Soler, Rodri, Koke - Sarabia, Morata, Olmo.

Česko: Mandous - Zima, Brabec, Jemelka - Coufal, Souček, Sadílek, Zelený - Pešek, Kuchta, Černý.

"Nějaké změny v sestavě určitě nastanou. Na levé straně samozřejmě taky. Viděli jsme, že Portugalci nám přes levou stranu útočili, udělali jsme tam zbytečné a laciné chyby," prohlásil Šilhavý. "Už minule jsem prozradil, že během srazu budou chytat všichni tři brankáři. To znamená, že zítra to bude čekat na Mandyho (Mandouse)," doplnil šedesátiletý kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články