Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Juventus ovládl derby, Buffon překonal rekord. Lazio i Inter doma padly

Hned tři důvody k radosti měli ve 30. kole italské ligy fotbalisté Juventusu. V městském derby deklasovali FC Turín 4:1, druhé Lazio nečekaně prohrálo s AC Milán 0:3 a brankář Gianluigi Buffon překonal rekord Serie A, o který se dosud dělil s bývalým obráncem AC Paolem Maldinim. Nastoupil totiž do 648. utkání v nejvyšší soutěži. "Stará dáma" vede neúplnou tabulku už o sedm bodů a míří za další mistrovskou trofejí. Nedařilo se ani třetímu Interu, který doma padl nečekaně s Boloňou 1:2, zato Neapol porazila AS Řím 2:1. V dalších utkáních se objevili Aleš Matějů, Jaromír Zmrhal a Jakub Jankto.

Gianluigi Buffon
zdroj: PA

Buffon naposledy chytal v lize v prosinci a od vyrovnání Maldiniho rekordu se představil jen v Italském poháru. Následně jeho čekání prodloužila pandemie koronaviru. "Nebyl problém čekat, čekal bych klidně déle, protože je to jedinečný okamžik v sezoně. Jediné napětí, které jsem ale cítil, souviselo se zápasem. Jeho důležitost byla větší než můj rekord," řekl.

Hráči Juventusu vyběhli do střetnutí v dresech, které nápisem "648Buffon" na rukávu odkazovaly právě na brankářův rekordní počin. Gólman však nebyl jediným oslavencem večera, jubilejní 400. duel v klubových barvách odehrál obránce Leandro Bonucci.

K vítězné oslavě zmíněného rekordu vykročili domácí už ve 3. minutě - po individuálním průniku poslal míč do sítě Paulo Dybala. Po půlhodině navíc zdvojnásobil vedení Juan Cuadrado. Hosté ale v závěru poločasu zkorigovali penaltou Andrey Belottiho.

Obhájci titulu však po přestávce nedovolili zaváhání, poprvé se v dresu Juventusu z přímého kopu trefil Cristiano Ronaldo - druhý nejlepší střelec soutěže tak má na kontě už 25 gólů v ročníku. V závěru zápasu si ještě srazil do vlastní sítě centr Douglase Costy obránce Koffi Djidji.

Lazio doma kousalo drtivou porážku, nečekaně selhal i Inter

Laziu scházel kvůli karetnímu trestu s 29 brankami nejlepší kanonýr Serie A Ciro Immobile a spoluhráči ho nahradit nedokázali.

AC Milán se dostal do vedení ve 23. minutě díky Hakanu Calhanoglovi, o jedenáct minut později na něj navázal z pokutového kopu Zlatan Ibrahimovic, který se trefil poprvé od návratu po zranění. Ve druhé půli navíc pálil přesně ještě Ante Rebič, čímž stvrdil první porážku Římanů na vlastním stadionu v sezoně.

Zaváhání Lazia nevyužil třetí Inter, který doma nečekaně padl s Boloňou 1:2. Rozestup mezi oběma soupeři tak nadále zůstává čtyřbodový. Ladislav Krejčí strávil celý zápas na lavičce náhradníků hostujícího celku.

Skóre otevřel v prvním poločase domácí Romelu Lukaku, který ve své první sezoně v Serii A zaznamenal jubilejní 20. branku. V tabulce střelců je třetí za Cirem Immobilem z Lazia (29) a Cristianem Ronaldem z Juventusu (25). V 57. minutě dostal červenou kartu boloňský Roberto Soriano a o chvíli později mohl Inter z penalty zvýšit. Lautaro Martínez ji ale neproměnil.

Boloňa v oslabení vyrovnala zásluhou osmnáctiletého Musy Juwary a vzápětí se srovnaly síly na hřišti po druhé žluté kartě Alessandra Bastoniho. Obrat dokonal v 80. minutě z protiútoku Musa Barrow, který se trefil potřetí v řadě.

Doma naopak nezaváhalo Sassuolo, nedovolilo Lecce opustit sestupové pozice a vyhrálo 4:2. Přestože hosté dokázali dvakrát odpovědět na vedení domácích, první bod od koronavirové pauzy nezískali. Sassuolu se totiž vydařila závěrečná čtvrthodina, v níž vstřelilo dva rozhodující góly.

Aleš Matějů odehrál celý zápas při výhře Brescie 2:0 s Veronou ve 30. kole italské ligy. K prvnímu vítězství nováčka soutěže po 14 zápasech přispěl i Jaromír Zmrhal, který se dostal na hřiště v 83. minutě. Záložník Jakub Jankto odehrál 69 minut při výhře Sampdorie Janov 3:0 nad Ferrarou.

Brescia se oklepala z šestigólového debaklu na hřišti Interu Milán. První vítězství v tomto roce zařídil týmu hlavou po rohovém kopu Andrea Papetti. V závěru přidal pojistku Alfredo Donnarumma. 

Brescia potvrdila zlepšené výkony po restartu soutěže a na záchranu ztrácí už jen šest bodů. Verona je osmá, čtyři body za pohárovými příčkami.

Sampdoria rozhodla o zisku tří bodů už v prvním poločase. Dvěma góly přispěl Karol Linetty a jeden zásah přidal Manolo Gabbiadini.

Ten se trefil od sezony 2013/14 z přímého kopu už pošesté, z italských hráčů v Serii A má stejnou bilanci pouze někdejší záložník Juventusu Andrea Pirlo.

Italská fotbalová liga - 30. kolo:

Juventus - FC Turín 4:1 (3. Dybala, 29. Cuadrado, 61. Ronaldo, 87. vlastní Djidji - 45.+6 Belotti z pen.), Sassuolo - Lecce 4:2 (5. Caputo, 63. Berardi z pen., 77. Boga, 83. Muldur - 27. Lucioni, 67. Mancosu z pen.), Lazio Řím - AC Milán 0:3 (23. Calhanoglu, 34. Ibrahimovic z pen., 59. Rebič), Inter Milán - Boloňa 1:2 (22. Lukaku - 74. Juwara, 80. Barrow), Brescia - Hellas Verona 2:0 (52. Papetti, 90.+6 Donnarumma), Cagliari - Bergamo 0:1 (27. Muriel z pen.), Parma - Fiorentina 1:2 (49. Kucka z pen. - 19. z pen. a 31. z pen. Pulgar), Sampdoria Janov - Spal Ferrara 3:0 (12. a 45.+3 Linetty, 45. Gabbiadini), Udine - FC Janov 2:2 (44. Fofana, 73. Lasagna - 81. Panděv, 90.+7 Pinamonti), Neapol - AS Řím 2:1 (55. Callejon, 82. Insigne - 60. Mchitarjan).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články