Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Brazilci byli v soubojích nechutní, popisoval Pavelka. Zaskočila ho komorní atmosféra

Nepatří mezi vyhlášené střelce. V ostře sledovaném přátelském zápase s Brazílií to byl přesto právě David Pavelka, kdo premiérovou trefou v reprezentaci poslal národní tým do nečekaného vedení. Dobře rozjetý duel ale Češi do vítězného konce nedotáhli a s favoritem padli 1:3, což sedmadvacetiletého záložníka mrzelo. Cítil totiž, že kdyby stav 1:0 udrželi déle, mohli klidně uhrát lepší výsledek.

David Pavelka se raduje z gólu v síti Brazílie
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Několikrát už k tomu měl blízko, ale vždycky mu něco chybělo. Buď šla jeho střela těsně vedle, nebo jako třeba proti Anglii ho vychytal brankář. Na první branku za národní tým tak musel David Pavelka čekat až do svého 20. duelu, ale o to speciálnější jeho gól byl.

Trefit se proti Brazílii a navíc tím poslat svůj celek do vedení, se neděje každý den. "Je to paradox. V posledních zápasech to vždy viselo ve vzduchu. Jak v Lize národů proti Slovákům, tak třeba na Ukrajině. Říkal jsem si proto, že to tam musí konečně spadnout," hlásil po střetnutí.

Více o utkání ČR - Brazílie v novém Fotbal fokus podcastu:

Velký moment záložníka turecké Kasimpasy přišel už v 37. minutě, kdy se k němu na hranici vápna dostal po rychlé akci míč. Pavelka měl spoustu prostoru a čas, aby si ho ještě zpracoval, ale on radši zvolil ránu z první a o sekundu později se ukázalo, že správně. Balón skončil přesně u tyče mimo dosah brankáře Alissona.

"Nebyl jsem rozhodnutý hned vystřelit, ale balón byl pěkně rozskákaný. Když jsem navíc viděl, jak jsou ti obránci rychlí a že jim neuteču, tak jsem to zkusil a zapadlo to tam," popsal svoji první reprezentační trefu a druhý gól v celé sezoně.

Právě gólem Pavelky vyvrcholil povedený poločas českého týmu, který předváděl mnohem odvážnější výkon než v pátečním kvalifikačním utkání v Anglii. Hrál výše, napadal a hrozil z rychlých brejků.

"V prvním poločase jsme je zaskočili aktivní hrou a jako tým jsme dobře zvládali vysoký blok a napadání. Měli jsme z toho několik brejkových situací, a kdybychom možná jednu ještě dotáhli, mohlo se to vyvíjet jinak," řekl český záložník.

To Brazilci v první pětačtyřicetiminutovce vypadali, že hrají ani ne na půl plynu. V obraně hořeli, byli v soubojích často druzí a zdálo se, že je zápas příliš nebaví.

"Samozřejmě, může být. To ale není náš problém. Pro nás to bylo fajn, že jsme se cítili dobře a dařila se nám hra, kterou jsme chtěli hrát. Jestli to tedy podcenili, tak je to jejich věc. My jsme toho měli využít a dát jim nějaký gól ještě třeba," myslí si Pavelka.

V druhé půlce už však zápas nabídl trochu jiný pohled. K  tomu napomohly jak nucené střídání v českém týmu, tak i rychlé vyrovnání z 49. minuty, kdy se po špatné přihrávce Thea Gebre Selassieho a nedůrazu Marka Suchého prosadil Roberto Firmino.

"Gólu byla škoda. Kdybychom vydrželi déle, možná by hru více otevřeli a my bychom měli více brejkových situací. Trochu jsme jim to darovali a oni takové momenty trestají, zhodnotil bývalý hráč Liberce.

Tomáš Souček (úplně vlevo) a David Pavelka zasahují před Phelippe Coutinhem z Brazílie
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

V závěru pak na hřišti byli už jenom Brazilci, kteří díky dvěma trefám střídajícího Gabriela Jesuse duel otočili. "Ano, byl to zápas dvou poločasů. Bohužel přišla zranění, hra byla kouskovaná a už to bylo takové zvláštní. Bylo také znát, že Brazilci na vývoj zareagovali a změnili styl hry. Ukázali pak kvalitu," uznal.

Pavelka, který ze hřiště odešel v 68. minutě ještě za stavu 1:1, si  během svého vystoupení prošel pořádnou výzvou. Snažit se uhlídat a korigovat hvězdné záložníky v čele Philippem Coutinhem byla pořádná makačka. A jak sám přiznal, něco takového ještě nezažil.

"Třeba Anglie byla hodně srovnatelná, i když Angličané to mají ve hře dosti postavené na automatismech a šablonách. Ti Brazilci hrají více intuitivně. V soubojích jeden na jednoho jsou hodně nechutní. Coutinho apod. si s míčem skvěle rozumějí. Pokud jde takový hráč jeden na jednoho, tak nevíte, kterou variantu na vás vytáhne," chválil soupeře a vyzdvihnul zejména hvězdu Barcelony Phillipe Coutinha.

"Hrozně se mi líbil. Jeho pohyblivost a práce s balónem. S tím se nesetkáváte každý den," zhodnotil.

Pavelku potěšila i vysoká návštěva, která do Edenu dorazila. V ochozech bylo 19 116 diváků, i když trochu ho mrzelo, že místo bouřlivé atmosféry panovalo na stadionu často hrobové ticho.

"Byl plný dům, za což jsme po Anglii rádi. Cítili jsme velký závazek se výkonem omluvit a zavděčit se. Atmosféra ale byla komornější, než jsme čekali, ale to my neovlivníme. Lidi se přišli asi hlavně podívat," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články