Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bolívie přehradila vítěznou vlnu Brazilců

La Paz – Jihoamerická kvalifikace na mistrovství světa (CONMEBOL) má za sebou po víkendovém kole překvapivý výsledek. Fotbalisté Bolívie totiž ukončili vítěznou sérii Brazilců a stali se prvním týmem, který ukončil žlutomodrou statistiku 11 vítězství a 19 zápasů bez prohry. V duelu hraném tradičně ve vysokohorském prostředí metropole La Pazu už nicméně o nic nešlo - Brazilci měli postup do Jihoafrické republiky zajištěn dříve a i přes porážku zůstali v čele tabulky, Bolívie naopak byla už před zápasem mimo hru.

Bolivijci si v nadmořské výšce 3600 metrů zajistili proti favoritovi dvougólové vedení po prvním poločase. Nejprve v 10. minutě nikým nekrytý záložník Edgar Olivares hlavičkoval po rohu a po půlhodině hry Marcelo Martins zaskočil střelou přes zeď gólmana Julia Cesara. Brazilci mohli ještě do přestávky snížit, ale Daniel Alves, jehož trenér Carlos Dunga zkoušel v záloze, nastřelil jen tyč. Branky se pětinásobní mistři světa dočkali v 69. minutě, kdy obránce Maicon založil před vlastní brankou rychlý protiútok, na jehož konci byla přesná hlavička Nilmara. Na vyrovnání už však tým bez hvězd Kaká či Luíse Fabiana nedosáhl.

Bolívie si v neděli připsala první výhru od dubna, kdy na stejném stadionu deklasovala 6:1 Argentinu. Středeční závěrečné utkání kvalifikace proti Peru může být posledním duelem hraným v La Pazu, neboť světová federace FIFA se znovu začne zabývat otázkou, zda nezakáže hrát mezinárodní zápasy ve výšce nad 2500 metrů bez patřičné kvalifikace. FIFA už toto pravidlo v roce 2007 zavedla, nicméně následující rok ho kvůli protestům převážně zemí z And dočasně zrušila.

V kvalifikaci zóny CONMEBOL se bude ve středu bojovat o poslední volné místo, které zajistí přímý postup na MS, a také o barážovou pozici. Jistý postup na MS mají Brazílie, Paraguay a Chile, o čtvrtou příčku v tabulce se v přímém souboji v Montevideu utkají Uruguay a Argentina. Šanci na postup má ovšem ještě Ekvádor a čistě teoretickou možnost hýčká i Venezuela.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články