Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Hradec je po čtyřech letech znovu prvoligový, jistotu mu dala výhra nad Duklou

Hradec Králové se po čtyřech letech vrací do nejvyšší soutěže. "Votroci" v taháku 23. kola druhé ligy porazili Duklu Praha 2:1 a na prvním místě, které jako jediné znamená postup mezi elitu, už nemohou být předstiženi. Všechny branky padly už v prvním poločase, postupový gól vstřelil ve 35. minutě kanonýr Východočechů Pavel Dvořák.

Radost fotbalistů Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Hradečtí hráli naposledy nejvyšší soutěž v sezoně 2016/17, kdy obsadili předposlední místo a sestoupili. V následujících třech ročnících druhé ligy skončili vždy na čtvrté příčce.

Této sezoně "Votroci" dominují. Prohráli dosud jen dvě kola a v posledních deseti druholigových zápasech zvítězili.

Mezi elitu letos výjimečně postoupil pouze vítěz druhé ligy, kterou hraje netradičně jen 14 týmů. Ke snížení počtu účastníků došlo poté, co v minulé sezoně z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil.

Hradec naposledy ztratil body na začátku března po porážce v Líšni, od té doby jen vyhrává. Úspěšnou bilanci natáhl i proti Dukle. Ve 12. minutě poslal domácí do vedení střelou k tyči Prekop, v 26. minutě sice srovnal po brejku Buchvaldek, ale za další tři minuty rozhodl po skrumáži po rohu Dvořák.

Tři minuty po pauze byl vyloučen hostující Štěpán Šebrle, syn bývalého slavného desetibojaře, a domácí už zápas před čtyřmi stovkami diváků dotáhli do vítězného konce.

"Důležité bylo, že jsme si nastavili koncepci, trpělivost a z naší cesty jsme neuhnuli. Některé hráče to i stálo místo v kabině. Rozhodli jsme se pro ty, kteří si to zasloužili. Výsledkem toho je postup, který jsme si vysnili a splnili," řekl trenér "Votroků" Zdenko Frťala.

Královéhradecký tým mezi elitou už podle všeho nepovede a z rodinných důvodů se vrátí do Teplic. "Nějaká jednání probíhala. Bylo to rozhodnutí mého osobního přesvědčení. Ta tři kola, která nás čekají, chceme dohrát se ctí a úspěšně se v tomhle angažmá rozloučit," uvedl Frťala.

Hradec Králové bude v nadcházející sezoně kvůli stavbě nového stadionu, která by měla začít na podzim, hrát domácí zápasy v azylu. Podle generálního manažera Richarda Jukla je klub předběžně domluvený s Mladou Boleslaví, kde už v minulosti působil. Nový stadion "Votroků" by měl být hotový na jaře 2023.

Líšni už dnes k udržení nadějí na postup nebyla nic platná ani výhra 3:1 na hřišti třetího týmu druholigové tabulky Prostějova.

Blansko po dvou inkasovaných gólech v závěru prohrálo v Ústí nad Labem 1:2 a zůstává na sestupovém předposledním místě. I kdyby se ale zachránilo, z finančních důvodů v příštím ročníku druhou ligu hrát nebude.

Již jistý sestupující a poslední celek tabulky Vyšehrad doma prohrál s Varnsdorfem 1:2 a Chrudim podlehla Třinci 0:2.

Fotbalisté Žižkova porazili Vlašim 3:1 a zvítězili potřetí za sebou. Viktoria poskočila na čtvrté místo tabulky.

Žižkov se v domácím azylu na Proseku přiblížil k výhře už v úvodním poločase, kdy vstřelil dva góly Ázerbájdžánec Nabijev. Po hodině hry sice snížil Nigerijec Bassey, ale poslední slovo měl ve čtvrté minutě nastavení střídající Diviš. Vlašim prohrála po čtyřech kolech a klesla na šestou příčku.

Dvanácté Táborsko na svém hřišti remizovalo 2:2 s desátou Jihlavou a v tabulce má dvoubodový náskok na předposlední Blansko. Jeho vedení už dříve oznámilo, že v příští sezoně druhou ligu hrát nebude z finančních důvodů. Poslední Vyšehrad už získal sestupovou definitivu na začátku května.

23. kolo druhé fotbalové ligy:

Hradec Králové - Dukla Praha 2:1 (2:1)
Branky: 12. Prekop, 30. Dvořák - 26. Buchvaldek. Rozhodčí: Orel - Vlček, Lakomý. ŽK: Urma, Vlkanova - Kovernikov, Peterka, Krunert, Šebrle, Barac. ČK: 47. Šebrle. Diváci: 410 (omezený počet).

Ústí nad Labem - Blansko 2:1 (0:1)
Branky: 79. a 84. z pen. Koubek - 27. Žák. Rozhodčí: Černý - Antoníček, Vyhnanovský. ŽK: Němec, Brak, Ikugar - Ilko, Žák. Diváci: 320 (omezený počet).

Prostějov - Líšeň 1:3 (1:1)
Branky: 9. Omale - 11. Matocha, 65. Zikl, 75. Málek. Rozhodčí: Dubravský - Hájek, Pfeifer. ŽK: Kučera, Ševčík (oba Líšeň). Diváci: 75 (omezený počet).

Vyšehrad - Varnsdorf 1:2 (1:0)
Branky: 32. Drobílek - 77. Velich, 83. Rudnytskyy. Rozhodčí: Dorušák - Dobrovolný, Ratajová. ŽK: Žilák, Procházka, Vojta, Vaněk - Richter, Rudnytskyy. Diváci: 33 (omezený počet).

Chrudim - Třinec 0:2 (0:1)
Branky: 38. Samiec, 78. Hýbl. Rozhodčí: Raplík - Flimmel, Bureš. ŽK: Sokol - Samiec, Gáč, Janoščín. Diváci: omezený počet.

Viktoria Žižkov - Vlašim 3:1 (2:0)
Branky: 20. a 38. Nabijev, 90.+4 Diviš - 61. Bassey. Rozhodčí: Nedvěd - Vaňkát, Líkař. ŽK: Švenger, Muleme, Ahamada - Bassey. Diváci: 45 (omezený počet).

Táborsko - Jihlava 2:2 (2:1)
Branky: 19. Navrátil, 34. Ndiaye - 9. Shudeiwa, 76. Patrák. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Pečenka. ŽK: Holiš, Tolno - Lacko, Křišťál, Patrák. Diváci: 105 (omezený počet).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články