Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Druhá liga začíná. Adeptů na přímý postup je stále dost, mezi elitu by chtěl i Žižkov

Výrazně později než česká nejvyšší soutěž začíná Fotbalová národní liga. Vítěz si zajistí přímý postup, druhý a třetí celek čeká atraktivní baráž s prvoligisty. Nejvíce si na titul v soutěži věří dosud třetí Zbrojovka Brno. S novým vedením vstupuje do soutěže Viktoria Žižkov, která téměř vstává z popela a na šestém místě má reálnou šanci zabojovat o návrat mezi elitu. Doma hraje tradičně dopoledne a zápas mezi Viktorií Žižkov a Duklou Praha sledujte v sobotu od 9:50 na kanále ČT sport a  webu ctsport.cz.

Slavící hráči Viktorie Žižkov
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Druhé a třetí mužstvo tabulky po 30 kolech vyzvou v baráži 14. a 15. tým nejvyšší soutěže po nadstavbě. Při loňské premiéře tohoto modelu neuspěly druholigové celky Jihlava a Brno, které podlehly Karviné, respektive Příbrami. I kvůli velkým chybám sudích v minulém ročníku letos na všechny barážové zápasy dohlédne videorozhodčí.

Zbrojovka by se tentokrát chtěla ošidné baráži vyhnout a zajistit si přímý postup. "Optimální by bylo jít od vítězství k vítězství, abychom na konci května byli všichni spokojení a dostáli vytčeným cílům, ale všichni víme, že nás čeká těžká zkouška," řekl sportovní manažer brněnského klubu Tomáš Požár na tiskové konferenci.

Kádr v zimě opustili útočník Lukáš Magera (Zápy) či obránce Michal Šmíd (návrat do Bohemians 1905), posilou je například další zadák Pavel Dreksa z Karviné. V zimě prodloužil smlouvu záložník a bývalý reprezentant Ondřej Vaněk. Brňané, kteří naposledy první ligu hráli v sezoně 2017/18, otevřou jaro nedělním domácím utkáním s posledním Sokolovem.

Pardubice mohou poprvé v historii postoupit do samostatné nejvyšší soutěže. Od vedení dostalo mužstvo zelenou. "Když se to tak dobře rozjelo, tak stojí minimálně za to, aby se o to tým popral. Myslím, že kromě stadionu na to jsme uvnitř klubu připraveni. První jarní zápasy ukážou, jaká je skutečnost," citoval klubový web předsedu představenstva Vladimíra Pittera. Pardubice na úvod jara v neděli hrají ve Vlašimi.

Jihlava by se ráda udržela v nejlepší trojce, ale vedení na mužstvo trenéra Radima Kučery netlačí. "Budeme chtít vyhrát každý zápas a uvidíme, na co to bude stačit. Bylo by samozřejmě hezké skončit do třetího místa. Chceme být úspěšní, ale ne abychom říkali, že to za každou cenu musí být tímto způsobem," uvedl ředitel Vysočiny Jan Staněk. Připomněl, že Jihlava se musí vypořádat se zimními odchody obránce Mohameda Tijaniho (Slavia) a další opory, útočníka Lamina Jawa (Zlín).

Do bojů o postup mohou promluvit i další celky v pořadí FNL, jako čtvrtá Dukla Praha, pátý Hradec Králové nebo šestá Viktoria Žižkov, která do druhé poloviny sezony vstupuje s novým majitelem, podnikatelem Martinem Loudou.

Na posledních dvou sestupových příčkách jsou Vítkovice a Sokolov. Ten se pokusí zachránit nový trenér Bohuslav Pilný. Baník na podzim z 16 kol získal pouhých sedm bodů a na první nesestupovou pozici, kterou drží čtrnáctá Vlašim, ztrácí sedm bodů. Vítkovice mají o tři body více než Sokolov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články