Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Slavia si poradila s Bohemkou a vrací se zpět do čela tabulky

Fotbalisté pražské Slavie porazili v utkání 22. kola nejvyšší tuzemské ligy Bohemians 1905 1:0. Sešívaným tři body vystřelil před koncem prvního poločasu Olayinka. Pražané se tak o skóre vrací do čela tabulky před Plzeň.

Na slávistickou lavičku se vrátil kouč Trpišovský, který kvůli nemoci chyběl při čtvrtečním úvodním utkání vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy v Istanbulu, kde "červenobílí" zvítězili nad Fenerbahce 3:2. Domácí trenéři udělali čtyři změny v základní sestavě, do branky se po čtyřech měsících vrátil Kolář.

Za hosty nastoupil i jednačtyřicetiletý veterán Jindřišek, který si připsal rekordní 295. prvoligový start za Bohemians a osamostatnil se v čele klubové tabulky před legendou Prokešem. Zápas sledovalo necelých 10 tisíc diváků, což je nejvíce po rozvolnění opatření proti koronaviru v Česku.

Slavia se zpočátku přes dobře pracující hostující defenzivu příliš nedostávala do vyložených šancí. Po čtvrthodině hry Olayinka v akrobatické pozici na zadní tyči minul, na opačné straně ve 27. minutě minul Květ. O dvě minuty později vyrazil tvrdou ránu domácího Ševčíka brankář Valeš. Bohemians dokázali chvílemi hrozit a v 37. minutě před Marečkem na poslední chvíli ve vápně vypíchl balon Samek, který v sobotu oslavil 18. narozeniny.

Dvě minuty před pauzou domácí otevřeli skóre. Bah jemným centrem dloubl balon do šestnáctky a nabíhající Olayinka pohotově nohou umístil balon do sítě. Neubránil ho Daniel Köstl, bratr slávistického asistenta trenéra Jaroslava Köstla.

"Myslel jsem si, že dosáhnu na míč svou dlouhou nohou. Tak jsem to zkusil a vyšlo to. Byl to snadný gól," uvedl Olayinka. "Myslím, že to bylo špatné postavení Dana Köstla. Malinko podcenění situace, Olayinka dostal moc prostoru," mínil trenér Bohemians Luděk Klusáček.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolář: Návrat je příjemný po všech stránkách

Tři minuty po pauze mohl vyrovnat Puškáč, ale domácí podržel gólman Kolář a hlavičku zblízka vykopl. "Snažil jsem se co možná nejrychleji přesunout k tyči a doufal, že mě míč zasáhne, což se stalo. Musím říct, že při mně stál určitě i kus štěstí. Jsem velmi rád, že návrat na hřiště proběhl s nulou," uvedl Kolář.

Tři minuty po pauze mohl vyrovnat Puškáč, ale domácí podržel gólman Kolář a hlavičku zblízka vykopl. Na druhé straně po chybě obrany v tutové šanci neuspěl proti Valešovi Tecl, v 56. minutě pak minul Plavšič.

Bohemians v souboji nejhorší a nejlepší defenzivy mohli až do poslední chvíle pomýšlet na bodový zisk, ale do žádné další vyložené šance už se nedostali. Naopak v poslední minutě základní hrací doby po závaru dorazil míč po vlastní střele z hranice vápna do sítě střídající Traoré, branka domácích ale neplatila kvůli ofsajdovému postavení Fily. Slávisté i tak tři body udrželi a vítězně se naladili na čtvrteční odvetu s Fenerbahce.

22. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)

Branka: 43. Olayinka. Rozhodčí: Machálek - Paták, Mokrusch - Ondráš (video). ŽK: Olayinka - Puškáč, Köstl, Vaníček. Diváci: 9682 (omezený počet).

Slavia: Kolář - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Samek (79. Talovjerov), Ševčík (49. Madsen) - Schranz (46. Traoré), Plavšič, Olayinka - Tecl (66. Fila). Trenér: Trpišovský.

Bohemians: Valeš - Köstl, Bederka, Křapka (87. Hašek) - Dostál, Jindřišek (87. Nazarov), Mareček (73. Ugwu), Kovařík (73. Bartek) - Květ (60. Vaníček), Hronek - Puškáč. Trenér: Klusáček.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Byl to bojovný zápas, hodně soubojů, přerušování, důrazu. V prvním poločase jsme se trochu hledali, než jsme dokázali dostat Bohemku pod tlak. Před přestávkou se nám ze stupňujícího tlaku a zlepšeného výkonu podařilo dát gól. Olie (Olayinka) se krásně prosadil a dostal nás do vedení. V průběhu druhého poločasu taková naše klasika, chyběl nám druhý gól, abychom se uklidnili. Neproměnili jsme některé šance a pak jsme se soustředili na defenzivu, abychom nepustili soupeře do šance. To se nám povedlo a dovedli jsme utkání do vítězného konce."

Luděk Klusáček (trenér Bohemians): "Bylo to derby, bylo to vyhecované. Jsme samozřejmě zklamaní z toho, že jsme prohráli. Ale určitě nejsem zklamaný z výkonu. Vlastně až do konce jsme drželi Slavii v napětí. Malinko mám připomínky k prvnímu poločasu, k naší ofenzivní hře. Potřebovali jsme být trochu aktivnější. Dostali jsme se pod velký tlak, z toho možná rezultoval i ten inkasovaný gól těsně před poločasem, což byla škoda. Kdyby nepadl, Slavia by určitě byla nervóznější. Ve druhém poločase už naše hra měla lepší parametry. Je to i o nějaké produktivitě, v takovém utkání nemůžeme čekat, že budeme mít pět šest šancí. Měli jsme dvě tři a nedokázali je využít. Kluci to odmakali, do konce utkání to bylo na hraně."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články