Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Šlágry domácí soutěže už nebudou pískat polští rozhodčí. Věřím, že to zvládneme, říká Příhoda

Na listinu rozhodčích pro profesionální fotbalové soutěže se před nadcházející sezonou dostalo sedm nových sudích, z toho čtyři hlavní. Kariéru ukončil zkušený Pavel Franěk, který se přesune k videu. Předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radek Příhoda věří, že sudí navážou na zlepšení z jarní části uplynulého ročníku a udrží trend v podobě menšího počtu zásahů ze strany VAR (videorozhodčího). V nové sezoně už nebudou největší šlágry řídit zahraniční arbitři.

Je nám líto, video expirovalo.
Na listinu pro profesionální soutěže se dostali čtyři noví hlavní rozhodčí

Zatímco osmačtyřicetiletý Franěk kvůli věku skončil, nově budou profesionální soutěže řídit Karel Rouček, Daniel Vokoun, Stanislav Volek a Jan Všetečka.

"Vzali jsme sedm lidí, z toho tři asistenty a čtyři hlavní. Udělali jsme program Pojď do ligy, komise pod námi vybraly rozhodčí, které daly do programu. My s nimi rok pracovali a vybrali lidi, kteří postoupili do profesionálních soutěží," řekl novinářům Příhoda v závěru třídenního semináře před sezonou na Strahově.

"Začnou v druhé lize. Když nemáte konkurenci, tak se rozhodčí neposouvají. Vždy ji budeme hledat. Už to třeba příště nebudou čtyři, můžou to být dva, jeden. Ale je dobré mít tu soutěživost mezi ČFL a druhou ligou," poznamenal Příhoda.

Na listině hlavních rozhodčích pro první a druhou ligu figuruje před startem sezony 28 sudích, z toho šest jsou mezinárodní arbitři. "Ideální by bylo mít 31 hlavních, ale raději jdeme do kvality a budeme je vychovávat," řekl Příhoda.

"Říkali jsme rozhodčím, ať jdou do nové sezony s respektem, protože pořád je 80 procent nezkušených. Vyšla jim jen jedna sezona, lépe se budou cítit až po nějaké čtvrté. Takže jsme jim říkali, ať jsou v klidu, jdou do toho furt stejně, jako když začínají. Jsou tam asi tři kluci, kteří mají přes 100 utkání, jinak nikdo. Je to nezkušený tým, ale věřím, že to dáme," doplnil Příhoda.

Komisi převzal vloni v létě poté, co se Petr Fousek stal novým předsedou asociace. "Když se výkony budou držet jako na jaře, budeme úplně spokojeni. Když se mě někdo ptá, jaká byla sezona, tak já vždy říkám, že když si nikdo nevzpomene na baráž, boj o titul a sestup, tak byla dobrá. Že chyby byly, to je jasné. Ale chybují hráči, trenéři a budou chybovat i rozhodčí," řekl Příhoda.

"Měli jsme z klubů pozitivní reakce. V době, kdy se hraje, jsou emoce, ale s odstupem času v pohodě. Třeba na podzim dostala Plzeň v zápase na Slavii tři červené karty, hodně to rezonovalo. Teď (asistent trenéra Plzně) Pavel Horváth v nějakém rozhovoru uvedl, že to bylo správně vyřešené," uvedl bývalý prvoligový rozhodčí.

Tři zápasy jarní části uplynulé sezony řídili sudí z Polska, v nové sezoně už ale zahraniční rozhodčí komise nenasadí.

"(Zahraniční sudí) nebyl náš požadavek, ale hlavně od klubů. Byl jsem na ligovém grémiu a řekl jsem jim, že bych byl rád, kdybychom tuhle sezonu zvládli jen s českou stopou. Kluby jsou s tím v pohodě. Věřím, že to zvládneme," uvedl Příhoda.

Stejně jako v minulé sezoně bude na každém ligovém utkání VAR. Videorozhodčí mají podobně jako na jaře zasahovat do zápasů co nejméně.

"Z pravidel se nic zásadního nemění. My pracujeme hlavně s tím VARem. Udělali jsme si statistiku, VAR se podle našeho názoru během jarní části zlepšil. Bylo méně zásahů a to chceme držet," prohlásil Příhoda.

Sudí podle něj na semináři ukázali, že jsou na sezonu nachystáni dobře. "Věnovali jsme se komplexně všemu – VAR, asistenti, hlavní, fyzická příprava, teorie. Vyhodnotili jsme si to tak, že jsou rozhodčí lépe připraveni než před rokem. Je vidět, že zapracovali i na teorii," těší Příhodu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články