Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Liga bude opět s nadstavbou i baráží. V prostřední skupině půjde o odměny

Návrat starých pořádků. Nejvyšší domácí fotbalová soutěž se v nové sezoně vrací k formátu s 16 týmy, nadstavbou i baráží. Ke změně dochází jen v prostřední skupině, kde se už nebude hrát zápas o Evropu, ale úspěšný tým by měl dostat finanční odměnu a lepší nasazení v poháru.   

Fotbalisté Slavie slaví zisk mistrovského titulu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Už žádná soutěž s 18 týmy, jako tomu bylo loni, což zapříčinila nedohraná skupina o záchranu v předminulém ročníku. Nová sezona první ligy se vrací k formátu s 16 týmy, které se po třiceti kolech základní části rozdělí do tří skupin.

Dvě z nich zůstanou neměnné.

Skupina o titul, kam půjde prvních šest týmů a kromě vytoužené trofeje se jednokolově utkají také o poháry.

Skupina o udržení, kam poputují celky z 11. až 16. místa. Poslední tým následně rovnou poputuje do druhé ligy, z které přímo postoupí jen vítěz. Čtrnáctý a patnáctý celek nejvyšší soutěže se pak utká s třetím, respektive druhým celkem FNL v baráži.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová liga se vrací k nadstavbě

Největší změny dozná skupina prostřední, v níž se hrál duel o Evropu. Vzhledem k tomu, že od ročníku 2022/23 bude mít ale Česko v pohárech už jen čtyři místo dosavadních pěti zástupců, tuto možnost Ligová fotbalová asociace zrušila. Celky ze 7. až 10. místa se tak poperou v systému play-off na dvě utkání (doma - venku) o finanční odměnu milion korun a nasazení do 3. kola domácího poháru.

"To byla jediná debata, reagovali jsme na snížení počtu zástupců v pohárech. Jinak žádné další varianty nebyly na stole," řekl Dušan Svoboda, předseda LFA, která řídí první a druhou ligu.

Odmítl, že by existovala varianta pokračovat s 18 účastníky, jak spekulovala některá média. "Ani na úrovni ligového výboru žádný takový podnět nebo návrh neobdrželi. Byla to taková virtuální spekulace. Co se týče dalšího vývoje, řekli jsme si, že nadstavbu odehrajeme ve třech kompletních sezonách. Zatím jsme odehráli jednu kompletní, druhou jsme nedohráli. Pak se můžeme bavit o nějakém vyhodnocení," uvedl Svoboda.

Už nyní je jasné také rozlosování. Fotbalisté Slavie zahájí cestu za obhajobou titulu venkovním zápasem ve Zlíně 24., nebo 25. července. Druhý tým uplynulé sezony Sparta vstoupí do nového ročníku domácím utkáním s Olomoucí. Nováček z Hradce Králové na úvod přivítá Bohemians 1905. Rozhodl o tom dnešní los v Praze. Na podzim se bude hrát 19 kol, a to do víkendu 18. a 19. prosince, jarní část odstartuje na začátku února.

Podzimní pražské derby mezi Spartou a Slavií se odehraje na Letné v 10. kole na začátku října. S druhým velkým rivalem Plzní budou hrát červenobílí nejdříve doma, a to na konci října ve 13. kole. V 7. kole v dalším šlágru Plzeň přivítá Spartu.

Hradec Králové bude hrát po postupu do první ligy domácí zápasy kvůli nevyhovujícímu stadionu v Mladé Boleslavi. V azylu ve středočeském městě "Votroci" působili už v minulosti. Pardubice budou nadále hrát domácí duely v pražském Ďolíčku, kde sídlí Bohemians 1905.

Od nové sezony budou zrušeny páteční předehrávky a celé kolo se odehraje o víkendu. Nadále bude možné využívat pět střídání, jak bylo zavedeno během koronavirové pandemie.

Losování se znovu uskutečnilo podle takzvaných Frončekových tabulek. Ty dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky.

Program 1. kola:

Hradec Králové - Bohemians Praha 1905, Sparta Praha - Olomouc, Plzeň - Mladá Boleslav, České Budějovice - Teplice, Pardubice - Karviná, Zlín - Slavia Praha, Jablonec - Ostrava, Liberec - Slovácko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články