Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

LFA chce sezonu dohrát, přeložila závěr skupiny o záchranu i baráž

Navzdory nákaze koronavirem v týmu Karviné chce Ligová fotbalová asociace (LFA) dohrát nejvyšší soutěž. Posunula proto poslední dvě kola ve skupině o záchranu i baráž o postup mezi elitu, která by měla vyvrcholit odvetami 1. srpna. LFA o tom rozhodla na zasedání ligového výboru. Pokud by se soutěž nedokončila, v příštím ročníku by podle šéfa asociace Dušana Svobody hrálo mezi elitou 17 týmů a musela by se zrušit nadstavbová část.

Karvinský Guba v souboji s Texlem z Opavy
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pokud by se nedokončila skupina o záchranu, podle aktuálních řádů by nikdo nesestoupil, z druhé ligy by zamířil mezi elitu vítěz a baráž by se zrušila. 

Příští ročník první ligy by tak hrálo 17 týmů, což potvrdil předseda LFA Svoboda. Podle něj by se zároveň musela zrušit nadstavba, která měla premiéru vloni. "V okamžiku, kdy se první liga nedohraje, tak z druhé ligy postupuje pouze vítěz. Příští soutěžní ročník by se hrál v 17 účastnících a v takovém případě není možné z hlediska termínových kolizí odehrát nadstavbu," uvedl Svoboda v České televizi.

V případě, že nebude možné sehrát baráž, nemine sestup poslední dva týmy nejvyšší soutěže a nahradí je nejlepší dva týmy druhé ligy po třiceti kolech.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Musíme udělat všechno pro to, aby se liga dohrála

Skupina o záchranu se měla dle původního plánu dohrát dnes a baráž pak 19. července.

Předposlední, čtvrté kolo skupiny o záchranu bylo odloženo na 23. července a páté kolo by se mělo odehrát o tři dny později. První utkání baráže jsou aktuálně v plánu 29. července a odvety následně 1. srpna. 

Zbytek nadstavbové části výskyt koronaviru v týmu Karviné neovlivní. Ve středu vyvrcholí posledním kolem skupina o titul, kterou už jistě vyhraje obhájce trofeje Slavia Praha. Podle plánu se v neděli odehraje také kvalifikační duel o Evropskou ligu mezi pátým týmem skupiny o titul a vítězem skupiny o Evropu. 

Karvinou čeká po karanténě série testů

Na 17. července svolal ligový výbor grémium profesionálních klubů, jež se bude situací v Karviné zabývat. Slezané jsou od závěru minulého týdne ve čtrnáctidenní karanténě poté, co se v klubu objevily čtyři případy nákazy koronavirem, z toho tři hráči a jeden člen vedení. Před zasedáním grémia podstoupí hráči a členové realizačního týmu Karviné plošné testy na covid-19, aby měly kluby aktuální informace o epidemiologické situaci v mužstvu.

Slezanům skončí karanténa 16. července a na přípravu na čtvrté kolo nadstavby budou mít týden. "Všichni členové ligového výboru jednoznačně preferují sportovní ukončení profesionálních soutěží a chtějí vyčerpat všechny možnosti k dohrání soutěžního ročníku na hřišti. I vzhledem k tomu se rozhodl upravit termínovou listinu tak, aby měl karvinský klub dostatečnou lhůtu na tréninkovou přípravu po nastolené karanténě," uvedla LFA v prohlášení.

"Vedení LFA je připraveno poskytnout klubu Karviná maximální součinnost a podporu, aby bylo možné stávající ročník dokončit sportovní cestou při respektování oprávněných potřeb klubu samotného i jeho soupeřů. V souvislosti s tím bude vedení LFA rovněž iniciovat jednání s vedením hygienické stanice Moravskoslezského kraje o případných dalších podmínkách, za kterých bude moci klub dohrát soutěžní ročník," dodala asociace.

Karviné patří dvě kola před koncem nadstavby v šestičlenné skupině o záchranu čtvrté místo, které stejně jako pátá příčka znamená baráž. O dva body zpět jsou Opava a poslední Příbram.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články