Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Krmenčík to zařídil, Plzeň zůstala stoprocentní i v Karviné

Nezáří, přesto Plzeň spolehlivě sbírá body. Obhájce titulu v tom pokračoval i v Karviné, kde mu zařídil hubenou, ale zaslouženou výhru 1:0 už v šesté minutě hlavou po rohu Michael Krmenčík. Vytáhlý útočník dal v sezoně už čtvrtý gól a mohl přidat i pátý, ale jeho špatně kopnutou penaltu zlikvidoval brankář Martin Berkovec. Viktoria vede tabulku, Slezané jsou stále bez bodu předposlední před Duklou, která má o jeden gól horší skóre. 

Fotbalisté Plzně se radují ze vstřelené branky
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Favorit na gól nečekal dlouho. Už v šesté minutě totiž na přední tyči Krmenčík hlavou prodloužil Zemanův rohový kop za sebe tak šikovně, že balon zapadl do karvinské sítě. A Plzeň vůbec poprvé v sezoně skórovala v prvním poločase. "Špatně jsme si přebrali hráče. Já jsem volný, měl bych hledat balon, ostatní by měli být osobně. Oni udělali blok, Krmenčík vyplaval sám a trefil to, jak to trefil," řekl karvinský stoper Filip Panák. 

"Měli jsme to s trenéry nacvičené, domluvili jsme se před rohem, že půjdu na první tyč, a poslal jsem to na zadní tyč," popsal rozhodující moment utkání nejlepší střelec plzeňského týmu, který nemusel zůstat jen u jedné branky. Vedení Viktorie mohl navýšit z pokutového kopu v 18. minutě zase Krmenčík, ale penaltu nařízenou za sporný střet s Janečkou neproměnil.

"Kopl jsem to jako žák, já už asi penalty nikdy kopat nebudu," konstatoval zachmuřeně útočník.  "Na poslední chvíli jsem se rozhodl udělat něco jiného a potrestalo mě to," dodal.

Pak se karvinský stadion opět zachvěl v základech, poté, co Hubník možná ve vlastním vápně zahrál rukou a následně po souboji s ním upadl Lingr. Hrálo se ale dál. "Zaháknul mě za nohu, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl karvinský záložník.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Karviná - Plzeň

Hosté podle očekávání sice ovládali mezihru a držení míče, ale jinak toho ve finální fázi mnoho nevyprodukovali. Výjimkou mohla být 33. minuta, kdy se po brejku do vápna vřítil Petržela, ale jeho dobře mířený pokus v poslední chvíli zablokoval Lingr.

Karvinští se v první půli zmohli na jednu ránu mezi tyče, ale ve čtvrté minutě nastavení Tusjak pořádně prověřil Kozáčika, který však udržel těsné vedení.

Domácí začali být po změně stran odvážnější a profesorsky hrající Plzeň se dostávala do problémů. S pohotovou ránou Janečky si ještě hostující gólman poradil, pak Ramirez po brejku Kozáčika prostřelil, ale z ofsajdové pozice, takže gól neplatil.

Největší příležitost k vyrovnání Slezané propásli v 72. minutě: po rohu přistál míč přímo na malém vápně u nohy střídajícího Smrže, který vyloženou šanci na vyrovnání pohřbil špatnou koncovkou. "Chyběl tomu jen gól. Musím všechny pochválit, jak jsme jezdili, takhle se hraje za Karvinou. Byla to pro Plzeň horká půda. Akorát škoda, že jsme neurvali aspoň ten bod," litoval Lingr.

Žádnou podobnou šanci už si pak Nádvorníkův celek v závěru nevypracoval a dobře bránící Plzeň si páté vítězství v sezoně zkušeně pohlídala.

MFK Karviná - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1) Branka: 6. Krmenčík. Rozhodčí: Orel - Kubr, Myška. ŽK: Janečka, Budínský - Zeman. Diváci: 3942. Karviná: Berkovec - Čolič, Panák, Janečka, Moravec - Mertelj, Budínský - Tusjak, Lingr (60. Smrž), Letič (80. Galuška) - Wágner (63. Ramirez). Trenér: Nádvorník. Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hubník, Pernica, Limberský - Procházka, Hrošovský - Petržela (68. Ekpai), Hořava (78. Čermák), Zeman - Krmenčík (88. Řezníček). Trenér: Vrba.

Roman Nádvorník (trenér Karviné): "Vstoupili jsme špatně do zápasu, nechali jsme si dát gól ze standardky. Připravovali jsme se na to, jenže jsme zaspali. Ale pracovali jsme a odehráli velice dobrý zápas s nasazením a v závěru poločasu jsme nezužitkovali dvě dobré situace. Druhý poločas jsme byli Plzni naprosto rovnocenným soupeřem. Bohužel jsme nevyužili obrovskou šanci po rohu, což nás stálo body. Ale hráče musím pochválit."

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Utkání bych rozdělil na dva poločasy: první snesl měřítko, dali jsme gól, měli penaltu i další šanci. Je pravda, že ve druhém poločase jsme se přizpůsobili hře Karviné. Byly tam nakopávané a soubojové věci, Karviná byla důraznější a lepší. My jsme ztratili střed hřiště, Karviná to zjednodušila a nedostávali jsme se tolik do hry jako v prvním poločase. Měli jsme doopravdy štěstí, když Karviná po rohu mohla vyrovnat. S úvodem sezony jsme spokojeni, i když některé zápasy možná vypadaly fotbalově líp než dnes."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy