Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kouč Smetana v Baníku zůstává. Mezi asistenty končí Daněk, přichází Galásek

Dočasný trenér Ondřej Smetana povede fotbalisty Baníku Ostrava i v příští sezoně. Jeho novým spolupracovníkem vedle Jana Baránka mladšího bude nyní také bývalý reprezentant a v současné době asistent u národního týmu Tomáš Galásek, který přichází z Norimberku. V realizačním týmu nahradí Václava Daňka.

Tomáš Galásek
zdroj: Isifa/LN autor: Viktor Chlad

Smetana s Daňkem a Baránkem vedli mužstvo po únorovém odvolání Luboše Kozla. "Realizační tým pod vedením Ondry Smetany mužstvo na jaře zvedl, ale chtěli jsme ho ještě posílit o dalšího perspektivního a ambiciózního trenéra, ideálně s vazbou na Baník, a to přesně se snoubí v osobě Tomáše Galáska," uvedl na klubovém webu sportovní ředitel Alois Grussmann.

"Pětadvacet let strávil v zahraničí jako hráč i trenér, řadu roků působil ve slavném Ajaxu, hrával za národní tým. Přinese nový náhled na fotbal a spoustu zkušeností ze zahraničního fotbalového prostředí. Není náhoda, že si ho Jaroslav Šilhavý vybral jako asistenta k reprezentaci."

Galásek je ostravský odchovanec, který z Baníku v roce 1996 odešel do Nizozemska a byl oporou národního týmu i Ajaxu Amsterdam. Poslední léta působil jako mládežnický kouč v Norimberku i jako asistent Jaroslava Šilhavého u reprezentace.

"Rád se vracím do známého prostředí. Baník je dnes dobře fungující organizací se silným majitelem, který hodně investoval do tréninkové infrastruktury, a neustále zlepšuje klubové zázemí po všech stránkách. Když se objevila nabídka na spolupráci, dávalo mi to smysl. Asi pro každého kouče je angažmá v mužském fotbale hlavní metou v kariéře a já mám radost, že tenhle krok můžu udělat zrovna v Baníku, ve kterém jsem vyrostl," uvedl Galásek.

Baník ukončil smlouvu s Menou

Už teď je jasná i jedna změna v kádru. V Ostravě po vzájemné dohodě končí španělský záložník Pepe Mena. Bývalý hráč Sevilly zasáhl do deseti prvoligových zápasů, gól nedal a nezanechal za sebou výraznější herní stopu. Po únorovém odchodu trenéra Kozla už odehrál jen třináct minut v utkání proti Příbrami a v posledních kolech se neprobojoval ani do nominace na zápasy.

"Mrzí nás, že naše spolupráce končí předčasně a že se asi oboustranně nenaplnila vzájemná očekávání. Ale i takové situace fotbalový život někdy zkrátka přináší. Pepeho jsme přiváděli do herní koncepce minulého trenérského štábu, ale trvale se do základní sestavy neprosadil a mít takového hráče ze zahraničí jen na lavičce není komfortní situace pro klub ani pro hráče samotného," uvedl sportovní ředitel Alois Grussmann na klubovém webu.

Mena je nyní volný hráč a hledá si angažmá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články