Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Baráž je jen týrání týmů, říká Vízek. Prvoligové celky v ní těží ze zkušeností

Nadstavba a baráž – to jsou ve fotbale vezdejším dva velmi frekventované termíny. Už proto, že například v boji o udržení jdou prvoligové celky do zápasů s druholigovými s jasnou výhodou herní praxe ve vyšším "módu", což se opět potvrdilo. Bohemians ani Teplice neválcovaly druholigové soupeře z Opavy a Vlašimi, ale zkušenosti z první ligy byly zkrátka na jejich straně.

"Vlašim ukázala doma svoji sílu, my jsme tahali za kratší konec. Jsme rádi, že jsme to přežili," konstatoval po remíze 2:2 ve Vlašimi teplický trenér Jiří Jarošík, jehož tým doma vyhrál jasně 3:0, když víceméně využil nezkušenosti soupeře.

"Rozhodl první zápas. Nebylo to tím, že by Teplice nějak oslnily, ale tím, že jsou zkušenější," dodal vlašimský kouč Martin Hyský.

A trenér Roman West z Opavy to jen potvrdil: "Projevila se zkušenost a kvalita hráčů Bohemky," konstatoval po porážkách 0:1 a 0:2.

Fotbalové legendy Antonín Panenka a Ladislav Vízek neberou baráž jako úplně spravedlivou věc a radši by ji zrušili.

"Je jasné, že první liga je samozřejmě kvalitnější a z toho týmy v baráži profitují. Místo tohohle systému – buď, anebo – by bylo spravedlivější, kdyby se už na začátku sezony vědělo, že dva postupují, dva sestupují, a bylo by jasno," dodává Panenka s tím, že mu připadá poctivější, když si to týmy vybojují v průběhu celé sezony.

Ještě víc ale nejslavnějšímu fotbalistovi v historii Bohemians vadí nadstavbový systém boje o titul. "Když se podíváte na to, že Slavia vlastně poctivě vyhrála ligu a pak za čtrnáct dnů ztratila práci za celý rok... To není ideální, protože se tu dává šance těm, kteří jsou před nadstavbou horší, zatímco ti lepší na to můžou jen doplatit," tvrdí autor slavné bělehradské penalty.

Vízek také nadstavbu moc nemusí a argumentuje tím, že většina fotbalově vyspělých zemí ji nemá. "Nevím, proč jsme se přidali k těm slabším. Netuším, co si od toho na FAČRu slibují. I na nadstavbě mohou vydělat jen druhý a třetí tým po základní části," potvrzuje to, co zmínil i Panenka.

"Letos bych řekl, že to snad bylo až nefér, když třeba Hradec nepostavil dva z nejlepších hráčů," zmínila legenda Dukly zápas Hradce s nakonec mistrovskou Plzní.

V baráži podle Vízka ligové celky opět prokázaly, že zkušenosti jsou k nezaplacení. "Ti druholigoví to mají proti nim hrozně těžké. A bylo to vidět. Nečekal jsem, že to dopadne jinak. I když pro prvoligové celky jsou to hrozné nervy – Bohemka i Teplice se klepaly. Nevím, jestli by nebylo lepší, kdyby padali a postupovali dva tak, jak to má být. Baráž se mi zdá zbytečná. Po té dlouhé sezoně je to jen týrání těch dvou týmů," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články