Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Historické finále bylo na dosah. Češky neustály drtivý závěr Švýcarek a padly v prodloužení

Sto sekund před koncem základní hrací doby vedly 6:2 a mířily do premiérového finále v dějinách mistrovství světa. České florbalistky však "bezpečný" náskok neudržely, během 79 vteřin čtyřikrát inkasovaly při power-play Švýcarek a nakonec s nimi prohrály 6:7 v prodloužení. V čase 64:34 totiž dokonala obrat domácích Michelle Wikiová.

Utkání Švýcarsko - Česko
zdroj: AP autor: Salvatore Di Nolfi

Místo premiérového postupu do finále tak bude česká reprezentace hrát v neděli o bronz s Finskem. Švýcarsko se v boji o zlato pokusí zaskočit favorizované Švédsko.

"Švýcarky začaly prostě hrát šest na pět. Je jasné, že nás zatlačí. Gól na 6:3 byl nepříjemný, ale nebyl to konec světa, nicméně dostat čtyři góly ze stejného místa je trestuhodné. Co na to mám říct...," řekla kapitánka Eliška Krupnová po nejkrutější porážce v kariéře.

Vynikající start 

Češky byly od začátku aktivnější, dostávaly se do zakončení a v 6. minutě se ujaly vedení. Sice se jim nepodařila rozehrávka ze standardní situace, ale balónek se odrazil ke Krupnové, která nezištně nabídla Urbánkové 70. branku v reprezentaci. Na tuto metu dosáhla jako druhá česká hráčka v historii po Krupnové.

Za 92 sekund byla navíc faulována Mlejnková, trestné střílení chladnokrevně proměnila Ratajová a hned za pět vteřin už to bylo 3:0. Ratajová pro průniku našla Krupnovou, jež zblízka překonala Heiniovou.

Češky vynikaly nad Švýcarkami i v důrazu, stíhaly blokovat jejich střelecké pokusy a mohly opět zvýšit především při šanci Ratajové v 16. minutě.

Christianová zůstávala neprůstřelná dlouho i v druhém dějství, Rhynerův tým naopak zůstal efektivní. Ve 26. minutě se Kapcová šikovně uvolnila, Heiniovou z úniku sice nepřekonala, ale Paloncyová vyražený balónek ze vzduchu poslala do sítě. A za dalších 128 sekund už to bylo o pět branek, protože při vyloučení Martiové využila přesilovou hru podruhé Krupnová.

Švýcarky se prosadily až ve 37. minutě díky Gerigové, ale v úvodu závěrečné části opět slavily soupeřky. Střelu Jirákové od půlky hřiště tečovala nešťastně nohou Corin Rüttimannová, nejlepší střelkyně historie MS spolu s Dánkou Cecilií Di Nardovou.

"Rozhodně jsme spokojení s tím, jak to celou dobu probíhalo  58 minut jsme byli perfektní. Domácí v zápase moc nebyly, ale nestačilo to," litoval švýcarský trenér českého týmu Sascha Rhyner.

V 52. minutě snížila v přesilové hře Gerigová, nicméně Češky měly možnost náskok pojistit, jenže Ratajová trefila při další "penaltě" pouze tyč.

Hororový závěr

Čtyřbrankové vedení pak český tým držel až do předposlední minuty, ale závěr vůbec nezvládl a Švýcarky při hře bez brankářky smazaly ztrátu. Dvakrát se trefila Suterová, potom se prosadily Ulberová a Wikiová, která navíc rozhodla i prodloužení.

"Je to strašná, fakt strašná škoda," uvedla brankářka Jana Christianová. "Domácí hnala výborná atmosféra. Musíme si však přiznat, že tohle je naše selhání. Na to se nedá říct nic jiného. Všechny góly byly víceméně stejné. Švýcarky se na ně ani nemusely nadřít, jen daly krosovou přihrávku přes brankoviště a nějakým způsobem to se štěstím dokleply," dodala.

Mistrovství světa florbalistek v Neuchatelu (Švýcarsko):

Semifinále:
Švýcarsko - Česko 7:6 v prodl. (0:3, 1:2, 5:1 - 1:0)
Branky a nahrávky:
37. Gerigová (Ruttimanová), 52. Martiová (Gerigová), 59. Suterová (Gerigová), 59. Suterová (Gerigová), 60. Ulberová (Gerigová), 60. Wikiová, 65. Wikiová (Stellaová) - 6. Urbánková (Krupnová), 7. Ratajová z tr. střílení, 7. Krupnová (Ratajová), 26. Paloncyová (Kapcová), 28. Krupnová (Jiráková), 44. Jiráková. Rozhodčí: Franzonová, Hedelindová (oba Švéd.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 3734.

Česko: Christianová - Jiráková, Beránková, Kubečková, Šupáková, Paloncyová, Koníčková, Kotzurová - Urbánková, Krupnová, Ratajová - A. Bočanová, Řepková, Plášková - Martináková, Kapcová, Mlejnková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články