Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Florbalistky opět bez medaile. Češky podlehly v souboji o bronz Švýcarsku

Čekání na historicky druhou medaili z mistrovství světa pokračuje. České florbalistky na cenný kov nedosáhly ani na letošním šampionátu, když v souboji o bronz podlehly Švýcarkách 2:5, a počtvrté v řadě obsadily konečné čvtrté místo.

Smutek českých florbalistek
zdroj: ČTK/PR/Martin Flousek/Český florbal

Český tým pod vedením švýcarského kouče Saschy Rhynera nastoupil do svého sedmého duelu o 3. místo na světových šampionátech za sebou po sobotní prohře 4:5 s Finskem, Švýcarky schytaly debakl od favorizovaných Švédek 1:14, nejvyšší v historii bojů o finále. Úvodní dějství ale patřilo obhájkyním stříbra z minulého šampionátu v Neuchatelu, kde sebraly Rhynerovu výběru finále obratem z 1:6 na 7:6 v prodloužení.

"Myslím, že jsme udělaly spoustu chyb. Švýcarky byly hladovější, chtěly víc. Rozhodly situace, kdy nás přečíslily a krásně to proměnily. Bylo tam docela dost odražených míčků, takže (brankářka) Janča (Christianová) to měla dneska docela dost těžké a my jsme jí v tom moc nepomohly," řekla plačící obránkyně Hana Koníčková, která se rozloučila s reprezentační kariérou. "Ony tomu šly podle mě víc naproti, i když mi přišlo, že nálada po včerejším těžkém zápase u nás byla taky dobrá. Možná, že jsme na tom nebyly tak fyzicky dobře jako ony," dodala.

V úvodu sice minula šanci Nadia Cattaneová, ale v 9. minutě dostala prostor jít do otevřené obrany rychlým protiútokem Corin Rüttimannová a otevřela skóre. Zároveň se osamostatnila v historické tabulce střelkyň světových šampionátů před Dánkou Cecilií Di Nardovou. Za 102 sekund se dostala k zakončení před velkým brankovištěm a svým 56. gólem na MS ze 42 utkání zvýšila.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání o bronz Česko - Švýcarsko

Brankářka Jana Christianová ještě v úvodní části zlikvidovala šanci Julie Suterová. Do druhé části stáhl Rhyner hru na dvě formace. Přesně tři minuty po pauze se český tým poprvé radoval. Denisa Ratajová přenesla hru z levé strany na pravou a Michaela Kubečková překonala přesouvající se gólmanku Laru Heiniovou. Za 36 sekund bylo vyrovnáno. Zpoza branky vyběhla Vendula Beránková, připravila si střeleckou pozici a zamířila přesně.

Švýcarky ale během 66 sekund v 36. a 37. minutě opět získaly dvoubrankový náskok. Nejdříve si šikovně zpracovala balonek Isabelle Gerigová, která stihla gólovou střelu, přestože ji ještě skoro zblokovala Michaela Mlejnková. Potom si Michelle Wikiová narazila míček s Rüttimannovou a upravila na 4:2. Před druhou pauzou dostala do švýcarské branky balonek kapitánka Eliška Krupnová, ale bylo to až po vypršení hrací doby.

V úvodu závěrečné třetiny sice Wikiová minula odkrytou branku, ale ve 46. minutě po předchozí šanci Krupnové už udeřila podruhé v utkání. Zpracovala si dlouhou přihrávku Fluriny Martiové a z otočky od levého mantinelu překvapila Christianovou. Češkám se nepodařilo snížit při vyloučení Nathalie Spichigerové ani při power play, ke které sahal Rhyner už od 55. minuty.

"Tyhle momenty prožijete jedenkrát, dvakrát, třikrát a pak si myslíte, že už se to nemůže stát. Pak to prožíváte pošesté a je to pořád to stejné. Hodně mě mrzela prohra včera. Na šampionátech v Neuchatelu i tady jsme tomu šly opravdu naproti a ten kousek nám tam vždycky zatraceně chybí. Celou noc z toho nespíte, hrajete další důležitý zápas... Když to prožíváte několikrát za sebou, tak už si říkáte: Do prkýnka, už ne," uvedla Koníčková.

Spolu se švýcarskou obránkyní Tanjou Stellou se staly během turnaje rekordmankami v počtu reprezentačních startů a obě jich mají na kontě 135. Koníčková dostal po zápase na rozloučenou kytici a aplaudovali jí čeští fanoušci. "Bylo to krásné a emotivní, chci si ty momenty zachovat a moc jim děkuju," dodala. Věří, že omlazený kádr má před sebou budoucnost. "Sascha skvěle doplnil mladou generaci a myslím, že to bude jen pokračovat. Budoucnost ukáže, jak se s tím holky poperou, já jim budu věřit a koukat se na ně," dodala Koníčková.

ČR - Švýcarsko 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Kubečková (Ratajová), 24. Beránková (Krupnová) - 9. Rüttimannová (Martiová), 10. Rüttimannová (Gerigová), 36. Gerigová (Stellaová), 37. Wikiová (Rüttimannová), 46. Wikiová (Martiová). Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Bez využití.

Sestava ČR: Christianová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová - Ratajová, Krupnová, Bačová - Mlejnková, Suchá, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články