Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vstup do MS na jedničku. Florbalistky v čele s Christianovou porazily Švýcarsko

Vítězstvím 5:2 nad silným Švýcarskem otevřela ženská florbalová reprezentace mistrovství světa. Ve švédské Uppsale sice inkasovala jako první, ale skóre úvodního duelu na turnaji dokázala otočit. Brankami se o to postaraly Karolína Suchá, Michaela Mlejnková, Pavlína Bačová, Eliška Krupnová a Vendula Beránková. Ocenění pro nejlepší hráčku týmu si odnesla gólmanka Jana Christianová. Ve druhém utkání se Češky střetnou v pondělí od 19:00 v přímém přenosu ČT sport s Polskem.

Jana Christianová v utkání mistrovství světa
zdroj: PR autor: Český florbal/Flousek Martin

"Je to úžasné. Jsem strašně ráda, že jsem mohla pomoct gólem našemu týmu. Měla jsem při něm extrémní štěstí, protože Švýcarky udělaly chybu v rozehrávce a já jsem přesně věděla, co chci udělat. Jsem ráda, že to tam padlo," popsala Bačová trefu na 3:2.

Dvacetiletá útočnice FBC Ostrava nastoupila v elitním útoku s Eliškou Krupnovou a Denisou Ratajovou. "Je to něco neuvěřitelného. Kdyby mi to někdo řekl před dvěma třemi měsíci, tak si budu klepat na čelo, protože hrát s nejlepšími hráčkami u nás je pro mě neskutečné a dává mi to strašně moc zkušeností. Jsem za to ráda a vděčná," dodala jedna z pěti českých juniorek v týmu, které v září získaly bronz na MS do 19 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Švýcarsko

Jako první se radovaly Švýcarky, konkrétně v 7. minutě. Bekhendový pokus Corin Rüttimanové se od zadního mantinelu odrazil k Julii Suterové, která u pravé tyče snadno skórovala do odkryté "klece". Češky odpověděly v polovině úvodní třetiny. Mlejnková brankářku Moniku Schmidovou ještě nepřekonala, ale z dorážky se prosadila Suchá a při svém premiérovém startu na MS hned oslavila přesný zásah.

V polovině střetnutí zlikvidovala Christianová šanci Rüttimanové, vzápětí se Švýcarky ubránily při jediném oslabení duelu při trestu Chiary Gredigové a odolaly i při šanci kapitánky Krupnové. Ve 39. minutě nejdříve trefila Michelle Wikiová levou tyč a z dorážky Isabelle Gerigová i pravou. Z protiútoku se naopak po přihrávce Martiny Řepkové prosadila Mlejnková.

Po 74 sekundách třetí třetiny našla Rüttimanová dlouhou přihrávkou Wikiovou, která pohotovou střelou vyrovnala. Za 78 vteřin ale opět český výběr vedl a postarala se o to střelou přes obránkyni Bačová.

Švýcarky při snaze o vyrovnání Christianovou nepřekonaly, naopak v 52. minutě po přečíslení po přihrávce Denisy Ratajové zvýšila náskok střelou do odkryté branky Krupnová. V čase 53:24 neproměnila trestné střílení Gerigová, naopak Vendula Beránková 29 sekund před koncem z "penalty" dovršila výsledek.

"Pro vítězství jsme si přišly, nikdo nepochyboval o tom, že bychom neměly vyhrát. Byl to ale těžký začátek turnaje, střel bylo strašně málo z obou stran, což je takové nevděčné. Ale jsem ráda, že jsme se nakonec rozstřílely a holky daly důležité góly," prohlásila Christianová.

Česko - Švýcarsko 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 10. Suchá (Mlejnková), 39. Mlejnková (Řepková), 43. Bačová, 52. Krupnová (Ratajová), 60. Beránková z trestného střílení - 7. Suterová (Rüttimannová), 42. Wikiová (Rüttimannová). Rozhodčí: Järvi, Kirsilä (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Bez využití.

Sestava ČR: Christianová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová - Ratajová, Krupnová, Bačová - Mlejnková, Suchá, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články