Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Česko má další medaili ze Světových her, florbalisté přehráli v duelu o bronz Lotyšsko

Florbalisté získali na Světových hrách v americkém Birminghamu bronz. V duelu o 3. místo svěřenci trenéra Jaroslava Berky porazili Lotyšsko 7:3 a o jednu pozici si polepšili oproti premiéře v roce 2017 ve Vratislavi. Čtyři body za gól a tři asistence si připsal Adam Delong, dvakrát skórovali Filip Langer a Josef Rýpar.

"Pocity jsou rozhodně krásné. Už jsme si je zažili loni při mistrovství světa a přijeli jsme sem s cílem získat další medaili. Bohužel nám nevyšly duely s Finskem a Švédskem, ale dneska jsme důležitý zápas zvládli. Podle mého šlo o náš nejlepší výkon za celý turnaj. Bronz je na začátku nového cyklu a pod vedením obměněného realizačního týmu super," řekl gólman Lukáš Bauer.

"Já si medaile moc vážím, protože jsem ji z této akce ještě neměl. Je to něco nového a můžu ji přidat do sbírky. Vážně jsem rád, že tam bude také viset a že jsme první český florbalový výběr, který přivezl ze Světových her cenný kov," dodal Bauer pro web Českého florbalu.

Florbalisté se museli obejít bez potrestaného útočníka Mikuláše Krbce, který dostal v semifinále proti Švédsku červenou kartu.

Skóre mohl otevřít Filip Langer, jehož fauloval v šanci Janis Ragovskis, ale při trestném střílení útočník švédského Kalmarsundu na gólmana Janise Salcevičse nevyzrál.

Berkův výběr se pak ubránil při vyloučení Josefa Rýpara, který se v čase 11:39 postaral o úvodní gól. Od pravého mantinelu jej našel na levé straně Filip Forman a útočník Linköpingu zamířil k bližší tyči.

V 18. minutě Lotyši sice vyrovnali díky Artursovi Jurševskisovi, ale za 117 sekund vrátil favoritovi náskok Matěj Havlas. Pohotovou střelou ze středu využil přihrávku Adama Hemerky.

Lotyši zahodili i druhou přesilovku při Langerově trestu a ve 26. minutě potrestali Češi faul Edgarse Purinše. Po výběhu do ideální střelecké pozice z rohu se prosadil Langer.

V čase 33:43 fauloval Purinš Langera a k trestnému střílení se postavil tentokrát Rýpar, který bekhendovým blafákem Salcevičse překonal. V 38. minutě využil přesilovku opět Rýpar.

Lotyši, kteří se ze skupiny dostali do semifinále na úkor favorizovaných Švýcarů a uhráli i remízu s mistry světa Švédy, za tři minuty snížili v početní výhodě umocněné power-play díky Rolandsu Kovalevskisovi.

Za 67 sekund snížil v pokračující hře bez gólmana Toms Akmenlauks. Další power-play už Lotyšům nevyšla a do prázdné branky pojistili výhru Langer a Filip Forman.

"Třetí třetina byla rozkouskovaná mnoha vyloučeními, a i jednou červenou kartou, což hrálo do karet více soupeři. Mohli více tlačit a relativně brzo odvolat gólmana. To především po dvou rychlých obdržených brankách nebylo nic příjemného. Naštěstí jsme skórovali na 6:3. Před tím jsme dokázali jejich šance pochytávat a nepouštět do brejků, jde o jejich obrovskou zbraň, ve které jsou velmi silní. Díky tomu porazili Švýcary a také remizovali se Švédy, takže jsme věděli, že tento herní fragment nesmíme dopustit," dodal Bauer.

Český tým navázal na bronz z prosincového mistrovství světa v Helsinkách, kde ještě byl pod vedením finského trenéra Petriho Kettunena. Medaili tam získala kompletní čtrnáctka nominovaných do Birminghamu. Zlato získalo Švédsko, které ve finále porazilo Finsko 6:5.

Česko - Lotyšsko 7:3 (1:0, 2:1, 4:2)

Branky a nahrávky: 12. Rýpar (F. Forman), 20. Havlas (Hemerka), 26. Langer (Delong), 34. Delong z trestného střílení, 38. Rýpar (Delong), 44. Langer (Němeček), 45. F. Forman (Delong) - 8. Jurševskis (Kovalevskis), 40. Kovalevskis (Trekše), 41. Akmenlauks (Tiltinš). Vyloučení: 4:4, navíc Kruminš (Lot.) ČK1. Využití: 2:0. Diváci: 237.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články