Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Lorenc získal na Světových hrách stříbro v bowlingu, florbalisté budou hrát o bronz

O první českou medaili na Světových hrách v neolympijských sportech v americkém Birminghamu se postaral v bowlingu Jaroslav Lorenc, který získal stříbro. Další cenný kov mohou přidat florbalisté, kteří se v úterý utkají o bronz s Lotyšskem. V semifinále dnes podlehli úřadujícím mistrům světa Švédům 1:6. Proti favoritovi se prosadili až za stavu 0:5, kdy zkorigoval skóre Adam Hemerka.

Lorenc prohrál ve finále s australským profesionálem Samem Cooleym 1:2, i tak si připsal na konto další velký úspěch. Před měsícem vybojoval na evropském šampionátu v Helsinkách historické stříbro. V Birminghamu porazil čtyři soupeře - medaili si zajistil semifinálovou výhrou nad kanadským profesionálním hráčem Grahamem Fachem. Až ve finále nestačil na Cooleyho, i když v první hře zvítězil 258:244. V dalších dvou měl navrch jeho soupeř v poměru 266:202 a 211:181.

Tým kouče Jaroslava Berky, který ještě pod vedením jeho předchůdce Petriho Kettunena získal v prosinci na mistrovství světa v Helsinkách bronz, hrál se Švédy na velké mezinárodní akci poprvé od semifinále na minulých Světových hrách v roce 2017 ve Vratislavi, kde podlehl 2:5. Na mistrovstvích světa s nimi Češi prohráli všech osm utkání a ani tentokrát neuspěli.

"Nezvládli jsme vstup do utkání. Tam nám zápas utekl. Postupně se to sice začalo zlepšovat, ale bylo moc pozdě. Navíc jsme nezvládli ani koncovku, v níž jsme měli několik šancí na snížení v početních výhodách," řekl kapitán Ondřej Němeček.

Gólman Lukáš Bauer poprvé inkasoval v čase 4:21, kdy otevřel skóre Kevin Haglund. V 7. minutě zvýšil náskok Emil Johansson a za 39 sekund upravil už na tříbrankový rozdíl Jesper Sankell. Češi se v úvodní třetině neprosadili ani při vyloučení Ludwiga Perssona.

"Inkasovali jsme gól a spadla na nás deka. Nebyli jsme tak aktivní jako na začátku, pocítili jsme sílu Švédů a kupili zbytečné chyby. Ty góly jsme dostat nemuseli. Byly to spíše taktické chyby než zaváhání jednotlivců," prohlásil Němeček.

Ve 21. minutě skóroval Malte Lundmark a 37 sekund před koncem druhé patnáctiminutovky upravil Haglund svým druhým gólem už na 5:0. Ve 35. minutě sebral Jonu Hedlundovi čisté konto Hemerka. V čase 40:17 skončilo utkání pro Mikuláše Krbce, který se atakovaný ohnal po Johanu Samuelssonovi a dostal červenou kartu. Výsledek ještě dovršil v oslabení Persson.

"Musíme tu porážku hodit za hlavu, poučit se z chyb a kvalitně zregenerovat. Určitě si na poradě něco řekneme. Bude ale důležité to pak přenést do zápasu. Musíme lépe vstoupit do prvních dvou třetin. Opět jsme začali pořádně hrát až v té třetí. Musíme od úvodu diktovat tempo hry. To je recept na vítězství," uvedl Hemerka před duelem o 3. místo. Český tým v něm může vylepšit umístění po 4. pozici z premiéry na Světových hrách v roce 2017.

Světové sportovní hry v neolympijských disciplínách v Birminghamu (USA):

Bowling:

Muži - finále:

Cooley (Austr.) - Lorenc (ČR) 2:1.

Florbal - muži:

Semifinále:

Česko - Švédsko 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 35. Hemerka (Němeček) - 5. Haglund (Sankell), 7. E. Johansson (Lundmark), 8. Sankell (Persson), 21. Lundmark (Ramirez), 30. Haglund (Ramirez), 44. Persson (Holmgren). Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení 3:4, navíc M. Krbec (ČR) ČK1. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 135.

Finsko - Lotyšsko 5:1 (1:0, 1:0, 3:1).

Inline hokej - muži:

O 5.-8. místo:

Švýcarsko - Kolumbie 4:5 (2:2), Kanada - Lotyšsko 5:2 (2:1).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články