Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Florbalové Czech Open patřilo v obou elitních kategoriích Vítkovicím

Mezinárodní florbalový turnaj Czech Open v Praze opanovaly Vítkovice. Ve finále mužské kategorii zdolal ostravský tým 8:6 pořádající Tatran Střešovice, mezi ženami deklasovaly pětinásobné tuzemské mistryně českou juniorskou reprezentaci 9:3. V obou případech šlo ve 28. ročníku o premiérový triumf v historii turnaje.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítkovické florbalistky splnily ve finále Czech Open úlohu favoritek

Vítkovičtí proti Tatranu otevřeli skóre v 9. minutě, když soupeřovo zaváhání v defenzivě využil střelou o levou tyč Lukáš Hájek. V polovině úvodního dějství sice otočili během osmi sekund stav Martin Pánek a Sebastian Rod, ale ještě v první třetině vyrovnal Matyáš Šindler a ve 24. minutě vrátil náskok favoritům Rostislav Gattnar.

V závěru druhé části vybojoval balonek Matěj Matejčík a bekhendovou střelou zdvojnásobil vedení. Snížit se podařilo 55 sekund před druhou pauzou Filipu Langerovi, ve 43. minutě se však po Matejčíkově akci trefil kapitán Vítkovic Tomáš Sladký a za 110 sekund zvýšil Ondřej Sidunov na 6:3.

Výsledek následně zkorigoval Adam Tlapák, jenže dvěma góly pojistil náskok Ostravanů z úniku Matejčík, který díky čtyřem bodům a hattricku opanoval kanadské bodování i tabulku střelců. Skóre už jen upravili Martin Šindelář a Milan Meliš.

Vítkovice ovládly Czech Open v mužské elitě jako třetí český tým po FBC Ostrava (1998) a Tatranu Střešovice (1999). Tentokrát to bylo ovšem za neúčasti zahraničních zástupců. V boji o 3. místo vyhráli Bohemians nad Otrokovicemi 11:3 a třemi body k tomu pomohl Jiří Kratina.

Häggová se uvedla skvěle

Dvěma brankami a přihrávkou se na finálovém triumfu vítkovických florbalistek podílela švédská útočnice Lina Häggová, letní posila ze Sundsvallu.

Ostravanky mezi 12. a 18. minutou odskočily do vedení 4:0 prostřednictvím branek Zuzany Krzywakové, Häggové, Nikoly Liberdové a Sáry Seevaldové. Výběr do 19 let snížil na konci první třetiny díky Vendule Maroszové, ale ještě před polovinou utkání zvýšily Häggová a Barbora Husková na 6:1.

Juniorky ještě ve druhé části zkorigovaly stav zásluhou Karolíny Stůjové a Alice Hejzlarové, která využila přesilovku, ale Vítkovice v závěrečném dějství navýšily rozdíl, když se trefily ještě Eliška Planková, Lucie Cholinská a Jana Trošková.

Turnaj se vzhledem k pandemii koronaviru nakonec rozlosoval pro 97 celků, z nichž ještě tři nenastoupily a jejich výsledky byly kontumovány. V mužské elitě místo tradičních šestnácti celků startovaly čtyři a v ženské jich rovněž místo šestnácti bylo sedm. Mezinárodní zastoupení bylo jen v kategoriích Open mužů a žen.

Mimo české kluby se představily dva týmy z Rakouska, po jednom z Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Švýcarska. Před šesti lety byly na turnaji celky z 21 zemí a v roce 2016 hrálo rekordních 272 týmů.

Letošní ročník doprovázela mimo jiné i hygienická opatření, na finálový den byla v UNYP Areně na Podvinném mlýně povolena maximální kapacita 500 diváků, přičemž všichni museli mít nasazenou roušku.

Mezinárodní florbalový turnaj Czech Open v Praze:

Muži: Finále elitní kategorie:
1. SC Vítkovice - Tatran Střešovice 8:6 (2:2, 2:1, 4:3)
Branky: 38., 56. a 57. Matejčík, 9. Hájek, 17. Šindler, 24. R. Gattnar, 43. Sladký, 45. Sidunov - 11. Pánek, 11. Rod, 40. Langer, 47. Tlapák, 59. Šindelář, 60. Meliš.

Ženy: Finále elitní kategorie:
1. SC Vítkovice - ČR "19" 9:3 (4:1, 2:2, 3:0)
Branky:
13. a 23. Häggová, 12. Z. Krzywaková, 17. Liberdová, 18. Seevaldová, 28. Husková, 45. Planková, 48. Cholinská, 59. Trošková - 18. Maroszová, 35. Stůjová, 37. Hejzlarová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články