Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Vyloučení se nevyhnuli ani cyklisté. Sankce zasáhnou i české jezdce Kukrleho a Vacka

Na sérii vyloučení ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží navázala i Mezinárodní cyklistická unie UCI. Ta sankce udělila národním týmům i profesionálním stájím, včetně ruského týmu Gazprom-RusVelo, za který jezdí Češi Michael Kukrle a Mathias Vacek.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklisté Kukrle s Vackem si nějaký čas nezazávodí

Cyklisté z Ruska i Běloruska mohou i nadále závodit v barvách jiných mezinárodních týmů, musí ale vystupovat jako neutrální sportovci a nesmí používat národní vlajky nebo dresy domácích šampionů. Obě země přijdou o závody organizované pod hlavičkou UCI a až do odvolání se nemohou ucházet o pořádání žádných vrcholných akcí.

Výkonný výbor UCI na mimořádném zasedání odsoudil agresi ruské a běloruské vlády a rozhodl se následovat pondělní doporučení Mezinárodního olympijského výboru. "UCI, jež zůstává politicky neutrální organizací, lituje, že rozhodnutí jejich vlád mohou mít dopad na ruské a běloruské sportovce, ale je nezbytné postavit se pevně na obranu olympijských hodnot," uvádí se v prohlášení UCI, která zároveň nabídla ukrajinským cyklistům azyl ve svém tréninkovém centru v Aigle.

Vyloučení z mezinárodního pelotonu se dotkne šesti týmů. Úřadující český šampion v silniční cyklistice Kukrle přišel do stáje Gazprom-RusVelo před touto sezonou a premiéru v novém dresu si odbyl na začátku února v závodě Kolem Ománu, v němž obsadil 26. místo. Následně spolu s Vackem poprvé v kariéře startovali v závodě elitní kategorie WorldTour Kolem Spojených arabských emirátů a devatenáctiletý Vacek svůj debut ozdobil premiérovým etapovým triumfem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články