Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Van der Poel začal své první Giro etapovým vítězstvím. Ve Visegrádu obléká růžový dres

První etapu letošního Gira d'Italia vyhrál ve Visegrádu Mathieu van der Poel. Nizozemský cyklista ve sprintu po závěrečném stoupání porazil Biniama Girmaye a obléká růžový dres. Pád měl na posledních metrech Caleb Ewan, kterého rozhodil nezaviněný kontakt s kolem Girmaye. Do druhé etapy ale Australan odstartuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Prvním lídrem Gira je Van der Poel

Letošní Giro d'Italia má za sebou první etapu a úvodního lídra, kterým je Mathieu van der Poel. Vítěz letošního závodu Kolem Flander zažil nadmíru úspěšný debut na italském závodě. V cíli ve Visegrádu vydržel závěrečné stoupání a zvítězil před dalším debutantem Biniamem Girmayem. Pád měl v cílové rovince Caleb Ewan, kterého rozhodil nezaviněný kontakt s Girmayovým. Třetí skončil nejlepší z jezdců na celkové pořadí Pellem Bilbaem.

"Věděl jsem, že klíčové bude přijet tam v dobré pozici, což bylo dost složité, několikrát mě soupeři zavřeli. V závěru jsem to zkusil a nohy jsem měl fakt těžké, ale vyšlo to. Opravdu to bolelo. Je neskutečné, že po žlutém dresu mám i ten růžový, teď uvidím, jak se mi povede časovka. Bude to těžké, ale nevzdávám se dopředu," říkal v cíli Van der Poel.

Slavnostní start uspořádala metropole Budapešť a maďarské publikum přišlo ve velkém počtu. Země, která nemá kdovíjakou cyklistickou historii, přijala závod za svůj, což bylo vidět na každém metru úvodní etapy do Visegrádu. Velkou pozornost si užívalo i maďarské trio účastníků závodu v čele s Attilou Valterem.

Erik Fetter, Barnabás Peák a Attila Valter na startu Gira 2022
zdroj: ČTK/XINHUA autor: Attila Volgyi

Jak etapa probíhala?

Tzv. Grande partenza uspořádala poprvé v historii Budapešť a maďarská cyklistika má v pelotonu hned tři zástupce, z nichž ten nejznámější - Attila Valter - dokonce před rokem tři dny vezl růžový dres. Zatímco se startovní pole vymotávalo z budapešťských ulic a mířilo směrem na Visegrád, do úniku se pustila italská dvojice týmových kolegů Mattia Bais a Filippo Tagliani.

Oba závodí za italskou stáj Drone Hopper-Androni Giocattoli a měli štěstí - peloton je pustil hned po ostrém startu etapy. Oběma ale muselo být jasné, že až do cíle se spolu nepodívají, na to byla touha hvězd letošního Gira po etapovém vítězství a růžovém dresu příliš velká. Hlavní pole náskok uprchlíků bezpečně kontrolovalo a dostihlo oba Italy čtrnáct kilometrů před finišem.

Právě o závěrečných kilometrech se před startem italské Grand Tour dlouze diskutovalo. Udrží se v pětikilometrovém stoupání se sklonem lehce nad čtyřmi procenty i sprinteři jako Caleb Ewan? Bude to etapa pro klasikáře jako Mathieu van der Poel nebo Biniam Girmay? Anebo se do finiše dostanou první jezdci na celkové pořadí?

Grande partenza 2022 v ulicích Budapešti
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Ewanův tým Lotto-Soudal v nájezdu do závěrečného stoupání obsadil čelo, v popředí byli ale také týmoví parťáci Van der Poela a Girmaye. Iniciativu pak přebraly tmavě modré dresy Ineosu Grenadiers, který na Giro přivezl vítěze ročníku 2019 a olympijského šampiona Richarda Carapaze. 

Problém pro všechny přišel s nástupem Lennarda Kämny, excelentního německého časovkáře, který už několikrát z podobné situaci etapu vyhrál. Silné týmy potřebovaly letošního debutanta na Giru stáhnout, Kämna byl ale sám ještě v nájezdu do flamme rouge. Poté mu však rychle začaly tuhnout nohy a byl pohlcen splašeně finišujícím pelotonem.

V něm se v ideální pozici do posledních 150 metrů vyvezl Ewan, který ale těsně před cílem po nezaviněném kontaktu s Girmayovým kolem spadl a dokončil s podřeným ramenem a bolestivou grimasou. Sprintovalo se o vítězství, kde Van der Poel v posledních metrech našel zbytek sil a udržel první místo před dotírajícím Girmayem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa (Budapešť - Visegrád, 195 km):

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 4:35:28, 2. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 3. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 4. Cort Nielsen (Dán./EF Education First), 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 7. Mollema (Niz./Bora-hansgrohe), 8. Ulissi (It./SAE Team Emirates) všichni stejný čas, 9. Vendrame (It./AG2R Citroën), 10. Skjelmose Jensen (Dán./Trek-Segafredo) oba -4, ...48. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -19.

Průběžné pořadí: 1. Van der Poel 4:35:18, 2. Girmay -4, 3. Bilbao -6, 4. Cort Nielsen, 5. Kelderman, 6. Carapaz, 7. Mollema, 8. Ulissi všichni -10, 9. Vendrame, 10. Skjelmose Jensen oba -14, ...48. Hirt -29.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články