Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vakoč se vrací na Tour. Chci pomoci Van der Poelovi do žlutého, říká před startem

Na Tour de France bude jediným Čechem. Petr Vakoč se po pěti letech vrací na slavný francouzský závod. Pojede v týmu Alpecin-Fenix a pomáhat bude velké cyklistické hvězdě, šestadvacetiletému Nizozemci Mathieu van der Poelovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Vakoč se po pěti letech vrací na Tour de France

Vakoč může už v úvodní etapě, která odstartuje v bretaňském Brestu, sehrát důležitou úlohu. Van der Poel by se totiž v případě vítězství, a profil etapy mu vyhovuje, mohl obléci do žlutého dresu. To všechno při svém debutu na Tour de France.

Český cyklista by se měl starat o to, aby Nizozemec nepřišel v pelotonu do žádných potíží. "Role bude v kontrolování závodu a sjíždění úniků. Postarat se o naše lídry. První týden pro nás bude nejdůležitější," říká Vakoč.

Na start Staré dámy se vrací po pěti letech. "Počasí by mělo být deštivé. Na to se těším, pařáky nejsou pro mě," usmívá se.

Před startem největšího závodu zažil ovšem hořkou chvilku. Na republikovém šampionátu se nedostal mezi trojici, která dostala důvěru pro olympijské hry. To je pro Vakoče, jemuž by kopcovitý profil olympijské trati měl sedět, velkým zklamáním.

"Bylo to naprosto nevypovídající," řekl o výsledku závodu, který se jel po rovině. "Podle mě velmi špatně nastavené," myslí si o podmínkách stanovených svazem.

Již delší dobu se hovořilo nahlas o tom, jak by mohla trať v Japonsku sedět Zdeňku Štybarovi. Bývalý Vakočův parťák ze stáje Deceuninck-Quick Step se opravdu dočkal a mezi vyvolenou trojicí nominovaných silničářů nechybí. Další dvě místa pro sebe však uzmuli jezdci nejlepší domácí stáje Elkov-Kasper Michal Schlegel a šampion z nedělního závodu s hromadným startem na mistrovství republiky Michael Kukrle, jenž obsadí i jedno volné místo v časovce.

"Už jsem k tomu říkal, že mi přijde trošku nešťastné, když se tak moc lišila trať mistráku a té na olympijských hrách. Ta na Slovensku hodně nahrávala týmové taktice Elkovu. A pro nás - jednotlivé kluky z WorldTour - bylo prakticky nemožné s tím v takovém závodě něco dělat. Stavět nominaci na tom mi přišlo hodně nešťastné," podotkl Vakoč.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články