Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistr úniků dosáhl na odměnu. Cort po skvělém finiši slaví výhru o pár centimetrů

Když byl na letošní Tour de France únik, téměř nikdy v něm nechyběl. Magnus Cort Nielsen pozici mistra únikáře probíhající staré dámy potvrdil také v desáté etapě a tentokrát za to sklidil sladkou odměnu. Díky fantastickém finiši v závěrečném stoupání si o pár centimetrů dojel pro triumf. Ve žlutém dresu zůstává nadále Tadej Pogačar, i když nechybělo mnoho, aby ho z něj svlékl Němec Lennard Kämna. Závod poznamenal i vpád aktivistů upozorňujících na klimatickou změnu, kvůli kterým museli cyklisté na několik minut zastavit.

Jestli je vedle Tadeje Pogačara letos na Tour de France někdo extrémně vidět, je to Magnus Cort Nielsen. Devětadvacetiletý Dán na rozdíl od Slovince sice nejede na celkové vítězství, ale jeho specialitou jsou úniky, v nichž je ve svítivých růžových barvách a s typickým knírkem pod nosem nepřehlédnutelný.

Až do výjezdu do lyžařského střediska Megéve mu ale vždy něco k dokonalosti chybělo. Zkusil to ve druhé etapě, ve třetí, ve čtvrté i v páté, pokaždé bez sladké tečky na závěr, i když útěchou mu mohlo být několik dní v puntíkatém dresu pro nejlepšího vrchaře i ocenění Bojovník dne.

Ta největší a tolik vytoužená odměna ale přišla o několik dní později, v etapě číslo deset.

V ní opět Cort Nielsen nechyběl v úniku. A tentokrát byl ve správnou chvíli na správném místě a se správnou sílou v nohách.

Díky skvělému finiši v cílovém stoupání se v závěru nejprve dostal před Španěla Luise Léona Sáncheze, aby pak v závěrečných centimetrech o kousíček zdolal i Australana Nicka Schulze a připsal si druhé vítězství na Tour de France v kariéře.

"Nemohu uvěřit tomu, co se stalo. Byl jsem v tomhle stoupání strašně dlouho na hraně. Několikrát jsem v posledních kilometrech ztratil kontakt se skupinou. Naštěstí se to všechno nakonec spojilo a já jsem tam byl," řekl Cort.

Magnus Cort Nielsen (vpravo) vítězí v etapě Tour de France před Nickem Schultzem
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Dánský cyklista ale nemusel být jediným hrdinou dne. Jeho kolega z úniku Lennard Kämna neměl daleko k získání žlutého trikotu pro lídra závodu. Pogačar a spol. totiž dali pětadvacetičlenné skupině uprchlíků pořádný náskok, který v určitých momentech výrazně přesahoval devět minut, což by Němci stačilo.

Hlavnímu favoritovi na vítězství v etapě ovšem v závěru došly síly a i kvůli zrychlení favoritů před cílem mu nakonec na zisk žlutého dresu chybělo 11 sekund. V celkovém pořadí je v současnosti druhý před Jonasem Vingegaardem, který na Pogačara ztrácí 39 vteřin. Další už mají manko přes minutu. "Jsem šťastný, že jsem pořád ve žlutém trikotu," řekl slovinský favorit, který si zatím počíná suverénně.

Vše toto ale bylo pouze vrcholem etapě, která od začátku nenudila.

Už na startu bylo znát, že po dni volna a před horskými etapami má celá řada cyklistů chuť jít do úniku. Díky tomu první hodina nabízela neustálý boj o to, kdo se konečně urve a koho nechá peloton ujet.

Povedlo se to až po 64 kilometrech skupině, která měla 25 členů a v níž byl jak nejmladší účastník letošní Tour, jednadvacetiletý Quinn Simmons, tak i nejstarší, čtyřicetiletý Philippe Gilbert.

Hlavní balík uprchlíkům dal velkou volnost i náskok, takže už brzy bylo jasné, že vítěz vzejde právě z úniku.

Před rozhodující bitvou ovšem závod ještě poznamenal vpád aktivistů. Zrovna v momentu, kdy se od vedoucí skupinky oddělil Alberto Bettiol, si na silnici posedalo několik lidi v tričkách s nápisem "Zbývá nám 989 dní" a na silnici odpálili také dýmovnici. "Vzhledem k tomu, že se vláda o klimatickou krizi nezajímá, museli jsme přijít a využít Tour de France k přitažení pozornosti k tomu, co je nezbytné pro naše přežití," uvedli v oficiálním prohlášení zástupci organizace Derniere Renovation.

Akce demonstrantů během Tour de France
zdroj: ČTK/Panoramic/ autor: Nico Vereecken

Rozhodčí vedoucího Bettiola zastavili, pokračovat nemohli ani uprchlíci a peloton. Když pořadatelé a policisté dostali demonstranty z tratě, závod se znovu rozjel se zachováním rozestupů před přerušením.

Bettiol sám na čele vydržel téměř 30 kilometrů. Skupina ho dojela až v závěrečném stoupání 12 kilometrů před cílem. A jak byl divoký úvod, tak i závěrečný výšlap rozhodně nenudil. Nástup střídal nástup. Každý si chtěl vytvořit rozhodující náskok v čele s Kämnou, jehož si každý hlídal, což Němce vyčerpávalo.

Taktický boj rozčísl 6 kilometrů před cílem Luis León Sánchez, jenž se pustil do sóla. Povedlo se mu ovládnout i závěrečnou vrchařskou prémii, ale po ní ho dohnali první pronásledovatelé, aby se v závěrečných stovkách metrů sjela skupinka 10 jezdců.

Z nich se nejsilnější dlouho jevil Schulz, který i mířil za vítězstvím, jenže pár centimetrů před cílem se před něj ještě jedno kolo dostalo. To, které patřilo Magnusi Cortu Nielsenovi.

Ve středu čeká peloton náročná horská etapa z Albertville do Col di Granon Serre Chevalier. Při ní vystoupají i na slavný vrchol Col du Galibier, který leží 2642 metrů nad mořem.

Tour de France - 10. etapa (Morzine - Megéve, 148,5 km):

1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) 3:18:50, 2. Schultz (Austr./BikeExchange-Jayco) stejný čas, 3. Sánchez (Šp./Bahrajn Victorious) -7, 4. Jorgenson (USA/Movistar) -8, 5. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) -10, 6. Zimmerman (Něm./Intermarché-Wanty-Gobert) -15, 7. Thomas (Fr./Cofidis) -18, 8. Leknessund (Nor./DSM) -20, 9. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 10. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) oba -22.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 37:11:28, 2. Kämna -11, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -39, 4. Thomas -1:17, 5. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers) -1:25, 6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:38, 7. Bardet (Fr./DSM) -1:39, 8. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:46, 9. Mas (Šp./Movistar), 10. Sánchez oba -1:50.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články