Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Wout ráno řekl, že jedeme na mě. Tak jsem poslechl, usmál se Laporte

Jeden z přestupů roku? Zcela určitě. Zatímco Miguel Ángel López, o jehož zimním návratu do stáje Astana se v tomto směnu také hovořilo, ale v těchto dnech zažívá úplně jiné problémy, se příchod Christopha Laporta nizozemskému týmu Jumbo-Visma povedl stoprocentně. A vyvrcholil vyhranou etapou na Tour de France.

Christophe Laporte a Wout van Aert
zdroj: Reuters

Devětadvacetiletý Christophe Laporte, dlouhá léta člen pouze druhého sledu francouzských sprinterů. Zatímco na sebe pozornost strhávali Arnaud Démare, Bryan Coquard či Nacer Bouhanni, s nímž několik let sdílel místo v týmu Cofidis – a nebylo to bez potíží –, Laporte vítězil jen sporadicky. V jeho statistikách najdeme triumfy třeba z klasiky Tro-Bro Léon nebo Etoile de Besseges.

Nic proti, ovšem s etapami na Grand Tour nebo významnými jarními klasikami takové výsledky zkrátka srovnat nejde. Jenže vše se změnilo v tomto roce, lépe řečeno po přestupu do sestavy Jumbo-Visma. Ta nejen na letošní Tour de France, ale vlastně po celou letošní sezonu předvádí výkony, které jsme v profesionální cyklistice neviděli zřejmě od triumfů týmů jako HTC-Highroad nebo Mapei.

Právě společný triumf trojice jezdců Museeuw-Bortolami-Tafi v dresu Mapei, kteří v roce 1996 vyhráli takříkajíc ruku v ruce Paříž-Roubaix, fanouškům připomněl letošní úspěch tria Laporte-Roglič-van Aert v úvodní etapě Paříž–Nice. A byl to první z trojice, který v závěru roztrhal startovní pole a zásadně se postaral o takový úspěch.

Laporte se z dobrého, ovšem ne často vítězícího spurtera přetransformoval v cyklistu, který může připomenout kolegu Wouta van Aerta. Má skvělou rychlost, zároveň své schopnosti na rovinách i menších kopcích obětuje ve prospěch týmu. Kromě etapy na Paříž-Nice byl letos druhý na klasikách E3 a Gent-Wevelgem, devátý skončil na Flandrech. Byl i úspěchů Jumbo-Visma na Critériu du Dauphiné, které vyhrál Primož Roglič před Jonasem Vingegaardem.

V devatenácté etapě to předvedl kilometr před finišem skvělé zrychlení, kterým se dostal do závěsu za v té chvíli stále ještě bojující trojici uprchlíků. Vyvedl tím z míry sprintery, kteří nestihli zareagovat. A pak už to byla jen otázka výdrže a svalů. Vypadalo to lehce a velice přirozeně – jako by se Laporte skoro ani nezadýchal.

Christophe Laporte
zdroj: Reuters

Odměna za práci domestika

"Je to více než odměna za tři týdny práce. Dnes se přede mnou otevřela šance a já ji využil," říkal v cíli. Je to první letošní vítězství pro Francii, ale už páté pro tým Jumbo-Visma, která navíc pravděpodobně získá i žlutý, zelený a puntíkovaný dres.

"Wout mi ráno řekl, že se dnes pojede na mě. Hned jsem si vzpomněl na tu etapu z Paříž–Nice, kde mi to ale řekl až v závěru. Viděl jsem 1500 metrů před cílem příležitost a šel si za ní," dodal Laporte, který v Cahors vybojoval největší vítězství své profesionální kariéry, která začala před osmi lety v dresu Cofidisu. Tato stáj paradoxně na triumf čeká už čtrnáct let a vítězství Samuela Dumoulina v Nantes.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články