Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Stoupání na Etnu určilo nového lídra Gira, etapu vyhrál Kämna. Závod je už bez prvního favorita

První horský finiš letošního Giro d'Italia vyhrál německý cyklista Lennard Kämna. Ve finiši po dlouhém stoupání na Etnu porazil Juana Lópeze, pro něhož je však útěchou růžový dres pro celkového lídra. Dosavadní vedoucí muž pořadí Mathieu van der Poel výrazně ztratil. Na Giru už také nepokračuje ze zdravotních důvodů Miguel Ángel López.

Juan López
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Lennard Kämna zkoušel štěstí už v úvodní etapě, šanci měl také v časovce v centru Budapešti. Ve čtvrté etapě mu však všechno vyšlo. Naskočil v úvodu do úniku, necelé tři kilometry pod vrcholem Etny dojel Juana Lópeze, kterého nakonec "přesprintoval" v závěrečném finiši. 

"Už jsem si myslel, že jsem všechno pokazil. Nakonec jsem ho ale dojel a ve finiši jsem byl rychlejší. Vlastně můžu říct, že mezi námi byla tichá domluva," dodal s úsměvem vítězný Kämna. López totiž nemusí být příliš zklamaný, neboť je novým lídrem Gira. Mathieu van der Poel totiž o růžový dres a jeho udržení nakonec nebojoval. "Ještě mi to všechno nedochází," říkal v slzách nový lídr italské Grand Tour.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Etně vyhrál Kämna, novým lídrem Gira je López

Znovu se ukázalo, že třítýdenní závod nemůžete po čtvrté etapě vyhrát, ale rozhodně je možné jej ztratit. Stoupání na Etnu vážně poznamenalo ambice na celkové vítězství v případě Toma Dumoulina (+6:33), který se neudržel ostatních favoritů už deset kilometrů pod vrcholem, i Guillauma Martina (+1:31) a Vincenza Nibaliho (+2:15). "Tvrdě jsem pracoval, abych tady byl v co nejlepší formě. Dnes to prostě nevyšlo," řekl zklamaný Dumoulin.

Na Giru už nepokračuje Miguel Ángel López, který odstoupil jen po několika odjetých kilometrech. Kolumbijský cyklista podle vyjádření svého týmu Astana v závodě končí kvůli zdravotním problémům s levým bokem. Pro Lópeze to je v pořadí již čtvrtá nedokončená Grand Tour v řadě.

Jak etapa probíhala?

Mathieu van der Poel se už v prvních kilometrech dvakrát pokoušel dostat do úniku a trochu tím zvýšit své šance na udržení růžového dresu. To se však vítězi úvodní etapy do Visegrádu nepodařilo a bylo zřejmé, že novým lídrem závodu pravděpodobně bude někdo z čtrnáctičlenného úniku, nebo se jím stane některý z favoritů na celkové pořadí. 

Ovšem ne Miguel Ángel López, který odstoupil už po několika odjetých kilometrech. Kolumbijec tak nedojel už čtvrtou Grand Tour v řadě, tentokrát podle oznámení svého týmu Astana kvůli zdravotním potížím s levým bokem. Ne zcela v pořádku je po nevinně vypadajícím pádu z úvodu etapy také Simon Yates, Brit ovšem pokračuje.

Únik spolupracoval bez větších potíží a pod Etnu si uprchlíci dovezli náskok více než pěti minut. První důležitý horský výstup letošního ročníku mohl začít a na konci se jeden z členů skupiny měl obléknout do růžového dresu, tím spíše proto, že van der Poel hlavní skupinu opustil už v prvních partiích výstupu na sopečnou horu.

Lennard Kämna
zdroj: Twitter.com/giroditalia


Ze čtrnácti jezdců o etapu nakonec bojovali nejvážněji dva. Juan López nastoupil, Lennard Kämna se jej vydal stíhat a postupně se přibližoval. Jejich duel vrcholil v závěru stoupání, když 2,5 kilometru před finišem německý cyklista Lópeze dostihl. Vypadalo to mezi nimi na domluvu, nakonec finiš Kämna s převahou vyhrál a López jako "útěchu" bere růžový dres.

Za nimi se jelo rychlé tempo, ovšem bez zásadních nástupů. Obětí se však stali dva favorité, když se Tom Dumoulin, Guillaume Martin ani Vincenzo Nibali neudrželi tempa favoritů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články