Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Po 2 letech přerušil mlčení. Stále nevím důvod problémů, ale kariéru nekončím, řekl König

Kde je Leopold König? Vrátí se ještě k závodění? A co ho vlastně trápí? Tyto otázky dva roky vrtaly hlavou nejenom fanouškům cyklistiky, jelikož český reprezentant ze dne na den úplně zmizel ze závodů i veřejného života. Nyní embargo přerušil a přiznal, že by se ještě někdy rád mezi světovou elitu vrátil. Zároveň však dodal, že jeho zdravotní komplikace stále nejsou vyřešeny.

Leopold König
zdroj: ČTK/PA/ autor: Colin Flockton

Na začátku roku 2018 věřil, že se po vleklých zdravotních problémech vše otočilo k lepšímu a vrací se zpět do cyklistického kolotoče. S týmem Bora-Hansgrohe zvládl přípravu, v lednu absolvoval jeden závod ve Španělsku a v půlce března vyrazil na tradiční týdenní podnik Tirreno-Adriatico v Itálii. Jenže na něm Leopold König ujel pět z celkových sedmi etap.

A pak? Ticho.

Velká česká cyklistická hvězda jakoby zmizela ze světa. Nekomunikoval na sociálních sítích, kde byl dříve aktivní, nedával rozhovory pro média, neobjevoval se ani na trénincích svého týmu.

Manažer Bory Ralph Denk tehdy hlásil: "My věříme, že bude brzy zpátky." König se však už v černo-zeleném dresu do konce smlouvy, která vypršela v závěru roku 2019, neobjevil a jeho mlčení trvalo dlouhé dva roky.

"Spekulace byly dlouhé. Trvají 2 roky, protože je to přesně doba, co jsem začal mít zdravotní problémy, které se neslučují s kariérou profesionálního sportovce. Má vlastní hlava mě ve finále zklamala. Bohužel dodnes nevíme původ, prostě nic, co by šlo sdělit veřejnosti," prohlásil v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Proč 2 roky mlčel a hodlá ukončit kariéru? Odpovídal Leopold König

Stav, který vygradoval v dlouhou pauzou, má prvopočátky už v roce 2017, kdy se König vrátil po dvouletém angažmá ve hvězdném celku Sky zpět do německého týmu. Jezdce, který se měl stát jednou z hlavních opor Bory a útočit na nejvyšší příčky na největších závodech, ale začala trápit kolena, kvůli kterým zvládl jen dva závody.

"Měl jsem tehdy dlouhodobé problémy s koleny a nikdo nevěděl, co se děje. Přešlo to pak ve větší potíže, kdy jsem nebyl v podstatě schopen vykonávat fyzickou činnost. Už ovšem ne kvůli kolenům, ale jiným nespecifikovaným problémům, které jsme dodnes nevyřešily," prozradil nově jmenovaný ředitel Czech Tour a Závodu míru jezdců do 23 let.

Muž, jenž jako jediný Čech na všech nejslavnějších etapových závodech dokázal dojet v celkovém hodnocení do nejlepší desítky (na Vueltě 2013 devátý, na Tour de France 2014 sedmý a na Giru d'Italia 2015 dokonce šestý), se v prvních měsících potýkal s velkými psychickými potížemi.

"Když člověk ze dne na den jako já vypadne z profesionálního kolotoče, najednou se mu otočí život naruby. První měsíc, dva, tři jsem na tom byl psychicky hodně špatně. Prošel jsem si neskutečnými stavy, ale nějakým způsobem jsem začal objevovat nový svět i život. Dost mi pomohly různé praktiky od meditace, sledování vědomí člověka až po kvantovou fyziku. Těch věcí ohledně lidské mysli i lidského konání bylo spoustu," přiznal.

Úplně nevypadl ani ze světa sportu a fyzické přípravy, kdy se vrhl na činnosti, které jako prefesionální cyklista nemohl nebo na které neměl tolik času.

Leopold König
zdroj: Twitter autor: @BORAhansgrohe

"Naučil jsem se jezdit na kitesurfu, což mě vždycky lákalo. Když jsme byli na soustředěních na Kanárech či Mallorce, chtěl jsem si to vždycky zkusit. Hraji taky hodně tenis, kde mám skvělé trenéry a rádce ve formě Lucky Šafářové a Báry Strýcové. To mě chytlo," řekl König.

Pokud je hlava špatná, je i tělo špatné

Větší fyzickou zátěz, která je potřeba k návratu mezi profesionály, mu ale tělo neumožňuje. A vše dle jeho slov vychází z psychického nastavení hlavy. Sice v tomto směru dělá pokroky, ale stav stále má k dokonalosti daleko.

"Jedna věc je fyzická stránka těla, kterou udržuji, jelikož bez toho nejde fungovat. Dokonce studie ukazují, že je to nebezpečné. Velká otázka je ale ohledně mysli a psychické stránky. Ta ovlivňuje fyzickou. Po fyzické stránce se můžete snažit, jak chcete, ale pokud bude hlava špatná, bude i tělo špatné. Těmi různými přístupy, meditačními i relaxačními, jsem se ale dostal za to tělo do hloubi mysli a strašně mi to pomohlo," vysvětlil, jak se snaží se situací něco dělat.

Kvůli psychickému nastavení a dlouhodobému 2 roky trvajícímu tichu se kolem Königa vyrojila celá řada spekulací včetně zpráv, že jednou z klíčových rolí může hrát fakt, že se obklopil špatnými lidi, kterým věří. To kategoricky odmítl, ale zároveň uznal, že dlouhodobé mlčení nebyl správný krok.

Sport
zdroj: ČT4

"Nepomohlo to mně ani lidem okolo mě, jelikož jsem žil v jakémsi stínu a v nejistotě. Každopádně situace byla taková, že jsem neměl moc co říct. Každý týden jsem doufal, že se vše otočí a budu moci prohlásit něco pozitivního. Ve finále to dopadlo dvouletým embargem a karanténou," konstatoval.

Po celou dobu jeho absence mu každopádně běžela smlouva s Borou, která vypršela až nedávno. A směrem k německému týmu, v jehož dresu jezdí hvězdný Slovák Peter Sagan, nemůže říct König nic špatného.

"Nechali jsme dojet původní smlouvu s tím, že pokud se zdravotní stav vylepší, vrátím se okamžitě do kolotoče. Bohužel zprávy ode mě nechodily pozitivní. I když jsem se nějakým způsobem udržoval, nedá se tomu říct, že by to byly tréninky na úrovni profesionálního sportovce. V rámci smlouvy jsme si stanovili jisté mantinely. Měl jsem od Bory do poslední chvíle opravdu velkou podporu a vycházeli mi vstříc ve všem včetně zdravotního zabezpečení a všech věcí okolo. Jsem jim za to vděčen. Dopadlo to bohužel tak, jak to dopadlo," řekl.

Kariéru nekončím, jen je přerušená

Bora s Königem podle očekávání už další smlouvu nepodepsala a český cyklistia je v současnosti bez kontraktu. Tím, že mlčel, se začalo víceméně očekávat, že jeho kariéra skončila. On sám to ale vidí jinak.

Sport
zdroj: ČT4

"Dva roky nezávodím, takže se tomu pohledu nedivím. Věřím ale na zázraky a i když se to může zdát nereálné, nechci tuto kapitolu zatím uzavírat. Stále doufám, že se uzdravím, když už se to jednou povedlo. Nechci o motivaci k závodění a také uzdravení se přijít. Kariéra je tak pro mě zatím přerušená," prohlásil.

Ve 32 letech navíc věří, že má stále ideální věk, aby se jednou na startu postavil mezi hlavní hvězdy současných peletonů.

"Pokud bych se do toho dostal, tak by mi dlouhá odmlka mohla paradoxně pomoci," věří.

V současnosti se proto fyzicky udržuje. Pravidelně chodí do posilovny, jezdí na kole, zařazuje běžky a hodně na sobě maká v tenise, kde přes léto dokázal na kurtu vydržet i 3–4 hodiny.

"I tenisti nade mnou kroutili hlavou. Fyzická kondice tam nějaká je. Sportovní kariéru teď ale hotl beru ze dne na den. Doufám, že jednou budu zase bez omezení a budu moct trénovat naplno," dodal.

Podaří se mu to?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články