Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Na Tour žlutý, na Giru růžový. Van der Poel má za sebou další skvělý debut na Grand Tour

S každým dalším úspěchem Mathieu van der Poel přesvědčuje cyklistické publikum o své výjimečnosti. Tak jako na loňské Tour de France i na letošním Giro d'Italia obléká dres průběžného lídra pořadí. V celé historii obou více než stoletých Grand Tour podobný kousek dokázalo jen deset dalších jezdců. 

Mathieu Van der Poel
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Na Tour de France před rokem oblékl žlutý dres ve své druhé etapě. Debut na letošním Giro d'Italia ale ještě vylepšil a do čela pořadí se oblékl už po úvodním dnu. Mathieu van der Poel znovu ukázal svou výjimečnost a je prvním lídrem letošního Gira. Ve finiši v maďarském Visegrádu to přitom neměl vůbec lehké.

Nizozemec v nájezdu do posledních 500 metrů nebyl na úplně čelních pozicích, musel dotahovat. Daleko blíže k vítězství to v tu chvíli měli Biniam Girmay nebo Caleb Ewan, který byl dokonce na druhé pozici. Jenže přišlo posledních 150 metrů a vše se dalo do šíleného úprku. Zatímco Van der Poel zahájil svůj závěrečný spurt, Ewan ztratil kontrolu nad kolem a po krátkém vrávorání spadl.

Van der Poel se kolem soupeřů přehnal a jeho nápor nakonec neodrazil ani Girmay, který jej marně stíhal na úplně posledních metrech. Lídr týmu Alpecin-Fenix tak naplnil očekávání: pro bookmakery byl hlavním favoritem na úvodní dojezd. Přitom letošní sezona pro něj po přetrvávajících problémech se zády začala až v půlce března na Milán-Sanremo. Za necelé dva měsíce ovšem už nasbíral čtyři vítězství, to zatím poslední ve Visegrádu.

Je nám líto, video expirovalo.
Prvním lídrem Gira je Van der Poel

"Bya to dost snadná etapa až na posledních dvacet kilometrů. Věděl jsem, že klíčové bude přijet tam v dobré pozici, což bylo dost složité, několikrát mě soupeři zavřeli. V závěru jsem to zkusil a nohy jsem měl fakt těžké, ale vyšlo to. Opravdu to bolelo," říkal v cíli vítěz letošního závodu Kolem Flander. Van der Poel je jedenáctým cyklistou v historii, který se na své první Tour a Giru oblékl do dresu pro lídra pořadí.

"Je neskutečné, že po žlutém dresu mám i ten růžový, teď uvidím, jak se mi povede časovka. Bude to těžké, ale nevzdávám se dopředu," říkal v cíli Van der Poel. Právě devět kilometrů proti chronometru ukáže, zda si růžový dres ponechá i pro další dny a možná doveze až do čtvrté etapy, která bude finišovat na vrcholu Etny. 

Udrží své vedení? Před pronásledovateli má křehký náskok (většina startovního pole po udělení bonusů ztrácí čtrnáct vteřin), ovšem na tak krátké trati by to Van der Poelovi na uhájení růžového dresu stačit mohlo. Navíc už před rokem na Tour ukázal, že se dokáže zmobilizovat i v pro sebe ne úplně ideální disciplíně. "Tehdy jsem nečekal, že se mi to v ní podaří udržet. Takže se pokusím sám sebe znovu překvapit," říkal v cíli.

V páté etapě loňského ročníku na něj na třikrát delší trati najel Tadej Pogačar pouze 31 vteřin a Van der Poel byl v cíli pátý nejrychlejší. Jak tomu bude na letošním Giru? Odpoví sobotní druhá etapa letošního ročníku, která se celá odehraje v centru Budapešti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články