Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Froome přijde o Tour, upadl při prohlídce trati na Dauphiné. Časovku vyhrál Van Aert

Jednoho z největších favoritů blížící se Tour de France potkala velká nepříjemnost. Čtyřnásobný vítěz Chris Froome upadl během prohlídky trati časovky na Critériu du Dauphiné a byl převezen do nemocnice. Vyšetření potvrdilo zlomenou pravou stehenní kost, pravý loket a několik zlomených žeber. Šéf týmu Ineos Dave Brailsford potvrdil, že jeho jezdec Tour nepojede. Časovku s přehledem vyhrál Wout van Aert, průběžné vedení přebírá Adam Yates.

Chris Froome
zdroj: ČTK/PA/ autor: Colin Flockton

"Chris Froome měl těžký pád. Vypadá to, že ve sjezdu na chvíli pustil řidítka a vítr se mu opřel do předního kola," uvedl Brailsford. "Je jasné, že na Tour startovat nebude. Jeho stav je velmi vážný," řekl britský manažer televizi France 3. "Vrazil do zdi, byla to vážná nehoda," dodal s tím, že několik minut po pádu nemohl hvězdný cyklista mluvit.

Froomeovi patřilo po třech etapách v průběžném pořadí osmé místo se ztrátou 24 sekund na vedoucího Belgičana Dylana Teunse. V časovce měl útočit na posun vzhůru. Namísto toho putoval do nemocnice.

Je nám líto, video expirovalo.
Chris Froome nebude po pádu na Tour de France

Časovka se tak už odehrála bez několikanásobného vítěze. Suverénně nejlépe si vedl Wout van Aert, který v dresu týmu Jumbo-Visma ujel všem. V cíli měl Belgičan půlminutový náskok před Tejayem van Garderenem, třetí Tom Dumoulin ztratil 47 a čtvrtý Steven Kruijswijk 49 vteřin.

"Je to mé první vítězství ve WorldTour, pro mě je to velké překvapení a úspěch. Že bych mohl vyhrát na takové úrovni... to je velká bomba. Trať se mi hodně líbila, ani stoupání tam nebylo tak hrozné a klesavý závěr mi sedl," hodnotil šťastný vítěz.

V průběžném pořadí se do čela vyhoupl Adam Yates, který nyní vede o čtyři sekundy před dosavadním lídrem Dylanem Teunsem. O další dvě vteřiny zpět je Van Garderen, sedm sekund ztrácí Jakob Fuglsang.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 4. etapa (časovka na 26,1 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 33:38, 2. Van Garderen (USA/EF Education First) -31, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -47, 4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -49, 5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -51, 6. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -56, ...63. Štybar -2:58, 90. Vakoč (Deceuninck-Quick Step) -3:43.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates 12:27:26, 2. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -4, 3. Van Garderen -6, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -7, 5. Kruijswijk -24, 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -25, ...45. Vakoč -7:33, 72. Štybar -18:09.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články