Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Démare ve spurtu udolal Ewana a vyhrál i šestou etapu Gira d'Italia

Druhou etapu v řadě opanoval na Giru d'Italia francouzský cyklista Arnaud Démare. Spurter týmu Groupama-FDJ navázal na středeční triumf a v hromadném finiši šestého pokračování slavného závodu předstihl o milimetry Australana Caleba Ewana.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický finiš 6. etapy Gira zvládl nejlépe Démare

Po třech maďarských etapách a dvou dnech na Sicílii jel peloton Gira poprvé na italské pevnině. Na rozdíl od předchozího zápolení nečekalo cyklisty mezi městy Palmi a Scalea žádné těžší stoupání, takže o cenný vavřín finišoval po 192 km celý peloton i s Ewanem a Markem Cavendishem, kteří z něj ve středu vypadli.

Z favoritů zahájil závěrečný spurt právě Brit Cavendish, ale vyvezl si za sebou dva největší soupeře. Z vítězství se nakonec radoval třetí z vláčku Démare, jenž "hodil" kolo do cíle lépe než Ewan a ve fotofiniši Australana těsně zdolal. Výhru mohl definitivně slavit až po několika minutách nejistoty.

"Bylo to hodně těsné. Cítil jsem, že jsem vyhrál, ale raději jsem si počkal na cílovou fotografii. Sem tam rozhoduje strašně málo. Měl jsem jen sto metrů na to, abych předjel Cavendishe. Pak jsem 'hodil' kolo do pásky a to rozhodlo," popsal Démare.

Rodák z Beauvais dosáhl na sedmé etapové vítězství na Giru v kariéře a překonal francouzský rekord, o který se dělil s legendami Jacquesem Anquetilem a Bernardem Hinaultem. "Hodně lidí mě podceňuje, ale tohle je moje 86. výhra v kariéře a sedmá na Giru. A na tom záleží. Je to úžasné," dodal Démare.

Vzhledem k profilu etapy nebyl v ohrožení růžový trikot lídra Španěla Juana Pedra Lópeze, jenž vede o 38 sekund před vítězem úterní vrchařské etapy na Etnu Lennardem Kämnou z Německa. Jediný český účastník Gira Jan Hirt dojel na 44. místě v hlavním poli a v celkovém pořadí mu stále patří 24. pozice.

Po dvou rovinatějších etapách čeká v pátek na cyklisty trasa se čtyřmi vrchařskými prémiemi. Na 196 km mezi městy Diamante a Potenza budou muset jezdci překonat 4500 výškových metrů.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (Palmi - Scalea, 192 km):

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 5:02:33, 2. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 3. Cavendish (Brit./Quick-Step Alpha Vinyl), 4. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert), 5. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech), 6. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 7. Vendrame (It./AG2R-Citroën Team), 8. Consonni (It./Cofidis), 9. Albanese (It./EOLO-Kometa), 10. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), ...44. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 23:23:36, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -38, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -58, 4. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 5. Vansevenant (Belg./Quick-Step-Alpha Vinyl) -1:47, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 7. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:58, 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:00, 9. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, 10. Bardet (Fr./DSM) -2:06, ...24. Hirt -3:16.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články