Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Bábek se v keirinu nedostal na MS do čtvrtfinále. Babor byl v scratchi patnáctý

Na tento den se chystal dlouhé měsíce. Nechtěl nic podcenit a v přípravě použil i hypoxický stan. Na mistrovství světa závodil dráhař brněnské Dukly Tomáš Bábek v keirinu mimo jiné o důležité body do žebříčku v olympijské kvalifikaci. V cestě do Japonska si však nepřilepšil, na berlínském oválu skončil totiž už po opravách. Daniel Babor skončil ve scratchi při premiéře na MS na 15. místě. Dánové v týmové stíhačce vedle zisku zlata opět vylepšili světový rekord.

Tomáš Bábek při keirinu na MS
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Nešlo jen o potvrzení místenky do Japonska. Bábek hodlal na mistrovství světa v Berlíně zabojovat i o cenný kov, před třemi lety v Hongkongu totiž vyjel z keirinu bronz. Tento výsledek však ani zdaleka v Berlíně nenapodobil, skončil totiž už v opravách. Ze zisku titulu se radoval dvaadvacetiletý Harrie Lavreysen z Nizozemska.

"Musím podotknout, že tlak je obrovský. Nominační kvóty jsou velmi omezené. Každé olympijské hry jsou kvóty nižší a nižší, což trošku postrádá hlavní smysl olympiády," říkal před samotným MS Bábek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábek neprošel na MS do čtvrtfinále

"Myslím si, že ten hlavní stres a tlak jsem už zažil na posledním Světovém poháru, kde byla obrovská potřeba kvalitního výsledku," komentoval situaci směrem k olympijským hrám Bábek.

"To se mi podařilo. Teď už by mělo jít pouze o potvrzení. Nerad to říkám dopředu, ale těch bodů je tentokrát poměrně dost. Všechno by to mělo klapnout a dobře dopadnout," předpovídal majitel bronzu z hongkongského MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábek zkusil v přípravě hypoxický stan

Berlínský keirin mu zdaleka nevyšel. Na sve oblíbené dráze, na níž trénoval už v roce 2013 s německým koučem čtyři měsíce v kuse, skončil v prvním kole čtvrtý a v následných opravách ve své jízdě poslední.

Před MS se chystal atypicky

Český dráhař se na berlínské mistrovství světa připravoval trochu atypicky. Před časem totiž začal pracovat s hypoxickým stanem. "K hypoxickému stanu jsem se dostal úplně náhodou, protože jsme měli před časem soustředění ve vysoké nadmořské výšce, na což jsem se chtěl připravit. Nejprve jsem si stan pronajímal, když jsem však zjistil, že mi pomáhá, tak jsem si ho pořídil. Teď ho v přípravě používám poměrně často," okomentoval Bábek netradiční pomůcku.

"Naše disciplína už je natolik vytrvalostní, že nemá efekt jen pro vytrvalce, ale také pro nás sprintery," uvedl český dráhař.

"Člověk by si ten stan měl nejdříve vyzkoušet sám na sobě, protože se nedá obecně říci, jak to funguje. Já mám na sobě vyzkoušené, že alespoň týden před závodem bych v tom spát už neměl, abych se z té hypoxie dostal, zregeneroval a na závody přijel svěží," dodal.

Babor uzavřel patnáctku, triumfoval Karaljok 

O rok starší Bělorus Jauhen Karaljok byl nejlepší během 60 okruhů o celkové délce 15 kilometrů ve scratchi, kde obsadil patnácté místo ze čtyřiadvaceti závodníků na startu Babor.

Zlato z týmové stíhačky získali favorizovaní Dánové, kteří již ve středu během úvodního dne šampionátu dvakrát přepsali na velodromu v Berlíně rekordní tabulky. Po kvalifikaci stihlo kvarteto Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen a Rasmus Pedersen při cestě do finále čtyři kilometry v čase 3:46,203.

Ve stíhačce přišlo ve stejné sestavě další výrazné zlepšení. V souboji o zlato proti Novozélanďanům zajeli Dánové čas 3:44,672. Ve stejné disciplíně mezi ženami zvítězily Američanky. Jennifer Valenteová, Chloé Dygertová, Emma Whiteová a Lily Williamsová předčily ve finálové jízdě Britky.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Berlíně:

Muži:

Stíhací závod družstev - finále: Dánsko (Hansen, Johansen, Madsen, Pedersen) 3:44,672 (světový rekord) - Nový Zéland (Stewart, Strong, Gate, Kerby) 3:49,713, o 3. místo: Itálie (Consonni, Ganna, Lamon, Milan) 3:47,511 - Austrálie dostižena.

Scratch: 1. Karaljok (Běl.), 2. Consonni (It.), 3. Mora (Šp.), ...15. Babor (ČR).

Keirin: 1. Lavreysen (Niz.), 2. Wakimoto (Jap.) -0,036, 3. Awang (Malaj.) -0,108, ...23. Bábek (ČR) - vyřazen v opravách.

Ženy:

Stíhací závod družstev - finále: USA (Valenteová, Dygertová, Whiteová, Williamsová) 4:11,235 - Británie (Barkerová, Archibaldová, Dickinsonová, Evansová) 4:13,129, o 3. místo: Německo (Brausseová, Brennauerová, Kleinová, Stocková) 4:12,964 - Kanada 4:20,404.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články