Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Alaphilippe je potřetí vítězem na Mur de Huy. Za sebou nechal Rogliče a Valverdeho

Ardenskou klasiku Valonský šíp, která vrcholí prudkým výšlapem na Mur de Huy, vyhrál mistr světa Julian Alaphilippe. Francouzský cyklista porazil na posledních metrech Primože Rogliče, s malým odstupem za ním dojel jako třetí pětinásobný vítěz Valonského šípu Alejandro Valverde. Sám Alaphilippe přidal třetí vítězství po triumfech z roku 2018 a 2019. Závod žen vyhrála dokonce posedmé v kariéře Anna van der Breggenová, která vítězí nepřetržitě od roku 2015.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Olivier Matthys

Před rokem Alaphilippovu vládu nad Valonským šípem přerušil Marc Hirschi, jehož tým UAE Team Emirates ale kvůli koronaviru nemohl do závodu zasáhnout. Alaphilippe patřil mezi největší favority, což na prudkém cílovém stoupání, kde se na 1,3 kilometru silnice zvedá nad dvacet procent, potvrdil.

Jako první ale vyrazil Roglič, pro něhož šlo o debut na slavném belgickém závodě. Chvíli to vypadalo, že soupeři zaváhali, pak však začali stíhat právě Alaphilippe s Valverdem. Zatímco Francouz Rogliče dostihl a v závěru předehnal, Valverde už nedokázal své soky chytit a musel se spokojit s třetím místem. Na pódiu Valonského šípu stál poosmé v historii.

"Chtěl jsem předvést svou mentální sílu. Od začátku sezony jsem toho moc nevyhrál, i tak jsem si závody užíval. Chtěl jsem ale zase projet cílem se zdviženýma rukama," uvedl Francouz po svém druhém vítězství v sezoně. "V tom kopci rozhodují nohy. Nebylo to snadné s Rogličem vepředu a Valverdem na zadním kole, ale vyšlo to," dodal Alaphilippe.

Roglič uznal jeho sílu. "Julian byl rozhodně nejlepší, vyhrál zaslouženě. Proč nezaútočit brzy? Kdybych měl dobré nohy, tak bych vyhrál, ale někdo na tom byl líp. Byl to pěkný, rychlý závod. Jsem spokojený s tím, jak na tom jsem před Lutychem. Už se tam těším," řekl Slovinec k nedělnímu závodu Lutych-Bastogne-Lutych.

Na čtvrtém místě dosprintoval Mike Woods před Warrenem Barguilem. Alaphilippovo vítězství slaví také Josef Černý, který pro něj pracoval v dřívějších pasážích závodu. Druhý z českých zástupců Roman Kreuziger, který se v závodě v minulosti dostal do nejlepší desítky a v roce 2018 zde byl čtvrtý, na nejlepší nestačil a dojel sedmačtyřicátý.

Je nám líto, video expirovalo.
Alaphilippe potřetí ovládl Valonský šíp

Cyklistický závod Valonský šíp (WorldTour) - 193,6 km:

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) 4:36:25, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Valverde (Šp./Movistar) -6, 4. Woods (Kan./Israel Start-up Nation) -8, 5. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic), 6. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) oba -11, ...47. Kreuziger (ČR/Gazprom-RusVelo) -1:07, Černý (ČR/Deceuninck-Quick Step) nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články