Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hauserová poprvé triumfovala v SP, vytrvalostní závod vyšel z Češek nejlépe Jislové

Potvrdila vzrůstající formu - a udeřila. Individuál v Anterselvě ovládla Lisa Theresa Hauserová. Rakouská biatlonistka si v Itálii zajela životní závod, ještě nikdy v elitním seriálu nezvítězila. Češkám se příliš nevedlo, nejlepší z nich byla Jessica Jislová, která se ale umístila až na 40. místě. Přímé přenosy a zpravodajství ze Světového poháru sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Lisa Theresa Hauserová
zdroj: ČTK/AP

"Celé kolo před střelbou jsem bojovala sama se sebou, abych to udělala pořádně a nerozklepala se. Asi ani nebyla až tak daleko, mrzí mě to," řekla Jislová ke druhé chybě z celkových dvou.

"S lepší střelbou bych se tam pěkně posunula. Ve třetím kole se mi jelo docela špatně, byl to boj. Ale nejhorší to nebylo," řekla tentokrát nejlepší střelkyně českého týmu. 

"Byl to můj asi nejlepší individuál ve svěťáku, takže se to asi dá považovat za úspěch," pousmála se.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih českých střeleb vytrvalostního závodu biatlonistek na SP v Anterselvě

Meteorologové se v předpovědích opravdu nespletli a závodnice tak na trať vyjížděly do hustého sněžení, které nepolevovalo. Chybovalo se značně, a pokud nějaká nepřesnost přišla, záhy byla tradičně odměněna 60 sekundami navíc.

Sedmadvacetileté Hauserové roste před mistrovstvím světa forma jako hrom. V letošní sezoně už získala třikrát třetí místo, všechny vybojovala v Oberhofu.

Tentokrát k nim přidala stupínek nejvyšší. S jedním zaváháním na střelnici a čtvrtým nejlepším během na trati ji nikdo nepředčil. 

Druhá dojela bezchybná Ukrajinka Julija Džimová se ztrátou více než 40 sekund, třetí Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová.

Jislová si za první položku přičetla trestnou minutu, druhou i třetí odstřílela čistě, leč na čtvrté se netrefila jednou. I tak byly dvě trestné minuty pro Jislovou dobrým výsledkem, průběžně byla v závodu na 15 kilometrů desátá.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Jislové a Davidové po vytrvalostním závodu v Anterselvě

Úvodní první a poslední ránu netrefila Puskarčíková, v dalším dějství ale nechybovala, naopak výrazně - téměř minutu - ztrácela na čelo závodu na lyžích. Minelu zapsala i na třetí střelbě, stoprocentní byla až na poslední položce. Celkově skončila na 53. místě.

Davidová se na zahajovací ležce jednou zmýlila, stejný počet nesestřelených terčů připsala i na stojce a totéž opakovala dále. A když znovu udělala chybu, ani tentokrát jí nebyl stoprocentní závod souzen.

"Mrzí mě, že ty ležky nebyly nuly. Na druhou stranu jsem ráda, že tam nebyla žádná prasárna, ale za čtyři je v dlouhém prostě moc. Trať budu muset zhodnotit podle čísel, ale už je znát, že je to třetí týden," řekla jednačtyřicátá Davidová, která do každé položky rozprostřela jednu chybu.

Charvátová si připsala hned ze startu tři trestné minuty. Dále přidala za dvě, na třetí pokus se ale nuly přece jen dočkala.

Představení ale uzavřela další trojkou, což celkově znamenalo osm trestných minut. A s takovým počinkem se závodit při sebelepší vůli (měla 15. nejlepší čas na trati, pozn. red.) nedá, čehož byla výsledkem 77. příčka.

V pátek hostí Anterselva vytrvalostní závod biatlonistů. Na programu poté budou ještě hromadné starty a štafety. 

Už příští týden je na programu mistrovství Evropy, 10. února začíná světový šampionát. Vše přehledně a živě uvidíte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Závod SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie), vytrvalostní závod žen (15 km):

1. Hauserová (Rak.) 42:29,3 (1 trestná minuta), 2. Džymová (Ukr.) -43,7 (0), 3. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -1:04,0 (1), 4. Wiererová (It.) -1:15,1 (2), 5. Hettichová (Něm.) -1:23,9 (1), 6. Pavlovová -1:49,1 (2), 7. Mironovová (obě Rus.) -1:51,3 (2), 8. Alimbekavová (Běl.) -1:52,4 (2), 9. Kajševová (Rus.) -1:55,6 (2), 10. Zdoucová (Rak.) -2:28,0 (1), ...40. Jislová -3:49,4 (2), 41. Davidová -3:53,8 (4), 53. Puskarčíková -5:34,2 (3), 77. Charvátová (všechny ČR) -8:17,4 (8).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 26 závodů): 1. Röiselandová 589, 2. Eckhoffová (obě Nor.) 583, 3. H. Öbergová (Švéd.) 562, 4. Wiererová 485, 5. Preussová (Něm.) 447, 6. Alimbekavová 446, ...10. Davidová 364, 57. Puskarčíková 40, 58. Charvátová 37, 66. Jislová 21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články