Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bratrský triumf: Johannes Bö předčil Tarjeie. Češi ztráceli na trati

Odložený sprint biatlonistů v Ruhpoldingu patřil norským bratřím Böovým. Johannes byl i s jednou chybou rychlejší než jeho bratr Tarjei. Třetí skončil domácí Benedikt Doll. Až čtvrtý byl bezchybný Martin Fourcade. Češi sice stříleli přesně, ale jeli pomalu. Několik málo bodů urvali za 25. místo Michal Krčmář a jednatřicátý Ondřej Moravec. Ve 14:00 startuje na ČT sport a webu ctsport.cz přímý přenos sprintu žen.

Johannes Bö na trati v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Moravec si pohlídal střelbu vleže i vestoje, ale s nulou to stačilo až na hranu třetí a čtvrté desítky. Hledá proto důvody, proč tak výrazně ztrácí na trati. Teď to bylo přes minutu a půl na nejlepší. "Letos ten sprint nemůžu prorvat. Nevím, co je důvodem, zkouším, co je možný. Jsem rád, že držím vysoký standard střelby, to je klíč. Doufám, že se to prolomí," shrnul Moravec.

Olympijský medailista střílí z českých reprezentantů nejpřesněji, ale běžecky to není ono. "Je to u mě furt stejný. Bez nul to nejde, ale stejně to nebyl nějaký extra výsledek."

Co se týče běhu, byl na tom Krčmář lépe jen o 15 sekund, což nemohlo znamenat skvělé umístění. "Na střelnici to bylo kontrolované," podotkl Krčmář. Běžecky to ovšem bylo podobné jako u ostatních reprezentačních kolegů. "Jsem z toho rozpačitý. Cítil jsem se silný, ale čas tomu neodpovídá," dodal.

Na lyžích neoslňoval ani Jakub Štvrtecký, kterému bezchybná střelba premiérové body nepřinesla. Bylo z toho 44. místo, což je ovšem jeho nejlepší výsledek v zatím krátké kariéře.

Tomáš Krupčík, jenž jako jediný z Čechů musel na trestné okruhy, obsadil 77. místo.

Co se dělo na trati?

Střílelo se vesměs přesně. Dlouho pořadí na první položce vévodil Tarjei Bö. Ale bezchybní byli třeba i Eder, Fourcade nebo L’Abee Lund. Všechny terče sestřelil také Moravec. Na mezičase ztrácel na Böho při odjezdu 16,5 sekundy.

Tarjei Bö zastřílel skvěle také na druhé položce. Výborná poloha, výtečný rytmus. Eder také vyčistil druhou pětici terčů, ale ztrácel na Nora už téměř půl minuty. I Fourcade vybílil vše, co bylo třeba, ale odjížděl s mankem bezmála deseti sekund. Moravec s nulou byl zpět o téměř 50 sekund.

Pak ovšem přilétl na střelnici Benedikt Doll. A ten je v současnosti ve velké formě. Ležka jako z partesu.

Mezitím Fourcade dojel do cíle osm sekund za Tarjeiem Bö. A také Moravec, jenže jeho běžecký čas tentokráte nebyl dobrý, jen na trati ztratil na francouzského fenoména přes minutu.

Michal Krčmář se pere s tratí sprintu v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Johannes Bö vyjel na trať s číslem 51 a stíhal všechny kandidáty na prvenství. Na Dolla měl po první položce náskok pouhou půlsekundu, po druhé, kdy oba chybovali, dvě a půl.

Tarjei čelil velkému ataku. Zatímco Doll už nenašel síly na to Nora překonat, Johannes Bö ano a mohl slavit další triumf v sezoně.

Na trati se moc nedařilo ani dalším Čechům. Jakub Štvrtecký jezdil časy kolem šedesátého místa, a ani nula na ležce mu tak nepřinesla mnoho důvodů k úsměvům. Tomáš Krupčík ztratil naděje na pronikavější úspěch dvěma minelami hned v úvodní položce.

Štvrtecký si pohlídal střelbu vestoje a najednou se dostal do boje o body. Nakonec se mu do čtyřicítky ovšem vetknout nepodařilo.

Pravděpodobně poslední závod kariéry absolvoval s dvěma chybami naturalizovaný Belgičan Michael Rösch. Rozloučil se umístěním v deváté desítce.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu:

Muži - sprint (10 km): 1. J. T. Bö 22:56,3 (1 trest. okruh), 2. T. Bö (oba Nor.) -7,9 (0), 3. Doll (Něm.) -10,5 (1), 4. M. Fourcade (Fr.) -15,9 (0), 5. Loginov (Rus.) -26,1 (1), 6. Hofer (It.) -33,2 (1), 7. Kühn (Něm.) -39,4 (1), 8. Eder (Rak.) -42,7 (0), 9. Jacquelin (Fr.) -46,3 (1), 10. Samuelsson (Švéd.) -47,0 (0), ...25. Krčmář -1:10,9 (0), 31. Moravec -1:19,7 (0), 44. Štvrtecký -1:38,1 (0), 77. Krupčík (všichni ČR) -2:14,0 (2).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 602, 2. Loginov 452, 3. M. Fourcade 385, 4. Eder 362, 5. Desthieux (Fr.) 362, 6. T. Bö 352, ... 16. Krčmář 202, 17. Moravec 200.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články